skip to Main Content

Άρθρο Προέδρου Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά στην εφημερίδα«ΤΟ ΠΑΡΟΝ»

Μέσα στη δίνη της πανδημίας δοκιμάστηκαν όλα και επαναξιολογούνται όλοι. Δοκιμάστηκαν τα όρια όλων, ατομικά και συλλογικά. Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, δημοκρατικοί θεσμοί, οικονομικά δεδομένα, εργασιακά κεκτημένα, κοινωνικές συνήθειες, διαπροσωπικές σχέσεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις, όλα πέρασαν από τις πρωτοφανείς συμπληγάδες της πανδημίας.

Είναι μια δοκιμασία και για το πολιτικό σύστημα. Αποκαλυπτική και καταλυτική που δημιουργεί όρους και προϋποθέσεις για ριζική αλλαγή του πολιτικού χάρτη.

Όποιος αφουγκράζεται την κοινωνία, το γνωρίζει καλά. Ξέρει πως πίσω από τα καλυμμένα με τις μάσκες στόματα, σιγοβράζει ο θυμός. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι από τους κρατούντες. Πιστεύουν ότι δεν ενδιαφέρονται ειλικρινά για τα προβλήματά τους. Η δίψα για αλλαγή , γίνεται όλο και πιο έντονη. Και όποιος έχει …απορίες για το τι συμπεριλαμβάνει και τι όχι η πολυσυζητημένη προοδευτική διακυβέρνηση, δεν έχει παρά να ακούσει τι ζητούν οι προοδευτικοί πολίτες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά πανευρωπαϊκά. Ή απλά να διαβάσει τις δικές μας προτάσεις.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ. Η Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτει καθημερινά το πραγματικό της πρόσωπο. Το «κεντρώο» προφίλ του κ. Μητσοτάκη ξέφτισε νωρίς. Ο τελευταίος ανασχηματισμός ήταν στροφή προς τα δεξιά. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις με επάρκεια, δεν μπορεί να σχεδιάσει, αυτοσχεδιάζει. Προχωρά με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Μιλούν για πρόοδο και οδηγούν σε οπισθοδρόμηση. Πρόοδος στο 2021 δεν είναι να πάρεις τη σειρά άλλων στον εμβολιασμό, με κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Πρόοδος δεν είναι να καταστρέφεσαι οικονομικά, ανοιγοκλείνοντας το μαγαζί σου μέσα στο ράβε-ξήλωνε ανόητων αυτοσχεδιασμών. Να πετάνε στο παιδί σου μάσκες για “γίγαντες” και να το στριμώχνουν σε πολυπληθείς αίθουσες. Να σε στοιβάζουν σε υποβαθμισμένα μέσα μεταφοράς και ταυτόχρονα να σε κατηγορούν ότι δεν έχεις ατομική ευθύνη. Εσύ να ρισκάρεις τη ζωή σου ως εργαζόμενος πρώτης γραμμής και αυτοί να σου αρνούνται επανειλημμένως έστω το δώρο Χριστουγέννων, ως συμβολική έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς σου, λες και μπορείς να ζήσεις με χειροκροτήματα.

Παρά τον αυτοθαυμασμό του Πρωθυπουργού, στην εξωτερική πολιτική τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Όσα συμβαίνουν στο μέτωπο των ελληνο-τουρκικών και ευρω-τουρκικών σχέσεων αποδεικνύουν το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής και διπλωματίας, σε μια Ευρώπη που ταλανίζεται από τις εθνικές πολιτικές. Τα ίδια και στο προσφυγικό, όπου η κυβέρνηση ελέω πανδημίας έχει κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Από την άλλη, “βρίσκουν και τα κάνουν”. Βολεύονται με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, που τυπικά ασκούν το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην πράξη όμως διευκολύνουν τη ΝΔ στο έργο της. Όχι μόνο γιατί χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών ή έστειλαν μαζικά τον κεντρώο χώρο και την μεσαία τάξη στην κάλπη να ψηφίσει ΝΔ. Αλλά και γιατί, ακόμη και σήμερα, παρά τα μαθήματα της εξουσίας, αδυνατούν να αρθρώσουν πειστικό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, με ταυτότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτός ο δικομματισμός δεν πείθει και δεν συσπειρώνει. Η άνοδός του κ. Μητσοτάκη και του κ.Τσίπρα στην εξουσία προέκυψε μέσα σε ιδιαίτερες, οξυμένες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η εκλογή τους πρόεκυψε από αντίδραση στον προηγούμενο, όχι ως επιβράβευση του προγράμματος ή των πολιτικών τους. Γι’ αυτό και η μεταρρυθμιστική τους ατζέντα είναι από αρνητική έως ανύπαρκτη. Μεταρρύθμιση δεν είναι να βολεύεις στρατιές μετακλητών, για να υπηρετούν τον κυβερνητικό θίασο που αυξάνεται και πολλαπλασιάζεται. Μεταρρύθμιση δεν αποτελεί η παραβίαση κάθε κανόνα καλής νομοθέτησης με ευτελισμό του Κοινοβουλίου. Το κρεσέντο συγκεντρωτισμού, η απαξίωση των Αιρετών της τοπικής δημοκρατίας. Οι εξυπηρετήσεις των λίγων και δυνατών, εις βάρος των πολλών και αδυνάμων. Η απέχθεια στην πολυφωνία της ενημέρωσης. Ο αυταρχισμός, η αλαζονεία και -πάνω από όλα- η αναγωγή της “καρέκλας” σε ύψιστη αξία.

Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που λαχταρά η κοινωνία, δεν μπορούν να συντελεστούν με παράταση των ίδιων αδιεξόδων, που μεγέθυνε και η νυν και η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η αλλαγή σελίδας προϋποθέτει ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών. Μια ανατροπή που ο λαός έχει τη δύναμη να κάνει πραγματικότητα. Το έχει πράξει στο παρελθόν, διαψεύδοντας τεχνητά δίπολα και κατασκευασμένες τάσεις. Θα το κάνει ξανά, για να απαλλαγεί αυτή τη φορά από το αναχρονιστικό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, που κάποιοι μάταια και με κάθε μέσο , προσπαθούν να συντηρήσουν.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΩΡΑ έρχεται. Έχουμε εναλλακτική πρόταση. Που συνδυάζει την κοινωνική ανόρθωση με ισχυρό κοινωνικό κράτος και εξωστρεφή, παραγωγική οικονομία, που σέβεται το περιβάλλον και επενδύει στην ποιότητα ζωής. Που δεν ανέχεται τη φορολογική ασυλία των λίγων και ισχυρών, τη μαζική φτώχεια και υστέρηση. Που έχει σχέδιο για το που θα πάει το κάθε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, πιστεύει στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εγγυάται διαφάνεια και λογοδοσία σε κάθε επίπεδο της δημόσιας ζωής ώστε η δημοκρατία να αποκεντρώνεται και να απελευθερώνει τον πολίτη. Που μάχεται για καλοπληρωμένες δουλειές και αξιοπρεπείς συντάξεις όχι εις βάρος των σημερινών και μελλοντικών γενεών αλλά μέσα από παραγωγικές επενδύσεις, από την δίκαιη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Αυτό είναι το Κίνημα Αλλαγής, κοιτίδα της νέας αλλαγής. Απόδειξη ότι υπάρχει προοδευτική διέξοδος.

Για αυτό και μας πολεμούν. Γιατί ένα Κίνημα Αλλαγής που διατυπώνει πρόταση εξουσίας ενοχλεί. Ξεβολεύει τα σχέδια των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα να κυριαρχήσουν. Κάθε φορά που το Κίνημα Αλλαγής αποκτά δυναμική, ως δια μαγείας ανασύρεται από το συρτάρι το σενάριο των εσωκομματικών τριβών, η διαδοχολογία, η τεχνητή διόγκωση απόψεων στελεχών. Όσο και να προσπαθούν όμως, το παιχνίδι παίζεται αλλού. Βρίσκεται στην κοινωνία, στις ανάγκες, τις αγωνίες της.

Είναι ευθύνη συλλογική, αλλά και προσωπική δική μου , απέναντι στους ιδρυτές του Κινήματος, στους ψηφοφόρους μας, τους αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ, της ανανεωτικής Αριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου, της πολιτικής Οικολογίας, να μην συμβιβαστούμεΠορευόμαστε με ένα κίνημα προοδευτικό, ακηδεμόνευτο, που προχωρά αυτόνομα, με τις πλούσιες αποσκευές του και μια νέα προοπτική που ανοίγει. Είναι για το συμφέρον της χώρας να προστατέψουμε τη δημοκρατική παράταξη, να την ανοίξουμε σε όσους μας γύρισαν την πλάτη τα δύσκολα χρόνια, να ασκήσουμε τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο με δυναμισμό και λογική. Ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων, είναι εμπόδιο σε έναν νέο εθνικό κατήφορο και εγγύηση για μια ισχυρή, δημοκρατική, δίκαιη κοινωνία.

Πηγή

Back To Top