skip to Main Content
Δυο Επερωτήσεις της ΛΑ.ΣΥ προς το Περ

Δυο Επερωτήσεις της ΛΑ.ΣΥ προς το Περ. Συμβούλιο

Σχετικά με τα μέτρα και τους ελέγχους για την πανδημία που απαιτούνται από την Π.Ι.Ν. με βάση τις αρμοδιότητές της

Τα κυβερνητικά επιτελεία και το προσωπικό τους στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια έχουν ήδη ξεκινήσει την προπαγάνδα του αναμενόμενου 4ου κύματος της πανδημίας και την προετοιμασία για τα νέα μέτρα που μας ετοιμάζουν, δείχνοντας για άλλη μια φορά ως ένοχο «την ατομική ευθύνη» δηλαδή το λαό.

Στην ίδια ρότα και η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησέ δυο συσκέψεις στις 15.07 & 06.08.2021 για την πανδημία, αναμάσησε την γνωστή «ατομική ευθύνη», προσανατολισμένη αυτήν τη φορά γύρω από την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς προκειμένου να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους.

Σιωπή ιχθύος, για την εξασφάλιση της επάρκειας όλων των ασφαλών εμβολίων που είναι διαθέσιμα!

Σιωπή ιχθύος, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, πραγματικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς (Αεροδρόμια, λιμάνια κ.α.), στις δομές Πρόνοιας (Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία, ΚΑΠΗ,ΚΗΦΗ κ.α), στα σχολεία, την ενίσχυση του προσωπικού της Π.Ι.Ν. για να πραγματοποιεί τους αναγκαίους ελέγχους.

Οι επικοινωνιακές μεγαλοστομίες, οι διάφορες φιέστες και φωτογραφήσεις σε «εμβολιαστικά κέντρα» δεν μπορούν να κρύψουν ότι στα νησιά μας, η κατάσταση στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, εξοπλισμό και κτιριακές υποδομές. Ότι η σχολική χρονιά θα αρχίσει χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο μπροστά στο 4ο κύμα Covid19. Κανένα ενδιαφέρον για τις συνθήκες εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση.

Όλα «καλά καμωμένα» για την περιφερειακή Αρχή την ίδια ώρα που σύμφωνα με καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το ξενοδοχείο καραντίνας με το οποίο έχει σύμβαση η Π,Ε Λευκάδας λειτουργεί με «έναν άνθρωπο για όλα» ! Άμεσα πρέπει να πάρει θέση, για τις συνθήκες εργασίας, και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας Άμεσα, επίσης, να ελέγξει την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει το ξενοδοχείο σε όσους βρίσκονται θετικοί και για λόγους «καραντίνας» διαμένουν στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Αντίστοιχα και στα άλλα ξενοδοχεία καραντίνας.

Όλα «καλά καμωμένα» για την Περιφερειακή Αρχή όταν η κυβέρνηση μετατρέπει το εμβόλιο από ένα σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας σε εργαλείο επίσπευσης αντεργατικών ανατροπών. Το αντεργατικό μέτρο της αναστολής σπεύδουν να εφαρμόσουν δημοτικές αρχές (Γηροκομεία, Ορφανοτροφεία, ΚΗΦΗ κλπ) και διοικητές Νοσοκομείων χωρίς καμία αντίρρηση, χωρίς καμία απαίτηση προς την κυβέρνηση για τα τεράστια κενά σε προσωπικό που θα δημιουργηθούν. Οι πραγματικές αιτίες που υπονομεύουν τον αναγκαίο και γρήγορο εμβολιασμό του λαού, βρίσκονται στις κυβερνητικές ελλείψεις, στις αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τον εμβολιασμό, στις καθυστερήσεις και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και κρατών, στην εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και της Υγείας, στο γεγονός ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας ανάγεται σε ατομική και όχι κοινωνική-κρατική ευθύνη

Λέμε ΝΑΙ στις μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στην κρατική χρηματοδότηση και ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση.

Λέμε ΟΧΙ στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το “νέο ΕΣΥ” που -εν μέσω πανδημίας- μιλάει για κλείσιμο κοντινών νοσοκομείων.

