skip to Main Content
ΑΡΓΑ και ΑΔΟΞΑ ΧΑΝΕΤΑΙ το ΚΙΕ «ΕΥΔΟΞΟΣ» από την Κεφαλληνία.

ΑΡΓΑ και ΑΔΟΞΑ ΧΑΝΕΤΑΙ το ΚΙΕ «ΕΥΔΟΞΟΣ» από την Κεφαλληνία.

(Ν.Σολωμός – Ιδρυτικό Μέλος Δ.Σ του ΕΥΔΟΞΟΣ, μή-μέλος της Εκτελεστικής  Επιτροπής)

Μετά τον Καλλικράτη (2010) η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ καθορίζει πλέον την τύχη του ΚΙΕ-«ΕΥΔΟΞΟΣ» στον Αίνο της Κεφαλονιάς. Είχε άπειρο χρόνο να τον ευεργετήσει.

Παρέλαβε ένα Επιστημονικό Ιδρυμα εθνικής (και μέχρι το 2009 διεθνούς) εμβέλειας και Κεφαλληνιακής έδρας, υπό την Αιγίδα της, (αυτό λέει επακριβώς το καταστατικό), και, αντί να του δίνει τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του (έστω τα στοιχειώδη), περιορίζεται να πασχίζει για την αντικατάσταση της σπουδαίας λέξης «Αιγίδα» με την λέξη …διοικητική εποπτεία. Δηλαδή περιορίζεται να το «διοικεί» υπό την …εποπτεία της υποκαθιστώντας επιτηδευμένα (με επιλογές διασφαλίζουσες προμελετημένους συσχετισμούς ψήφων) την αυτονοήτως φυσική διοίκησή του, που οφείλει να είναι αμιγώς, συναφώς, καταλλήλως, οραματικώς, Επιστημονική. Είναι ευκόλως αντιληπτές οι κατα συρροή εκφυλιστικές συνέπειες που είχε και έχει αυτό για οιοδήποτε επιστημονικό ίδρυμα καθως και η νομοτελειακώς διαρκώς ετεροκαθοριζόμενη, ασταθής και συγκυριακή επιστημονική πορεία, η οποία στο εξής του επιφυλάσσεται.

Η ΠΙΝ λοιπόν, που κατά τα άλλα εποπτεύει το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ και μεριμνά γι αυτό, αρνείται επί 11 έτη συναπτά, να το επιδοτήσει: όχι εκτάκτως, αλλά ούτε κάν τακτικώς (αφού του αποστερεί ακόμα και την θεσμικώς προβλεπόμενη τακτική επιχορήγηση και παράλληλα –διαχρονικά- δεν φροντίζει να δοθεί η δυνατότητα στηρίξεως και ενισχύσεως μέσω ΕΣΠΑ).

Περιέργως όμως έχει θέσει –με μονομέρεια- υπό την Αιγίδα της και μάλιστα χρηματοδοτεί αφειδώς (κατα βάθος μάλιστα από μή-ανταγωνιστικά προγράμματα «πιλότους») άλλα ιδρύματα τα οποία ούτε ποτέ επόπτευε και φυσικά δεν εποπτεύει κάν τώρα, όπως το πρώην ΤΕΙ ή το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Δηλαδή την οντότητα Δημοσίου Δικαίου του κεντρικού κράτους που αυτοτελώς και αυτοδιοικήτως λειτουργεί υπό την αιγίδα και λειτουργική χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας. Δεν έχει δηλαδή πρόβλημα να μεριμνά ώστε να επιδοτεί συστηματικά, αμέσως και εμμέσως, και με οιονεί αντιακαδημαικό τρόπο (επί χρόνια πολλά χωρίς επιστήμονες κριτές και με εκ προοιμίου αποκλεισμούς γνωστικών αντικειμένων) ένα ίδρυμα εποπτευόμενο υπό τρίτου Φορέα, ενώ αφήνει στην ψάθα το Ιδρυμα ΚΙΕ στην Κεφαλονιά, που κατα τα άλλα θεωρεί πως οφείλει -και επιδιώκει- να εποπτεύει η ίδια.

