skip to Main Content
Δημοσθένης Δεσποτίδης: Ο 14χρονος βραβευμένος ποιητής μιλά για την ποιητική του συλλογή

Δημοσθένης Δεσποτίδης: Ο 14χρονος βραβευμένος ποιητής μιλά για την ποιητική του συλλογή

Δημοσθένης Δεσποτίδης: Ο 14χρονος βραβευμένος ποιητής μιλά για την ποιητική του συλλογή

«Βαθύτατα με άγγιξε η περίοδος κατά την οποία ήμουν στο σπίτι καθόλη την διάρκεια του lockdown, για την οποία συνέθεσα τρία ποιήματα», λέει ο ίδιος
Το καλοκαίρι του 2020 ο 13χρονος Δημοσθένης Δεσποτίδης κερδίζει την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης του Ιδρύματος «Never Such Innocence», ενώ τον υποδέχεται και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να τον συγχαρεί.

Ένα χρόνο μετά ο 14χρονος ποιητής εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Ψάχνοντας τα βήματά μου» η οποία αποτελείται από 46 ποίηματα. «Η πρώτη μου ποιητική συλλογή Είναι γραμμένη εξ ολοκλήρου καθόλη την διάρκεια του δεύτερου lockdown. Τα συναισθήματά μου όπως καταλαβαίνετε τότε ήταν ανάμεικτα και ποικίλα. Οι ψυχικές μου διακυμάνσεις πολλές και ιδιαίτερες. Καταρχάς είχα άπλετο χρόνο να ονειρευτώ, να φανταστώ, να γράψω και να συνθέσω. Προσπάθησα να αξιοποιήσω τον χρόνο μου όσο καλύτερα μπορούσα αποτυπώνοντας πολλές διαφορετικές ενότητες της ζωής μου» θα πει στο protothema.gr.

Τα ποιήματά του είναι χωρισμένα σε ενότητες και αφορούν διάφορες φάσεις της ζωής του. «Εμπνεύστηκα από φάσεις της ζωής μου μέχρι σήμερα, όπως το ξεκίνημα της ζωής μου, τα παιδικά μου χρόνια, την ζωή μου στο σχολείο αλλά και τις διακοπές μου το Πάσχα και τα Καλοκαίρια μου στην Άνδρο, το νησί από το οποίο έλκω την καταγωγή μου και έχω περάσει μερικές από τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής μου. Βαθύτατα με άγγιξε η περίοδος κατά την οποία ήμουν στο σπίτι καθόλη την διάρκεια του lockdown, για την οποία συνέθεσα τρία ποιήματα. Άλλες κατηγορίες είναι οι Διαπιστώσεις, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ποιήματα όπως η ζωή του ναυτικού, η γυναίκα της Άνδρου καθώς και η ψυχή των αεροπόρων και οι μάχες που δίνουν καθημερινά για την υπεράσπιση της πατρίδας μας. Ξέρετε επειδή κάθε χρόνο σχεδόν έκανα διακοπές στο νησί δεν μπορούσα να μην επηρεαστώ τόσο από τις γυναίκες – μητέρες των ναυτικών κι από τις υποχρεώσεις που καλούνται να αναλάβουν, όσο κι από τη δύσκολη ζωή των ναυτικών και τις προκλήσεις που συναντούν».

Όπως λέει στο protothema.gr ο βραβευμένος ποιητής δεν έχει κάποιο ποίημα που να θεωρεί πιο αγαπημένο, αλλά έχει δυο κατηγορίες ποιημάτων «Η μία αφορά την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 (εδώ το αγαπημένο μου ποίημα είναι η αφύπνιση συνείδησης καθότι εμπεριέχονται ορισμένες από τις πιο αγαπημένες μου εκφράσεις, όπως ”να μην καταθέτουμε τα όπλα” και να ”αντισταθούμε στο πρόχειρο, στο εύκολο, στο εφήμερο, στο δήθεν, στο λίγο, στο μέτριο, στο τίποτα. Επίσης μέσω του ποιήματός μου που είναι μόνο του μία κατηγορία δηλαδή για τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας για την Ελληνική γλώσσα, θέλω να γίνω κι εγώ αρωγός στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται για την προβολή και ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Θέλω με τις μικρές μου, ταπεινές και προσωπικές δυνάμεις να ενθαρρύνω την νέα γενιά όχι μόνο να ασχοληθεί συστηματικά με την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και με την απόκτηση πολιτιστικής συνείδησης. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδιαίτερα τον κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ο οποίος αγκάλιασε αυτή μου την προσπάθεια από την αρχή με αμεσότητα, ενδιαφέρον και αγάπη και έθεσε την πρώτη μου Ποιητική συλλογή υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας,. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και την Unesco Πειραιώς και Νήσων και το International Action Art, οι οποίοι κι εκείνοι έδωσαν την αιγίδα τους στο βιβλίο μου».

Όπως αποκάλυψε ο Δημοσθένης την ποιητική συλλογή θα την στείλει και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί όπως είπε «Θα ήταν μεγάλη μου χαρά και τιμή να ακούσω τις απόψεις του ή τις παρατηρήσεις του. Γνωρίζω όμως ότι το πρόγραμμά του είναι εξαιρετικά βεβαρημένο» Όσον αφορά το μέλλον του βραβευμένου 14χρονου ποιητή σίγουρα περιλαμβάνει συγγραφή για ό,τι τον εμπνέει και τον ανησυχεί. «Είναι ένας τρόπος έκφρασης και εκτόνωσης για μένα. Μέσα από το γράψιμο επικοινωνώ τις σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου και παράλληλα ανοίγω διαύλους επικοινωνίας με τους ανθρώπους. Η συγγραφή τέρπει την ψυχή μου και το μυαλό μου».

Πηγή:protothema.gr

Πηγή

Back To Top