skip to Main Content
«Δημοτική Συνείδηση»: Η υπενθύμιση της «χάρης» παύει να είναι χάρη

«Δημοτική Συνείδηση»: Η υπενθύμιση της «χάρης» παύει να είναι χάρη

«Δημοτική Συνείδηση»: Η υπενθύμιση της «χάρης» παύει να είναι χάρη

Η 22η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σάμης υπήρξε για ακόμη μία φορά μαραθώνια ξεπερνώντας τις 5 ώρες σε διάρκεια, χωρίς να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι αυτό ισχύει αναλογικά και για την ουσία του. Μέσα από το κείμενο αυτό θα παρακαλέσουμε την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να ορίζει μία νωρίτερη ώρα έναρξης και όχι 7.30μμ, καθώς πλέον η μεταμεσονύχτια διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων τείνει να εδραιωθεί, με αποτέλεσμα πολλά μέλη αυτού να αποχωρούν πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και σε ορισμένα θέματα να μην υπάρχει καν απαρτία για να συζητηθούν. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί δημοκρατία και είμαι σίγουρος ότι και η δημοτική αρχή αλλά και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα το έχουν αντιληφθεί.

Σχετικά με τα σπουδαιότερα θέματα που συζητήθηκαν – καθώς δε θα μείνω σε διαδικαστικά ζητήματα που αποφασίστηκαν, ώστε να κουράσω τους αναγνώστες, – ήταν η ενημέρωση της πορείας των έργων στη δημοτική ενότητα Πυλάρου από τον δήμαρχο ύστερα από μία ομολογουμένως επιθετική επιστολή, γεμάτη απόγνωση, του δημοτικού συμβούλου κ. Ραυτόπουλου. Από τη μία ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος αλλά από την άλλη και μία αισθητή καθυστέρηση, για την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη, φράση που ακούστηκε τετριμμένη σε ορισμένα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν κάποιες επιφανειακές κόντρες  και εντάσεις. Δεν επιλέξαμε να παίξουμε το παιχνίδι των δραματικών εκφράσεων, των μεγαλεπήβολων και απαξιωτικών λόγων ή των απειλών ότι δε θα συμμετάσχουμε σε άλλο δημοτικό συμβούλιο. Ο λαός του δήμου Σάμης μας επέλεξε για να τον εκπροσωπούμε και αυτό θα κάνουμε με όσο γίνεται αξιοπρεπέστερο τρόπο περνά απ’ το χέρι μας.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έγιναν λάθη, παραλείψεις και κυρίως καθυστερήσεις. Ένας νεοσύστατος δήμος δύο ετών δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλους οργανωμένους δήμους αστικών κέντρων, όμως μπορεί να ορθοποδήσει και να καταφέρει πράγματα, αν όλοι νοιάζονται, αν όλοι νοιαζόμαστε για το κοινό καλό του. Για τα σφάλματα, λοιπόν, και τις υπαίτιες ή μη καθυστερήσεις, τον λόγο θα έχει το εκλογικό σώμα, οι συνδημότες μας που βλέπουν και αξιολογούν καθημερινά τα λόγια και τα πεπραγμένα μας.  Αυτός ο λαός έκανε και κάνει θαύματα, όταν ενωνόταν για έναν κοινό σκοπό. Το να δίδεται συναίνεση από μία ευρεία δημοτική πλειοψηφία με αντάλλαγμα την συνεχόμενη υπενθύμιση της χάρης αυτό δεν είναι συναίνεση, είναι ένας επαναλαμβανόμενος ευγενής εκβιασμός. Πρέπει όλοι οι σύμβουλοι να αντιληφθούμε ότι η «χάρη» δεν γίνεται προς την όποια  δημοτική αρχή. Ασφαλώς και όχι. Η «χάρη» της συναίνεσης γίνεται για τον δήμο μας και μόνο. Πολλές φορές, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συναίνεση είναι πιο δύσκολη από την στείρα ή μη αντιπολίτευση. Στη συναίνεση αναγκάζεται κανείς να θυσιάσει βαθιά του πιστεύω για το καλό του τόπου του, ενώ η εύκολη λύση της αντιπολίτευσης απαλλάσσει από κάθε ευθύνη.

Επίσης, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε και στο θέμα περί δημιουργίας τουριστικού αγκυροβολίου σκαφών στον λιμένα του Φισκάρδου. Η αλήθεια είναι ότι ο όρμος του Φισκάρδου έχει μεγάλη έλλειψη υποδομών (αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός κ.ά.) και απαιτείται να γίνουν οι αναγκαίες νομιμοποιήσεις των εγκαταστάσεών του. Κανείς δεν αντιτίθεται στην εξέλιξη και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου μας, όπως είναι το διαμάντι του παραδοσιακού οικισμού του Φισκάρδου με το λιμάνι του, όμως θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή σε ποια πρόσωπα αυτή η διαχείριση θα δοθεί. Θα επηρεαστούν οι αλιείς που βγάζουν το ψωμί τους από εκεί; Θα διαμορφωθεί ή θα παραμορφωθεί εν τέλει το τοπίο; Μήπως θα έπρεπε πρώτα να γίνουν οι επιβεβλημένες νομιμοποιήσεις και αλλαγές στο λιμάνι και στη συνέχεια να αποφασιστεί η όποια αξιοποίησή του, μέσω λόγου χάρη της ανάδειξής του ως τουριστικού αγκυροβολίου; Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι και για αυτό και θα παραπεμφθεί το ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να έχουν τον λόγο και οι δημότες του δήμου μας και κυρίως οι κάτοικοι του Φισκάρδου. Περισσότερες γνώμες, περισσότερη δημοκρατία. Στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει έχοντας υπόψη του τη φωνή του λαού της Σάμης, της Ερίσου και της Πυλάρου σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες προτάσεις των ειδικών με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των δημοτών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιοχής.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ Σ. ΑΜΟΥΡΓΗΣ

Επικεφαλής παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δημ. σύμβουλος δήμου Σάμης

Πηγή

Back To Top