skip to Main Content
Ας σιωπήσουν

Ας σιωπήσουν

Εδώ και δεκατρείς μέρες, ένα αυθόρμητο κίνημα έχει αναπτυχθεί στο λιμάνι της Σάμης με αφορμή την εμφάνιση πλοίου, το οποίο μεταφέρει νέες ανεμογεννήτριες στο νησί, δεκαπέντε μόλις μέρες μετά τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο ΙΑΝΟΣ. Καταστροφές, για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες σκέψεις ότι ως ένα βαθμό ευθύνονται και οι ήδη εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες, για τις οποίες —κατά κοινή ομολογία, ακόμη και αυτών που κυβέρνησαν τον τόπο μέχρι τώρα— δεν υπάρχουν αξιόπιστες μελέτες ή δεν έχουν εφαρμοστεί (περιβαλλοντικές, έργα αντιπλημμυρικά κ.ά.).

      Λίγες μέρες, λοιπόν, μετά την κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής που εναντιώνονται στην εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών, αρχίζουν να εμφανίζονται άρθρα στον τοπικό τύπο και σε σάιτ που προσπαθούν, ως κήρυκες της «προόδου» και της «εξέλιξης», να εμφανίσουν αυτό το κίνημα ως αντιδραστικό απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, εν τέλει, απέναντι στην πρόοδο. Κάτι σαν λουδίτες, ας πούμε.

      Για όσους δεν έχουν χάσει ακόμα την ικανότητά τους να σκέφτονται με όρους ορθού λόγου, είναι φανερό ότι αυτό, ξεκάθαρα, γίνεται εκ του πονηρού˙ σε μια προσπάθεια διάβρωσης και συκοφάντησης αυτού του κινήματος.

      Ας σιωπήσουν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι αρθρογράφοι που στοιχίζονται πίσω και δίπλα από τις ηγεσίες, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Το ερώτημα που προκύπτει σήμερα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των ανεμογεννητριών ή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γενικότερα. Δεν βοηθάει ώστε να δοθεί απάντηση στο σημερινό πρόβλημα. Το πραγματικό ερώτημα, στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε, δεν είναι άλλο παρά αν πρέπει το πλοίο που μεταφέρει τις νέες ανεμογεννήτριες, να ξεφορτώσει ή να απομακρυνθεί, μέχρι η κοινωνία να ενημερωθεί και οι ίδιοι οι κάτοικοι να αποφασίσουν υπεύθυνα για τον τόπο τους.

Ελένη Τζιβρά-Χιόνη 

Πηγή

Back To Top