skip to Main Content
Επερωτήσεις της ΛΑ

Επερωτήσεις της ΛΑ.ΣΥ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο

«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΝΙΑΣ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ ΣΕ ΜΟΝΙΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΝΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ, ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ;»

Η εικόνα εγκατάλειψης του κεντρικότερου δρόμου της Κεφαλονιάς, Κρανιάς Αργοστολίου, από τον οποίο διέρχονται χιλιάδες αυτοκίνητα, δίνει την απάντηση για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, στην καθημερινότητα των πολιτών και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, αν και δαπανώνται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για δημόσιες σχέσεις εκδίδοντας δεκάδες Δελτία Τύπου, που ευημερούν οι αριθμοί των εκατομμυρίων για τα «έργα» που γίνονται . Γι’ αυτό άλλωστε η Περιφερειακή Αρχή έχει προσλάβει και δυο δημοσιογράφους ενώ οι υπηρεσίες στενάζουν.

‘Όταν τα μεγάλα έργα, για την αποκατάσταση από τον « ΙΑΝΟ», από τους σεισμούς του 2014, τις αποζημιώσεις των πληγέντων, την κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων κ.α. είναι «δύσκολο» να υλοποιηθούν από το κεντρικό κράτος και την Τοπική Διοίκηση , σήμερα την Περιφερειακή Αρχή (Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ),

Όταν οι δρόμοι, ο Μύρτος, οι δομές υγείας, τα λιμάνια, τα μουσεία, οι Αρχαιολογικοί χώροι παρουσιάζουν την ίδια εικόνα εγκατάλειψης, τότε πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες , για τις επιπτώσεις που έχουν στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Πρέπει ταυτόχρονα, να δυναμώσει η διεκδίκηση ώστε να μπουν σε προτεραιότητα έργα που έχουν κριτήριο τις ανάγκες του λαού.

Συγκεκριμένα στον δρόμο της Κρανιάς:

 • Υπάρχει πρόβλημα με το φωτισμό και τις καμένες λάμπες, που μερικές φορές κρέμονται.
 • Η διαγράμμιση ουσιαστικά δεν υπάρχει.
 • Οι μπάρες προστασίας σε μεγάλο μήκος είναι καλυμμένες από βλάστηση με αποτέλεσμα να μην φαίνονται τυχόν φθορές που έχουν.
 • Οι πινακίδες οδικής κυκλοφορίας οι περισσότερες είναι παλιές, φθαρμένες και καλυμμένες από βλάστηση.
 • Τα σκουπίδια είναι το κυρίαρχο στοιχείο.
 • Η βλάστηση που έχει αναπτυχθεί είναι μεγάλη εμποδίζοντας την ορατότητα των οδηγών, μειώνοντας την μια λωρίδα κυκλοφορίας και κάνοντας επικίνδυνη την οδήγηση.
 • Υπάρχει κίνδυνος φωτιάς με ότι συνέπειες έχει αυτό για ένα κεντρικό δρόμο.
 • Η φύτευση που είχε γίνει και κόστισε ένα σημαντικό ποσό έχει εξαφανιστεί και πιθανόν καταστραφεί.
 • Δεν υπάρχει πρόβλεψη για καμιά μόνιμη καθαριότητα, κόψιμο των χόρτων, πότισμα και ευπρεπισμό και συντήρηση του δρόμου.
 • Ο δόμος δεν έχει ολοκληρωθεί, παρατημένος εδώ και πολλά χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Περιφερειάρχης:

 1. Πότε θα ολοκληρωθεί ο δρόμος της Κρανιάς Αργοστολίου;
 2. Πότε θα γίνει διαγράμμισή του;
 3. Πότε θα μπουν καινούργιες πινακίδες οδικής κυκλοφορίας;
 4. Πότε θα επισκευαστεί ο φωτισμός;
 5. Πότε θα μαζευτούν τα σκουπίδια και θα γίνει ο καθαρισμός από τα χόρτα;
 6. Τα δένδρα που είχαν φυτευτεί θα συντηρηθούν και θα αντικατασταθούν τα κατεστραμμένα;
 7. Όλα τα παραπάνω θα είναι συστηματικά και μόνιμα, ή θα γίνονται μια φορά τον χρόνο ή όταν προκαλείται ατύχημα;

23.06.2021

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Ε. Κολυβά, Δ. Κεφαλληνός, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες είναι από το site Kefaloniapress της Κεφαλονιάς

ΘΕΜΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΧΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ Γ.Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΙΚΟΥ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥ 16 ΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ Π.Α.Γ.Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αυτές τις μέρες ήρθε στη δημοσιότητα ένα ακόμη «κατόρθωμα» του Διοικητή του Νοσοκομείου της Κέρκυρας. Σε πλήρη συνεργασία και σύμπνοια με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ αποφάσισαν, πίσω από τις πλάτες του Κερκυραϊκού λαού, να παραχωρήσουν τον, μόλις πριν από 2,5 χρόνια εγκατεστημένο στο ΓΝ Κέρκυρας, αξονικό τομογράφο 16 τομών στο Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων. Πρόσχημα και έωλο επιχείρημά τους ο αναμενόμενος ερχομός στο νοσοκομείο ενός καινούργιου αξονικού τομογράφου 64 τομών ο οποίος υποτίθεται θα καλύπτει, από μόνος του, τις ανάγκες σε αξονικές τομογραφίες των 120.000 μόνιμων κατοίκων της Κέρκυρας αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών της.

