skip to Main Content
Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν απ’ την πανδημία

Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν απ’ την πανδημία

Ρ. Κράτσα

Το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του Covid-19 στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, παρουσίασαν χθες μέσω τηλεσυνέντευξης η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα και ο προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής Νίκος Ασπιώτης.

Κύρια αρχή τους είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και στήριξη των επιχειρήσεων μετά την πανδημία, καθώς, όπως τόνισαν, η κρίση που ακολούθησε δεν δημιουργήθηκε από ενδογενή προβλήματα της Περιφέρειας αλλά από εξωγενή τα οποία δυσκόλεψαν ακόμα και τις πιο μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις να μην μπορούν να διαχειριστούν τα θέματα που προκάλεσε ο Covid.

Με 14.000.000 Ευρώ (με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης) θα καλύψει η Περιφέρεια το 50% των κεφαλαίων εξόδων για το 2019 από τις πληγείσεις επιχειρήσεις, οι οποίες όμως πρέπει να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να μπορέσουν έτσι να έχουν την επαρκή ρευστότητα που χρειάζονται, ώστε να κινηθούν στην αγορά εργασίας. Κύρια προϋπόθεση είναι να υπάρχει ο ίδιος αριθμός απασχολούμενων υπαλλήλων από την αρχή της πανδημίας και η επιχείρηση να μην έχει προβεί σε απολύσεις ή δεν βρισκόνταν σε προβληματική οικονομική θέση πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Ετσι με ελάχιστη επιχορήγηση τα 3.000Ε και με μεγαλύτερη τις 30.000 Ε οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πάρουν μια ανάσα ρευστότητας για να καλύψουν τις πιο καίριες υποχρεώσεις τους (πληρωμές μισθών ή ενοικίων κ.ά).

Στη συνέχεια της τηλεδιάσκεψης η κ. Κράτσα ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και βοηθούν τις περιοχές της Περιφέρειας (Ζάκυνθο, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη), οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον κυκλώνα «Ιανό», τονίζοντας ότι η ενίσχυση που θα δοθεί για τον Covid, είναι τελείως διαφορετική από αυτή που θα λάβουν και για την αντιμετώπιση των καταστροφών από τον «Ιανό» και θα είναι μια επιπλέον ανάσα βοήθειας για όσους το χρειάζονται.

Σε ερώτηση για το πως θα χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι του Νομού μας για τις καταστροφές που υπέστησαν από τον κυκλώνα η κ. Κράτσα ανέφερε ότι ο Δήμος Αργοστολίου θα πάρει 1.000.000Ε, ο Δήμος Ληξουρίου 700.000Ε, ο Δήμος Σάμης 1.000.000Ε και ο Δήμος Ιθάκης 800.000Ε. Συνολικά οι Δήμοι της Περιφέρειας που επλήγησαν θα πάρουν 3.800.000Ε, ενώ η ΠΙΝ θα διαθέσει άλλα 2.000.000Ε για τις αποκαταστάσεις για όλους τους Δήμους της Επτανήσου.

Ν. Ασπιώτης

Πηγή

Back To Top