Λέμε ΝΑΙ στον μαζικό καθολικό εμβολιασμό, με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων, με συνεχή ενημέρωση των εργαζόμενων για να καταπολεμηθούν διάφορες αντιεπιστημονικές, σκοταδιστικές θεωρίες, με πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, με αξιοποίηση όλων των ασφαλών εμβολίων και φαρμάκων.

Λέμε ΟΧΙ στον “κοινωνικό αυτοματισμό” και τη στοχοποίηση εργαζομένων, στα σχέδια Κυβέρνησης και Δημάρχων για απολύσεις και παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις.

Θεωρούμε αναγκαίο, να φέρεται άμεσα προς συζήτηση στο Π.Σ. το ζήτημα αυτό, καλώντας τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων και τις ενώσεις και συλλόγους γονέων.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  • Ποιος είναι ο αριθμός και ποιες οι ειδικότητες των μόνιμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων αλλά και των υπόλοιπων με διαφορετικές σχέσεις εργασίας στις Διευθύνσεις Υγείας & Πρόνοιας ανά Π.Ε.;
  • Πόσους ελέγχους έχουν πραγματοποιήσει οι Διευθύνσεις Υγείας & Πρόνοιας ανά Π.Ε. το διάστημα από 01.01.-31.07.2021στους παρακάτω τομείς και ποιες οι διαπιστώσεις τους για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας:
  • Δομές εκπαίδευσης δημόσιες & ιδιωτικές (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, Ι.Ε.Κ., Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κ.α.);
  • Αθλητικές δομές δημόσιες & ιδιωτικές(κλειστά γυμναστήρια, αίθουσες κ.α.);
  • Δομές Πρόνοιας δημόσιες & ιδιωτικές (Γηροκομεία, Οίκοι Ευγηρίας, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ κ.α.);
  • Δομές Υγείας δημόσιες & ιδιωτικές (Αγροτικά Ιατρεία, Πολυατρεία, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.α);
  • Σε χερσαία μέσα μαζικής μεταφοράς; Σε χώρους άφιξης θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών;
  • Σε μεγάλους και μεσαίους μεγέθους εργασιακούς χώρους;
  • Σε Δημόσιες Υπηρεσίες;
  • Σε χώρους μαζικής συνάθροισης;
  • Πως θα λειτουργήσουν οι δομές Πρόνοιας μετά την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζομένων;
  • Τι προγραμματισμός και σχέδιο υπάρχει για τον Σεπτέμβριο του 2021 για ελέγχους στους παραπάνω χώρους; Θα ζητήσετε να έρθουν επιπλέον κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα νησιά μας. Τί μέσα μετακίνησης έχει καθημερινά η κάθε Διεύθυνση Υγείας ανά Π.Ε.;
  • Έχετε προγραμματίσει πληρωμή αυξημένων υπερωριών για το παραπάνω προσωπικό των Διευθύνσεων Υγείας;
  • Υπάρχουν και παρέχονται με επάρκεια και συνεχώς όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας αλλά και στο κοινό;
  • Τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα και οι κανόνες υγιεινής στις υπηρεσίες της Π.Ι.Ν.; Υπάρχουν Ιατροί Εργασίας ανά Π.Ε.;
  • Γίνονται οι προβλεπόμενες απολυμάνσεις για τον Covid αλλά και για τους υπόλοιπους κινδύνους;
  • Έχετε προγραμματίσει να φέρεται τροποποίηση του Προϋπολογισμού του 2021 ώστε να ενισχύσετε τις σχολικές μεταφορές με επιπλέον μέσα ώστε να μην ξεπερνάει κανένα σχολικό μέσο μεταφοράς σε πληρότητα το 50%;
  • Θα ζητήσετε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα των κτηρίων της Π.Ι.Ν. και όχι από εργολάβους;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Για τα αποτελέσματα των ερευνών του «Δημόκριτου» σε σχέση με τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στους ΧΥΤΑ Τεμπλονίου Κερκύρας & Παλλοστής Κεφαλονιάς

Σε λίγες ημέρες κλείνει 1 χρόνος από τις μεγάλες πυρκαγιές στους ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου Κέρκυρας και Παλλοστής Κεφαλονιάς και τα αποτελέσματα των ελέγχων που έχει πραγματοποιήσει ο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ που έχει υπογράψει με την Π.Ι.Ν., δεν μας έχουν δοθεί ακόμα.