Εχοντάς το λοιπόν υπό την εποπτεία της και ανεβοκατεβάζοντας διοικήσεις με ολοένα πιό αντικαταστατικό τρόπο:

Αφησε το μέχρι το 2009 προσωπικό υποστήριξης να φύγει και δεν φρόντισε (παράλληλα και ως προυπόθεση) να αντικαταστήσει πρώτα το απωλεσθέν προσωπικό με άλλο.

Επί 11 χρόνια (μέσα στα δις. Ευρώ των προυπολογισμών της) έπρεπε να έχει καταβάλλει 44.000 ευρώ επιχορήγηση και έχει αποδώσει μηδέν (0) ευρώ.

Από το έτος 2000 και εξής, δεν ενέταξε το παραμικρό έργο συντηρήσεως των εγκαταστάσεων στο ΕΣΠΑ, ούτε στο Β’ ΚΠΣ, ούτε στο Γ’ ΚΠΣ, ούτε στο Δ’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ), ούτε στο Ε’ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ), ενώ έργα που με τα χίλια βάσανα –επιτέλους- επέβαλε με παρέμβαση ο Γαλιατσάτος στο Ε’ ΚΠΣ (ανατρέποντας μικρό μέρος του σχεδιασμού της Διαχειριστικής Αρχής που, όπως πάντα, δεν περιελάμβανε το παραμικρό) μετά από διαμαρτυρίες του ΕΥΔΟΞΟΥ, δεν διεκδικήθηκαν ποτέ από τους έχοντες την «εποπτεία», προγενέστερους, μεταγενέστερους και νύν.

Αγνόησε τις υπάρχουσες μελέτες, δεν τις εντάσσει ούτε ενδιαφέρθηκε να εκπονηθούν ενδεχομένως άλλες ώστε να τις αντικαταστήσει.

Καταργεί την προβλεπόμενη δυναμική του ιδρύματος δια μέσου ενός συνεχιζόμενου οικονομικού στραγγαλισμού.

Ρωτάει εδώ και εκεί υποτιμητικά τον κάθε τρίτο «τί θα ήθελε ο τρίτος να κάνουμε στο ΚΙΕ» ενώ διαθέτει εκπονημένα κείμενα του ίδιου του ΚΙΕ για το τί δέν έχει γίνει (ποιές ευκαιρίες χάθηκαν και ποιές οι εκκρεμότητες), τί πρέπει να γίνει τώρα και τί πρέπει να γίνει μετά.

Δεν προσυπογράφει και δεν υποστηρίζει καταγγελίες για εισβολές και βανδαλισμούς, τους επικαλείται όμως για να παρουσιαστεί ως μεγάλη πολιτική επιτυχία το να συντελεστεί το παραμικρό αυτονόητο, μελλοντικά.

Επιχειρεί να καταστήσει το Ιδρυμα από ένα πρότυπο και θεσμικά αυτοδύναμο Κεφαλληνιακό Ιδρυμα Επιστήμης το οποίο κληρονόμησε ΕΤΟΙΜΟ (!), ένα προτεκτοράτο, ένα στρεβλό «παράρτημα κάποιου άλλου» και έναν χώρο αυτοσχεδιασμού άλλων ιδρυμάτων εντός και εκτός Αθηνών.

Επιχειρεί να μεταβάλλει το ισχύον καταστατικό, παρασκηνιακά, ώστε να νομιμοποιήσει τα ανωτέρω.

