skip to Main Content

Ειδικός ΠΟΥ: Κινδυνεύουμε με τρίτο κύμα Covid

Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν προετοιμάστηκαν επαρκώς το καλοκαίρι Σκληρή κριτική στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από τον Ντέιβιντ Νάμπαρο: «Έχασαν την ευκαιρία το καλοκαίρι»      

Ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φοβάται την πιθανότητα τρίτου κύματος κορωνοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 «αν επαναληφθεί η αποτυχία των κυβερνήσεων» απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε ο Ντέιβιντ Νάμπαρο μιλώντας σε ελβετικές εφημερίδες.

«Τώρα βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», προειδοποίησε ο Νάμπαρο.

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η Ευρώπη κατέγραψε ύφεση της πανδημίας αλλά πλέον και πάλι η καμπύλη παρουσιάζει ανοδική τάση: η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματα τους νέου κορωνοϊού να αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν χιλιάδες κρούσματα καθημερινά. 

Ο Νάμπαρο δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι – με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ – ενώ άλλα κράτη στις Άλπεις (όπως η Αυστρία) έκλεισαν τα χιονοδρομικά τους κέντρα  «Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε», δήλωσε στη Solothurner Zeitung.

«Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;» αναρωτήθηκε με νόημα, εκφράζοντας τον φόβο του πως η Ελβετία κινδυνεύει τώρα να καταγράψει ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων.

Παράλληλα ο ειδικός του ΠΟΥ εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον σχετικά χαμηλός: «Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που ανακόπτουν τον ιό.

Τηρούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και απολυμαίνουν τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες». Όπως επισημαίνει ο Νάμπαρο, η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

«Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί» υπογραμμίζει, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής».  

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή: www.lifo.gr

Πηγή

Back To Top