skip to Main Content

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος Βουλευτής N. Κέρκυρας

|Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ

Στις 4 Φεβρουαρίου 2021 ερώτηση κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη και συνυπογράφη του βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των περιφερειακών ιατρείων και την εν γένει ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα ακριτικά (και μη) νησιά.

Ύστερα από την ερώτηση λάβαμε την υπ’αριθμ. Φ.900α/2956/17592 Απάντηση, την οποία υπογράφει ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας. Στην απάντηση απαριθμούνται οι θέσεις οπλιτών ιατρών που διατίθενται στις Υγειονομικές Περιφέρειες προς κάλυψη των ελλείψεων και μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην τοποθέτηση οπλίτη ιατρού στους Οθωνούς. Αυτή η προσωρινή θετική εξέλιξη σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε.

Η κυβέρνηση όφειλε ήδη να έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος στελέχωσης των δομών υγείας στα ακριτικά νησιά. Χρειάζεται ένας συγκροτημένος κυβερνητικός σχεδιασμός για τα Διαπόντια νησιά αλλά και τις ακριτικές περιοχές της χώρας εν γένει, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά, προκειμένου να καλύψουμε τις ελλείψεις, να καταφεύγουμε σε προσωρινές λύσεις της τελευταίας στιγμής.

Θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε επί του θέματος, με όποιο μέσο είναι διαθέσιμο σε εμάς, μέχρι να ληφθεί μόνιμη λύση για τα Διαπόντια Νησιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης :       

«Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές της κοινοποίησης με θέμα «Στελέχωση αγροτικών ιατρείων και Κέντρων Υγείας στα νησιά», σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο καθορισμός της διαδικασίας τοποθέτησης ιατρών στις κενές θέσεις των Γενικών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας, των Π.Ε.Δ.Υ – Κέντρων Υγείας, των Π.Ε.Δ.Υ – Περιφερειακών Ιατρείων, των Π.Ε.Δ.Υ – Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων, των Π.Ε.Δ.Υ – Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, για την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, για την υπηρεσία υπαίθρου των ιατρών επί θητεία (μη υπόχρεοι), καθώς και για την κάλυψη των ιατρείων από ιατρούς ειδικότητας Γενικής Ιατρικής, ανήκει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Άρθρο 8 του ΦΕΚ 10/01 Φεβρουάριου 2016 ν.4361/2016 (Ρύθμιση Θεμάτων Μεταθέσεων Οπλιτών, Μέριμνας Προσωπικού και Άλλες Διατάξεις), οι οπλίτες πτυχιούχοι ιατρικής μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις Π.Ε.Δ.Υ. – Περιφερειακών Ιατρείων, Π.Ε.Δ.Υ. – Κέντρων Υγείας και Γενικών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας άγονων, απομακρυσμένων και προβληματικών περιοχών, εφόσον αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από το Υπουργείο Υγείας. Η τοποθέτηση γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας, μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας.

Κατόπιν, των παραπάνω, τοποθετήθηκαν δεκαοκτώ (18) οπλίτες θητείας πτυχιούχοι Ιατρικής σε δεκαέξι (16) Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Ι.), Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Π.Ι.) και Κέντρα Υγείας στα νησιά Αιγαίου και Ιονίου κατά το έτος 2020, όπως παρακάτω:

 Στο Π.Π.Ι. Λειψών, 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Π.Ι. Κάσου, 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Π.Ι. Σύμης, 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Ι. Γλώσσας Σκοπέλου, 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Ι. Καλλιράχης Θάσου, 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα ν του Σ.Ξ.

 Στο Π.Ι. Γαύδου, 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Π.Ι. Μεγίστης, 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου τοποθετήθηκαν δύο οπλίτες ιατροί, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Ι. Ερεικούσσας, 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Π.Ι. Αγίου Ευστρατίου, 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου τοποθετήθηκαν δύο οπλίτες ιατροί, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Π.Ι. Αγαθονησίου, 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Κ.Υ. Σκοπέλου, 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Π.Ι. Ελαφονήσου, 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Π.Ι. Ψαρών, 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Ι. Καλάμου Λευκάδας, 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Ι. Οθωνών, 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Ι. Σχοινούσας, 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Π.Ν.

Επίσης με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τ. Β΄ 547/12-2-2021 με ΑΔΑ 6ΠΘ06-Η24, εγκρίθηκε η τοποθέτηση οπλιτών θητείας, ενώ ήδη εκδόθηκε η ανάλογη διαταγή τοποθέτησής τους, ειδικότητας «Ιατρού Άνευ Ειδικότητας» (Υπηρεσίας Ιατρών Υπαίθρου) σε δύο (2) Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και δύο (2) Περιφερειακά Ιατρεία της Νησιωτικής Χώρας για το έτος 2021, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Υγείας, όπως παρακάτω:

 Στο Π.Π.Ι. Μεγίστης, 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Ι. Γαύδου, 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Ι. Οθωνών, 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Σ.Ξ.

 Στο Π.Π.Ι. Κουφονησίων, 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με μέριμνα του Π.Ν.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τα Γενικά Επιτελεία, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αντιλαμβανόμενο πλήρως το πολύπλευρο και υψηλό κοινωνικό έργο που επιτελούν οι Δομές του Υπουργείου Υγείας, ιδιαίτερα κατά την παρούσα χρονική περίοδο, υπό το βάρος της αποτελεσματικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη τις επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες για επιπλέον στελέχωση των ακριτικών νησιών και εφόσον οι υπηρεσιακές ανάγκες το επιτρέπουν, προβαίνει στη διάθεση οπλιτών ιατρών, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από το Υπουργείο Υγείας, προς όφελος του υπέρτερου αγαθού της δημόσιας υγείας, του κοινωνικού συνόλου και του δημόσιου συμφέροντος εν γένει.

ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ»

Πηγή

Back To Top