Κι όλα αυτά, κυριολεκτικά, εν κρυπτώ και παραβύστω, αφού στο φως της δημοσιότητας ήλθαν, όχι από ανακοίνωση του Γ. Ν. Κέρκυρας, αλλά από την δημοσίευση των πραχτικών της συνεδρίασης της 17ης Ιουνίου 2021 του Δ. Σ. του Π. Γ.Ν. Ιωαννίνων στην Διαύγεια.

Στα πραχτικά αυτά, αναφέρεται σχετικό έγγραφο του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ με αριθμό πρωτ. 34591/9-6-2021 που αναφέρει κατά λέξη… «….το Γ.Ν. Κέρκυρας παραχωρεί σε οποιανδήποτε ενδιαφερόμενη υγειονομική μονάδα ένα καινούργιο σύστημα αξονικής τομογραφίας 16 τομών ανά περιστροφή τύπου GENERAL ELECTRIC CT 520….»(!!!). Όπως ήταν φυσικό, τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Α.Γ.Ν.Ι. αποφάσισαν ομόφωνα … «…Την έγκριση υποβολής αιτήματος προς τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ με ζητούμενο την διάθεση του συστήματος αξονικής τομογραφίας του Γ.Ν. Κέρκυρας στο Νοσοκομείο μας με σκοπό την εγκατάσταση του στο ΤΕΠ…». Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως:

α) στο Π.Α.Γ.Ν.Ι. λειτουργούν άλλοι 2, τουλάχιστον, αξονικοί τομογράφοι και

β) Το ΤΕΠ του Γ.Ν. Κέρκυρας δέχεται ετησίως περισσότερα ή περίπου τον ίδιο αριθμό περιστατικών με το ΤΕΠ του Π.Α.Γ.Ν.Ι. και άρα όσο απαραίτητος είναι ο αξονικός αυτός για το ΤΕΠ του Π.Α.Γ.Ν.Ι. άλλο τόσο απαραίτητος θεωρείται και για το ΤΕΠ του Γ.Ν. Κέρκυρας.

Είναι γνωστό πως οι υγειονομικοί της Κέρκυρας, αλλά και το λαϊκό κίνημα, εδώ και καιρό, έδιναν συνεχώς μάχες για να αποκτήσει το νοσοκομείο ένα υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο 64 τομών γιατί ήταν βέβαιο πως με τις δυνατότητες του μηχανήματος αυτού θα αναβαθμίζονταν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από το Γ. Ν. Κέρκυρας. Αυτό, βέβαια, πάντα σε συνδυασμό με τον υπάρχοντα στο νοσοκομείο αξονικό τομογράφο 16 τομών που θα λειτουργούσε ως εφεδρικός του νέου τελευταίας γενιάς αξονικού τομογράφου για την αποσυμφόρησή του, αλλά και την υποκατάστασή του όταν αυτός βρίσκεται σε διαδικασία εργασιών συντήρησής του ή επισκευής του σε περιπτώσεις πιθανών βλαβών του. Έτσι στις περιπτώσεις αυτές, δεν θα αναγκάζονται οι ασθενείς –όπως συχνά γίνεται τώρα— να αναζητούν λύσεις στο πρόβλημά τους στον ιδιωτικό τομέα .Επίσης με τους 2 τομογράφους θα μπορεί να γίνεται αξονικός τομογραφικός έλεγχος ανά πάσα στιγμή στο νοσοκομείο κάτι που είναι αδύνατο να γίνει εκτός νοσοκομείου.

Όλα αυτά βέβαια, που τα γνωρίζει και ο τελευταίος πολίτης της Κέρκυρας, είναι αδύνατο να μη τα γνωρίζουν οι κ. κ. Διοικητές της 6ης Υ. Π. Ε. και του Γ. Ν. Κέρκυρας. Παρόλα αυτά προχωρούν ακάθεκτοι στην εφαρμογή της καταστροφικής τους απόφασης, παρόλο που είναι βέβαιο πως η εφαρμογή της θα χειροτερέψει παρά θα αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας από το νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Από όλη αυτήν τη διαδικασία προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά για το περιεχόμενο των συζητήσεων που πραγματοποιούνται κάθε φορά ανάμεσα σε εκπροσώπους της Τ. Διοίκησης, κυβερνητικών βουλευτών και διορισμένων διοικήσεων δεδομένης της προσήλωσής τους στις κυβερνητικές εντολές στον τομέα της Υγείας. Μας προβληματίζει επίσης αν αποτελούσε μέρος των συζητήσεών της Περιφερειακής Αρχής η συγκεκριμένη επιλογή για τον αξονικό τομογράφο, στις συναντήσεις που είχε πραγματοποιήσει με τους κ. κ. Διοικητές της 6ης ΥΠΕ και του Γ.Ν. Κέρκυρας!

