skip to Main Content
Drain Brain και στα Επτάνησα

Drain brain και στα Επτάνησα


Γράφει ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ


Το brain drain είναι ένα φαινόμενο το οποίο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο παγκόσμιο φαινόμενο μεγάλης κλίμακας μετανάστευσης εργαζόμενων υψηλής ειδίκευσης από τις λιγότερο προς τις περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομίες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ – ΙΟΒΕ και της Eurostat την τελευταία δεκαετία το φαινόμενο έχει πάρει αυξητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα.

Την πορεία αυτή ακολούθησαν και στα Επτάνησα πολλοί νέοι και νέες οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό προκειμένου να εξελιχθούν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά. Ακόμη και για να αμειφθούν αναλόγως των υψηλά εξειδικευμένων προσόντων τους. Νέοι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν στη χώρα τους, πόσο μάλλον στα νησιά τους. Η οικονομική κρίση, η αναξιοκρατία, η υποτίμηση του επιστήμονα, η απαξίωση της έρευνας, τα παρωχημένα προγράμματα σπουδών και η εύρεση εργασίας «δια γνωστού» αποτέλεσαν μερικούς βασικούς παράγοντες του drain brain.

Φαινόμενο λυπηρό για τις οικογένειες, τους ίδιους και πολύ περισσότερο για τη χώρα που δεν μπορεί να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της. Οικογένειες μάλιστα που βρίσκονται στη μεσαία οικονομική τάξη. Αν ερωτηθούν οι περισσότεροι από τους «επαγγελματικούς μετανάστες» θα εκφράσουν τον νόστο τους αλλά και την πικρία τους. Σχεδόν όλοι γνωρίζουμε νέους στελέχη επιχειρήσεων με παγκόσμια εμβέλεια, γιατρούς σε σπουδαία νοσοκομεία του εξωτερικού, ερευνητές σε πρότυπα ξένα πανεπιστήμια, οι οποίοι όμως δεν έχουν αντικείμενο στην χώρα μας.

Υπάρχουν, βέβαια και οι γόνοι εύπορων οικογενειών –χωρίς καμία μομφή-, που εξ αρχής, ηθελημένα και από οικογενειακή παράδοση απευθύνθηκαν και διέπρεψαν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και στην αγορά εργασίας του εξωτερικού.

Θα ήταν λοιπόν μια καλή ιδέα να προβάλλουμε όλα τα παιδιά της Επτανήσου στην αλλοδαπή, την πορεία και την επιτυχία τους. Θα ήταν έστω μια αναγνώριση στους κόπους και τις άπειρες ώρες μελέτης και νοσταλγίας.

Πηγή

Back To Top