Αποτελεί πρόκληση εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής (Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ) το γεγονός ότι, ενώ έχει γνώση μέρους ή και όλων των αποτελεσμάτων, όπως προκύπτει από τις συνεντεύξεις της Περιφερειάρχη και των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών, ενώ σε επανειλημμένες Επερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης απαντά ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», να μην δίνει τα αποτελέσματα των ερευνών στην δημοσιότητα προς ενημέρωση του λαού.

Είναι ανησυχητικό και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τους λόγους που υπάρχει η καθυστέρηση, η απόκρυψη και η παραπλάνηση για τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών.

Οι δικαιολογίες που έχουν εκφράσει κατά καιρούς προκαλούν την κοινή λογική, ειδικά όταν οι πυρκαγιές αυτές δεν θεωρούνται ατυχήματα, αλλά αποτέλεσμα ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που διαχρονικά εξελίσσεται στα νησιά μας.

Οι πυρκαγιές ήταν «φυσικό φαινόμενο» της απαράδεκτης διαχείρισης των απορριμμάτων με συσσωρευμένα χύδην απορρίμματα, που έπρεπε να είχαν δεματοποιηθεί, των ελλείψεων σε μέτρα πυροπροστασίας και ελέγχων και των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν σε αυτούς τους χώρους.

Όλοι γνωρίζουμε πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην δημόσια υγεία είναι τραγικές ειδικά όταν αυτές προέρχονται από καύση απορριμμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα είναι άκρως επικίνδυνες χημικές ενώσεις που ευθύνονται για τις καρκινογενέσεις κλπ. Ένα τέτοιο τοξικό νέφος κάλυψε τα νησιά μας με επικίνδυνες συνέπειες για τους κατοίκους.

Πρέπει να επισημάνουμε βέβαια ότι τα τοξικά αέρια έρχονται να προστεθούν στην επί χρόνια συσσωρευόμενη μόλυνση στις περιοχές από τα στραγγίδια που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και το υπέδαφος σε βάρος της ποιότητας ζωής, υποβαθμίζοντας συνεχώς το περιβάλλον.

Ακόμη και σήμερα εν μέσω πανδημίας η κατάσταση παραμένει τραγικά επικίνδυνη. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από πρόσφατες αναλύσεις ειδικών επιστημόνων.

Τις μέρες εκείνες, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας με δηλώσεις τους δεσμεύτηκαν για διαλεύκανση των αιτιών, για απόδοση ευθυνών, για διεξαγωγή εκτεταμένων ελέγχων, για μέτρα πυροπροστασίας, για ελέγχους σχετικά με τις συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.

Μέχρι σήμερα ως Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη των ερευνών.

Εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία, αφενός μεν, για την καθυστέρηση, αφετέρου δε, γιατί ενώ η διαχείριση των απορριμμάτων συνεχίζει να είναι επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων, οι εκπρόσωποι της Τ.Δ. σε Δήμους και στην Περιφέρεια ασχολούνται με τη διαχείριση των εντυπώσεων.

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  1. Πότε θα μας δοθούν τα αποτελέσματα των ερευνών του Δημόκριτου;
  2. Θα γίνει η διαλεύκανση των αιτιών και θα γίνει απόδοση ευθυνών;
  3. Υπάρχει έκθεση για το μέγεθος της ζημιάς και το είδος των υλικών που κάηκαν;
  4. Υπάρχει επιστημονική αποτίμηση του βαθμού τοξικότητας του νέφους, της επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων και της μόλυνσης του περιβάλλοντος ;
  5. Έχουν ληφθεί σήμερα όλα τα μέτρα πυροπροστασίας και άλλα μέτρα που χρειάζονται ;
  6. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στους ΧΥΤΑ;
  7. Γίνονται έλεγχοι για τη μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα και του υπεδάφους;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Πηγή

Back To Top