Θεωρούμε αναγκαίο και κατεπείγον, το περιφερειακό συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στην απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου και η Περιφερειακή Αρχή να πάρει άμεσα μέτρα, ούτως ώστε ο αξονικός τομογράφος 16 τομών του Γ. Ν. Κέρκυρας να παραμείνει στο νοσοκομείο και να συνεχίσει να λειτουργεί σε συνδυασμό με τον καινούργιο, τελευταίας γενιάς, αξονικό τομογράφο 64 τομών που σύμφωνα με τις εξαγγελίες πρόκειται σύντομα να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στο νοσοκομείο της Κέρκυρας;

23/06/2021

Σχετικά με το επισκευαστικό πρόγραμμα του Κέντρου Υγείας Αγίου Μάρκου Κέρκυρας

Το έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ», το οποίο αφορά στην αποκατάσταση των 12 κτιρίων των Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έχει εξαγγελθεί και προπαγανδιστεί, από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα πολλές φορές, με τις ανάλογες φωτογραφήσεις και επικοινωνιακές δηλώσεις των αρμοδίων. Με ανάλογο τρόπο ανακοινώθηκε και η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση των έργων Τεχνικών Συμβούλων του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ», τον Ιούλιο του 2020 .

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, έχουμε ζητήσει πολλές φορές με επερωτήσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ενημέρωση για την πορεία του έργου, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, αλλά κυρίως έχουμε επισημάνει ότι παρά τις δηλώσεις η απαράδεκτη κτιριακή κατάσταση εξακολουθεί να επικρατεί στα Κ. Υ. των νησιών μας, μαζί φυσικά με τη συνεχιζόμενη έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού.

Σήμερα επανερχόμαστε, ειδικά για το Κ.Υ. Αγ. Μάρκου, με αφορμή τις δηλώσεις που διαβάσαμε στον τύπο μετά τη συνάντηση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και της Δημάρχου Κ. Κέρκυρας στις 2/6/2021 και το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας σύμφωνα με το οποίο:

«….Τόσο ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ όσο και η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας αναφέρθηκαν και σε ζητήματα που σχετίζονται με την κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Υγείας στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Εν προκειμένω, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προβούν άμεσα σε ενέργειες προκειμένου να γίνει ανακαίνιση στο Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών της 6ης ΥΠΕ και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον Διοικητή για την ανταπόκρισή του, «με τη συνεργασία αυτή ευελπιστώ ότι θα επιτευχθεί η ανακαίνιση του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας. Ευελπιστούμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα Κέντρο Υγείας όπως αρμόζει σε έναν πολιτισμένο και τουριστικό τόπο…»

Σε αντίστοιχη προηγούμενη συνάντηση της Περιφερειακής Αρχής με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ ανακοινώνοντας το συγκεκριμένο έργο η κ. Περιφερειάρχης δήλωσε :

«Η δέσμευση μας να σταθούμε κοντά στους πολίτες, στις τοπικές τους κοινωνίες με παροχή επαρκών υπηρεσιών υγείας γίνεται πραγματικότητα και συμβάλλει παράλληλα στην αναβάθμιση των νησιών μας ως σύγχρονους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς…..Φορέας υλοποίησης του έργου ορίζεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων… τη χρηματοδότηση του έργου θα έχει η Περιφέρεια Ιονίων νήσων…»

Εκτός από το γεγονός ότι η κατάσταση στο Κ. Υ. Αγ. Μάρκου, όπως δυστυχώς σε όλα τα άλλα Κ.Υ. των νησιών μας παραμένει τραγικά ίδια, εκτός από την εκφρασμένη αγωνία μας για το αν και πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο, γινόμαστε θεατές μιας επικοινωνιακής πολιτικής που αγγίζει τα όρια του εμπαιγμού, σε μια χρονική στιγμή που έχουν ήδη δοθεί τέσσερις παρατάσεις από την Διαχειριστική Αρχή. Τελικά τίνος ευθύνη θα είναι η πιθανή μη ένταξη του έργου; Της Περιφέρειας, των Δήμων, της 6ης ΥΠΕ ή του Υπουργείου; Το μόνο που είναι σαφές είναι το ποιος την πληρώνει και αυτός δεν είναι άλλος από τον λαό και τις ανάγκες του.

Επερωτάται η κα Περιφερειάρχης:

 1. Ποιος θα «επισκευάσει -ανακαινίσει» τελικά το Κέντρο Υγείας Αγ. Μάρκου, η Περιφέρεια ή ο Δήμος Κ. Κέρκυρας;
 2. Σε ποια φάση βρίσκεται η πορεία υλοποίησης του έργου «Αποκατάσταση κτιρίων των Κ. Υ. Περιφέρειας Ιονίων νήσων»;
 3. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες του επισκευαστικού προγράμματος του Κέντρου Υγείας Αγίου Μάρκου αλλά και των υπολοίπων Κέντρων Υγείας;
 4. Ποιος είναι συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του έργου, πότε θα ολοκληρωθεί, θα «προλάβει» το ΕΣΠΑ 2014-2020;

23/06/2021

Πηγή

Back To Top