Επιτρέπει σε άσχετους να κάνουν αναπάντητες δηλώσεις και να λοιδορούν το Ιδρυμα για την παρακμή που η ίδια του δημιούργησε, καθόσον αναπτυξιακά σχέδια και προγράμματα συνεχώς υπήρχαν, αλλά, παρά την υποβολή τους, ουδέποτε υπήρξε πολιτικό ενδιαφέρον (σε επίπεδο ΠΙΝ και Κέρκυρας) να ενταχθούν σε σχεδιασμό ΕΣΠΑ για να χρηματοδοτηθούν. Επί 20 χρόνια ! Μέ μία και μόνη συγκυριακή εξαίρεση, όταν τμήμα του περιφερειακού σχεδιασμού ΕΣΠΑ (συμπερίληψη επιστημονικών κέντρων και σχετικών υποδομών) επεβλήθη ΑΠΑΞ από την τότε κυβέρνηση κατ’ απαιτηση της ΕΕ, λόγω της περιφερειακής αναπτυξιακής υστέρησης της χώρας.

Δεν λέει την αλήθεια στους γονείς, στην μαθητική, την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλα ούτε και την επιστημονική, για την παραταξιακή μεταχείρηση του ΚΙΕ και την συντριβή του στις μυλόπετρες της τοπικής μικροπολιτικής, όπου ο καθένας επανερμηνεύει και επαναπροσδιορίζει σαφή θεσμικά κείμενα για το ΚΙΕ, κατά την όποια γνώση του, την ατομική κρίση του και κυρίως τις πρόσκαιρες επιθυμίες του.

Δεν αξίζει τέτοια τύχη ένα Ιδρυμα που στην περιοχή δράσης του είχε κατακτήσει αξιοσημείωτη εθνική και διεθνή ορατότητα, με ελάχιστο συγκριτικά κόστος, και συνέβαλε θεσμικά στην διατήρηση και μεταλαμπάδευση της μεγάλης και ιστορικής επιστημονικής παραδόσεως της Κεφαλονιάς στις θετικές επιστήμες.

Απαγκιστρώστε το ΕΥΔΟΞΟΣ από την τοπική μικροπολιτική, διαφυλάξτε το εγκεκριμμένο από το Συμβούλιο της Επικρατείας και συνυπογεγραμμένο από 4 συναρμόδια Υπουργεία καταστατικό του, αποδώστε τις οφειλόμενες επιχορηγήσεις της χαμένης 10ετίας, σταματήστε να θεωρείτε το μπουκοτάζ νομοτελειακή κατάσταση από άγνοια και χρονίως ξένες πρός το ΚΙΕ περιφερειακές προτεραιότητες. Αποδώστε ίση μεταχείριση πολιτικο-οικονομικής υποστηρίξεως και μέριμνας εντάξεων ΕΣΠΑ στο ΚΙΕ, όπως κάνετε αφειδώς αλλού, επισκευάστε τις υπερδεκαετείς ζημιές με έκτακτα και επείγοντα σωστικά έργα, ανοίξτε τις προβλεπόμενες μόνιμες (για να προκύψουν και πλήθος πρόσθετες μή μόνιμες) θέσεις εργασίας, και περιμένετε τους προσλαμβανόμενους νέους επιστήμονες και νέους τεχνολόγους να δράσουν με την αξία τους.

Σταματήστε τώρα την ντροπιαστική για τη χώρα μας λεηλασία του που δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο !

Είναι ότι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για τον ΕΥΔΟΞΟ εάν ουσιαστικά και καλοπροαίρετα ενδιαφέρεστε. Η «αξιοποίηση» του ΚΙΕ για «τουριστική ατραξιόν» σαν επιστημονικό μαυσωλείο/καφενείο (γιατί προς τα εκεί ολοταχώς τον πηγαίνει η απεργασία), είναι αδιανόητο να καθίσταται αυτοσκοπός.

Ούτε είναι δυνατόν Κεφαλλήνες να είναι τόσο χαμηλόφρονες ώστε να δέχονται να ανάγεται σε κυρίαρχο ένα ελαχιστότατο τουριστικό παραπροιόν της διεργασίας επιτεύξεως των σκοπών του.

 

Πηγή

Back To Top