skip to Main Content
“Αυγά Μαύρα”: Μία ιστορική περίοδος της πατρίδας μας που έχει αποσιωπηθεί…

“Αυγά Μαύρα”: Μία ιστορική περίοδος της πατρίδας μας που έχει αποσιωπηθεί…

Ο Τάσος Μπεκατώρος  και η Πόπη Βιντσεντζάτου  ερμηνεύουν με απλότητα δύο αδέρφια. Δύο αδέρφια που ο πόλεμος τους πήρε πολλά και τους άφησε ακόμα περισσότερα. Τους άφησε διαλυμένους ψυχισμούς, ψυχαναγκασμούς και αναταράξεις, αλλά τους μεγάλωσε ένα πράγμα. Την αξιοπρέπεια. Δεν είναι απλά δύο αδέρφια. Είναι το «εγώ» και το «εμείς», είναι το «αυτοί» και οι «άλλοι», έχουν όμως τελικά έναν κοινό πυρήνα. Έναν πυρήνα που εξηγεί τα πάντα. «Μην κρίνεται τον άλλον μόνο από μια ματιά. Μπορεί αυτός κάποτε να έκανε κάτι σπουδαίο», λέει σε μέσες άκρες ο Σπύρος, αναπολώντας τα παιδικά του κατορθώματα και δικαιολογείται στην αδερφή του: «Εμφύλιος γινότανε, σκότωνε ο ένας τον άλλον. Να μην ξαναγίνει τέτοιο κακό», κάπως σαν θέλει κάτι να μας πει.

Είναι τραγικό ότι η εποχή του εμφύλιου είναι μία ιστορική περίοδος της πατρίδας μας που έχει αποσιωπηθεί από τα Βιβλία της ιστορίας. Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει ιστορίες, από πρώτο ή δεύτερο χέρι, ανάλογα με την οπτική αυτού που αφηγείται. Όμως πέρα από τα βιβλία τους εγκάθετους, τις πολιτικές- όπως Βολεύουν τον καθένα- αναλύσεις, υπάρχει και η πραγματική ζωή.

Η ιστορία του Σπύρου και της Μαρίας χτυπά κατακούτελα τους φανατικούς της κάθε πλευράς. Δύο αδέλφια που μεγάλωσαν μέσα στα χρόνια του εμφύλιου που τους σημάδεψαν και επιβίωσαν, έκαναν οικογένειες, δικά τους παιδιά μπορεί να θεωρούνται και “τυχερά” παιδιά. Σκηνοθέτης και ερμηνευτές αποθεώθηκαν στο τέλος.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγγελοδιονύση Δεμπόνου και της Αλίκης Ντε Ροζάριο. Η παράσταση θα επαναληφθεί και σήμερα Παρασκευή.






















































 

Πηγή

Back To Top