skip to Main Content
Επερώτηση του Αλέξανδρου Παντελειού για τα αδέσποτα

Επερώτηση του Αλέξανδρου Παντελειού για τα αδέσποτα

Αλ. Παντελειός

Μια ακόμη επερώτηση που κατέθεσε ο Α. Παντελειός στη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε ως θέμα τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων του Δήμου Αργοστολίου.

Για λογαριασμό της δημοτικής αρχής απάντησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σαμούρης, ο οποίος λίγο – πολύ δήλωσε αδυναμία υλοποίησης των όσων περιλαμβάνει η ψηφισθείσα Απόφαση  261/2021 του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμούρη, δεν έχει νόημα η ύπαρξη ιστοσελίδας υιοθεσιών καθώς δεν μπορούν να γίνουν υιοθεσίες, αφού το καταφύγιο που λειτουργεί δεν είναι νόμιμο. Δεν χρειάζεται να γίνει προμήθεια microchip για εθελοντική ηλεκτρονική σήμανση, αφού υπάρχει συνεργασία με ιδιώτες κτηνίατρους για αυτή την υπηρεσία. Εκείνο που θα μπορούσε να γίνει είναι η εθελοντική δράση, όμως όπως έσπευσε να συμπληρώσει ο δήμαρχος, δεν είναι νόμιμες οι σχετικές δαπάνες κατά την άποψή του.

Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος κ. Μινέτος, ενημέρωσε το σώμα για την τροποποίηση του σχεδιασμού του υπό δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων, λόγω τεχνικών θεμάτων τα οποία προέκυψαν κατά την έκδοση οικοδομικής αδείας και φυσικά τις ανάλογες καθυστερήσεις.

Ο Αλέξανδρος Παντελειός έκλεισε την επερώτηση με την ακόλουθη τοποθέτηση:

“Ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται πως η δημοτική αρχή ακολουθεί τη μέθοδο του «στρίβειν δια της ψήφισης στο δημοτικό συμβούλιο», κατά το λαϊκό «στρίβειν δια του αρραβώνος». Σε προτάσεις τις αντιπολίτευσης που αφορούν ζητήματα τα οποία δεν θεωρεί σημαντικά, προβαίνει σε στήριξη της πρότασης κατά τη συζήτηση στο Δ.Σ. και υπερψήφισή της για τα μάτια του κόσμου, χωρίς καμία πρόθεση όμως στην πραγματικότητα να υλοποιήσει την εκάστοτε απόφαση.

Δεν μπορώ να πω αν αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για να καλυφθεί το γεγονός ότι κάτι δεν είναι σημαντικό για εσάς, ή για να μη φανεί πως ευοδώνονται οι ενέργειες της αντιπολίτευσης, σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στο θεσμό του δημοτικού συμβουλίου.

Τι ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή;

Να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα υιοθεσιών υπό τη διαχείριση του Δήμου για να αναδείξουμε το πρόβλημα της συγκέντρωσης αδέσποτων και να προωθήσουμε τις υιοθεσίες. Όσο έχουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί δεν ευαισθητοποιείται ο κόσμος. Ακόμη θα ζητούσαμε την με διαφάνεια ενίσχυση των σωματείων στα οποία έχουμε -ως Δήμος- μεταθέσει την ευθύνη της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.

Και οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι πως δεν μπορούμε να κάνουμε υιοθεσίες επειδή δεν υπάρχει καταφύγιο. Δεν υιοθετούνται ζώα αποκλειστικά από καταφύγιο, υιοθετούνται αδέσποτα ζώα.

Έχει υποχρέωση ο Δήμος σε αυτά τα αδέσποτα ζώα να προχωρήσει σε ηλεκτρονική σήμανση. Και τι ζητάμε; Να προμηθευτούμε τα τσιπάκια για τη σήμανση των ζώων και μετά με μια εθελοντική δράση κτηνιάτρων να προχωρήσουμε σε σήμανση. Είναι υποχρέωσή μας. Και σε αυτό δυσκολία.

