skip to Main Content
1

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα από το Λύκειο Ελληνίδων στην επώνυμη και ανώνυμη γυναίκα του 1821(εικόνες και βίντεο)

Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τις ηρωϊδες γυναίκες τις επώνυμες αλλά και τις ανώνυμες που αγωνίστηκαν και θυσίασαν ακόμα και τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 πραγματοποίησε χθες το απόγευμα το Λύκειο Ελληνίδων στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης η Πρόεδρος Ευρώπη Μοσχονά Μαραγκάκη καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους του Λυκείου και αναφέρθηκε στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1821. Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο ιερέας πατέρας Άνθιμος Καλαρύτης όπου έψαλε το κοντάκιο “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ”. Στη συνέχεια το μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Ελένη Κουνάδη απήγγειλε ένα ποίημα για την 25η Μαρτίου του Αρ. Βαλαωρίτη.

Την όμορφη εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του καθηγητή Φιλολογίας του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου Γεράσιμου Φαρακλού με θέμα “Η συνεισφορά της ανώνυμης και επώνυμης γυναίκας στον Αγώνα του 1821”.

Το πρόγραμμα έκλεισε με πολύ χορό εμπνευσμένο από εκείνη την περίοδο με τους χορευτές και τις χορεύτριες του Λυκείου να μας παρουσίαζουν το “Χορό του Ζαλόγγου”, Καλαματιανός,  “Το Καραβάκι”, Συρτός Θράκης, “Του Ανδρούτσου η μάνα”, Τσάμικος, “Δεροπολίτισσα”, Του Αλέξη τ’ Ανδρειωμένου”, Ζωναράδικος, “Μακρυνίτσα”, και “Καγκελευτός ή Καγκελετός Ιερισσού”. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Το παρών στο εξαιρετικό αφιέρωμα έδωσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Σωτήρης Κουρής, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ευάγγελος Κεκάτος, ο Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας Βίκτωρ Ρουχωτάς, Ιερέας π. Μεσολωράς και άλλοι εκλεχτοί καλεσμένοι.

Back To Top