skip to Main Content
Δασικές εκτάσεις, χωράφια και …λογγοχώραφα

Δασικές εκτάσεις, χωράφια και …λογγοχώραφα

Για αρκετά χρόνια η Δασική υπηρεσία, με ληστρική μέθοδο προσπαθεί να κρατικοποιήσει τα χωράφια/λογγοχώραφα των φτωχών γεωργών της Κεφαλονιάς, μετατρέπονται αυτά σε δασικές εκτάσεις πρώτα και μετά σε κρατικές εκτάσεις. Αυτός ο χαρακτηρισμός απέχει «παρασάγγας» απ την αλήθεια!

Ο φτωχός γεωργός για να μη χάσει το χωράφι του πρέπει να έχει οικονομική δύναμη για την πολυετή δικαστική μάχη που χρειάζεται να φτάσει στο «Εφετείον». Το Εφετείον θα δικαιώσει το πραγματικό ιδιοκτήτη!

Η Κεφαλονιά έχει τον Αίνο που για αιώνες φιλοξενεί τη «Μαύρη Ελάτη». Έχει άλλα βουνά που σκεπάζονται με άγρια ξυλώδη κυρίως βλαστήσει. Τέλος στο υπόλοιπο μέρος υπάρχουν θαμνώδη περιοχές από άγρια και ήμερη βλάστηση . Αμπέλια, σταφίδες, ελιές, οπωροφόρα δέντρα και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις για σιτηρά κ.τ.π.

Επίσης δεν χρειάζεται να ανησυχήσουν οι φανατικοί «κουλτουριάρηδες» για πιθανή απώλεια του πρασίνου αν τα χωράφια καλλιεργηθούν. Τα δέντρα έχουν το πράσινο κι αυτά θα παραμείνουν εκεί!

Θα ήθελα να προσθέσω ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σχετικά με τις εκτάσεις, τη χλωρίδα και όλα τα ζώα που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου πολέμου.

Αυτά που θα προσθέσω τα έζησα ο ίδιος εδώ στο νησί σε μικρή ηλικία, αλλά τα θυμούμαι αρκετά καλά.

Κατά την διάρκεια των πολέμων και της Γερμανικής κατοχής η Κεφαλονιά και τα νησιά γενικά έπρεπε να ζήσουν μόνο απ τη τοπική παραγωγή χωρίς απολύτως καμίας βοήθειας από απέξω.

Αυτά τα δύσκολα χρόνια πολλοί Κεφαλονιτες έχασαν τη ζωή τους. Πέθαναν από πολεμικές σφαίρες και από πολλές ανίκητες ασθένειες. Όμως δεν πέθαναν από την πείνα! Αυτό το θαύμα, για την εποχή εκείνη, έγινε γιατί οι σήμερα αποκαλούμενες δασικές εκτάσεις από τους κρατικούς άρχοντες, δεν ήταν φυσικά οι πλούσιοι κάμποι της Θεσσαλίας αλλά αρκετά πλούσιες να σώσουν το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Κεφαλονιάς. Η Κεφαλονιά δεν χρειάζεται άγρια βλάστηση να ωραιοποιηθή. Η Κεφαλονια είναι ωραία όπως πάντα και δεν θα γεράσει.

Μόνο τα πουλιά, οι πέρδικες, τα αηδόνια και όλα τα  ́αλλα που γέμιζαν τη φύση δεν υπάρχουν όπως πριν.

Θα ήταν καλύτερα για τη δασική υπηρεσία να προστατεύει τα αληθινά δάση, τα πουλιά και ειδικά τις πέρδικες που εξαφανίζονται από τους ανθρώπινους κεραυνούς. Ελπίζω ότι η κατάσταση και η πολιτική της δασικής υπηρεσία να αλλάξει μετά από τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες από όλα τα νησιά! Ειδικά μετά την δημοσίευση άρθρου του εξαίρετου δικηγόρου μας κ. Κώστα Χαλιώτης, στο Ημερήσιο της 14ος Απριλίου 2021. Με μεγάλη ευχαρίστηση και θαυμασμό εδιάβασα και εγώ αυτό το φανταστικό και ενημερωτικό άρθρο το οποίο αποδεικνύει πέρα κάθε αμφιβολίας την αντισυνταγματικότητα τον νόμων που χρησιμοποιεί η δασική υπηρεσία να κρατικοποιήσει ιδιοκτησίες στα νησιά μας.

Πιστεύω ότι αυτά τα «αδιαμφισβήτητα» νομικά και ιστορικά στοιχεία τα οποία αναφέρονται, προσδιορίζουν και καλύπτουν απόλυτα το ιδιοκτησιακό καθεστό των δασών και δασικών εκτάσεων στα Επτάνησα και στην Κεφαλονια μας. Ακόμη, είναι προτιμότερο για τους ανθρώπους εδώ, εκτός απ τους καφέδες , φρέντο, καπουτσίνο, και άλλα ξένα προϊόντα, να παράγουν και πωλούν, λάδι, τυριά, και πάμπολλα άλλα τοπικά προϊόντα στους κατοίκους και στους τουρίστες. Αυτό φυσικά θα βοηθήσει και την οικονομία.

Τέλος, ελπίζω οι βουλευτές μας να είναι αντικειμενικοί και ευαίσθητοι όταν αποφασίζουν για νόμους που μπορεί να έχουν δυσμενή αποτελέσματα στους ανθρώπους και ειδικά στους φτωχούς γεωργούς.

Πηγή

Back To Top