Τέλος, για την εθελοντική δράση, όπως είπατε και οι ίδιοι θα ήταν πολύ εύκολο να ξαναγίνει. Δεν ξέρω γιατί ειπώθηκε πως δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα δέκα ανθρώπων που θα έρθουν να κάνουν μια εθελοντική δράση που αποτελεί υπηρεσία προς το Δήμο. Την τελευταία φορά που το οργανώσαμε εμείς, με ένα ελάχιστο κόστος στειρώθηκαν και εμβολιάστηκαν περισσότερα από 50 αδέσποτα ζώα.

Σε ότι από τα παραπάνω θεωρείτε πως μπορούμε να βοηθήσουμε ζητήστε το και θα το κάνουμε.

Για την ενημέρωση σε σχέση με το καταφύγιο που είναι μια αναγκαιότητα και πρώτη προτεραιότητα, δεν ρωτάμε για να σας εκθέσουμε, αλλά για να σας ενεργοποιήσουμε και να μάθουμε. Εν τούτοις, οι απαντήσεις σας δεν μας καλύπτουν.

Ο χρόνος περνάει και έχει αρχίσει πλεον να μην είναι αρκετός για όλα όσα έχετε υποσχεθεί ότι θα κάνετε.”

Η ανάγκη του δημάρχου για επιβεβαίωση…

Κατά τη συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του θέματος για την ένταξη της πράξης «Παρεμβάσεις Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας Δήμου Αργοστολίου», ο δήμαρχος έκανε μια απαρίθμηση έργων τα οποια έχουν ενταχθεί και ζήτησε από τον επικεφαλής της παράταξης «Κεφαλονιά, νησί για όλους», Αλέξανδρο Παντελειό να πει ένα μπράβο.

Ο Α. Παντελειός απάντησε στο δήμαρχο:

Χαίρομαι που σε καθε στιγμή χρηματοδότησης ή υλοποίησης έργων νιώθει την ανάγκη ο δήμαρχος να ζητήσει την επιβράβευσή μας. Εμείς ουδέποτε φοβηθήκαμε να δώσουμε συγχαρητήρια, να πούμε πως συμφωνούμε, να ψηφίσουμε πράγματα και έργα τα οποία θεωρούμε σημαντικά. Αν θυμάστε κάποιο έργο το οποίο καταψηφίσαμε να μας το πείτε. Σε όλες τις περιπτώσεις που κληθήκαμε να ψηφίσουμε, είτε να σας πούμε “μπράβο” για τις ενέργειές σας, το κάναμε.

Και το κάναμε γιατί εμείς δεν είμαστε η παράταξη που θέλουμε να κερδίσουμε από την αποτυχία σας. Οι πολίτες του δήμου μας θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να αξιολογήσουν τόσο το έργο σας -το όποιο έργο σας- όσο και τη στάση και τις προτάσεις των υπολοίπων παρατάξεων.

Δεν θέλουμε να κερδίσουμε από την αποτυχία σας, ίσα-ίσα, θέλουμε να επιτύχετε σε όσα επιδιώκετε γιατί οι δήμοι και η διοίκηση έχουν συνέχεια. Δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση, αν οι πολίτες του δήμου Αργοστολίου επιλέξουν εμάς στην επόμενη δημοτική θητεία, να παραλάβουμε από εσάς καμένη γη. Θέλουμε να κάνετε έργα, θέλουμε να σας βοηθήσουμε και θα σας βοηθήσουμε όπου χρειαστεί.

Και, αν τελικά αξιωθούμε να είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή, είναι βέβαιο πως θα θέλαμε στο δημοτικό συμβούλιο μια αντιπολίτευση σαν αυτή που υπηρετούμε εμείς. Μια αντιπολίτευση που στέκεται δίπλα στη δημοτική αρχή στα σωστά και -όπως οφείλει- την κατακρίνει ή ζητάει το λόγο για τα δύσκολα.

Αντιπολίτευση προτάσεων και συνεργατικής διάθεσης και όχι στείρα και μηδενιστική.”

(Κεφαλονιά, νησί για όλους)

Πηγή

Back To Top