skip to Main Content

Επιστολή προς τους γονείς του Βαλλιάνειου Λυκείου Κεραμειών.

Αγαπητοί γονείς, κηδεμόνες και μαθητές

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Βαλλιανείου Γενικού Λυκείου Κεραμειών, ευχόμαστε από καρδιάς καλή σχολική χρονιά, με υγεία, συνεργασία και πρόοδο.

Το σχολείο μας θα λειτουργήσει κανονικά με όλους τους μαθητές από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020, τηρώντας τους κανόνες και τις οδηγίες της Πολιτείας για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.. Τη Δευτέρα το πρωί τα παιδιά θα προσέλθουν κανονικά στις 8.00 (και τα λεωφορεία θα περάσουν τις συνηθισμένες ώρες) για την παραλαβή των βιβλίων και ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Στις 10.30 τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν.

Την Τρίτη 15/9/2020 θα προσέλθουν στις 9.00 (τα λεωφορεία θα περάσουν μια ώρα αργότερα) για τον καθιερωμένο αγιασμό, και θα σχολάσουν στις 11.30.

Υπενθυμίζουμε ότι η ώρα έναρξης των μαθημάτων σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς είναι 08:00 το πρωί.

Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας είναι αναρτημένο όλο το σχετικό υλικό (νομοθεσία, λεπτομερείς οδηγίες), που αφορά στη λειτουργία του σχολείου στις ειδικές αυτές συνθήκες.

https://blogs.sch.gr/lykkeram/kanones-kai-odigies-gia-ti-leitoyrgia-ton-scholeion-kata-ti-diarkeia-tis-pandimias-covid-19/

Επισημαίνουμε ενδεικτικά μερικά βασικά στοιχεία:

  1. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στο σχολικό λεωφορείο αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Δεν είναι υποχρεωτική στο διάλειμμα, την ώρα του φαγητού και στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Όταν όμως υπάρχει συνωστισμός (π.χ. επιβίβαση στα λεωφορεία) τα παιδιά θα πρέπει να φορούν τη μάσκα. Είναι καλό τα παιδιά να έχουν μαζί τους και εφεδρική μάσκα, καθώς και μια πλαστική συσκευασία για να προφυλάσσουν τη μάσκα τους όταν βγαίνουν έξω. Η μάσκα είναι υποχρεωτική και για τους καθηγητές αλλά και για τους επισκέπτες του σχολείου. Τα παιδιά που δεν φορούν μάσκα δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα και θα παίρνουν απουσία.
  2. Πέρα από τη μάσκα, έχει μεγάλη σημασία να τηρούνται ανάμεσα στα παιδιά οι απαραίτητες αποστάσεις, αλλά και η χρήση αντισηπτικών (υπάρχουν σε όλους τους χώρους του σχολείου), το συχνό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, καθώς και η αποφυγή αγγίγματος ματιών και προσώπου. Πρέπει επίσης τα παιδιά να αποφεύγουν να μοιράζονται πράγματα μεταξύ τους (π.χ. βιβλία, τετράδια, στιλό) που μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες μετάδοσης του ιού.
  3. Στις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου μας, κάθε παιδί έχει το δικό του θρανίο, και έχει καταβληθεί προσπάθεια να τηρηθούν οι μέγιστες εφικτές αποστάσεις μεταξύ των παιδιών. Θα υπάρχει χωριστή είσοδος και έξοδος για τις τάξεις (από την κεντρική είσοδο και την εξωτερική σκάλα), για την αποφυγή συνωστισμού.
  4. Τα παιδιά στα διαλείμματα θα πρέπει να βγαίνουν από την τάξη στο προαύλιο, για να αερίζεται επαρκώς το κτήριο. Θα υπάρχουν χωριστά δεκαπεντάλεπτα διαλείμματα, στα οποία τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες. (Β τάξη και Α1, Γ τάξη και Α2). Οι τάξεις θα έχουν τον δικό τους χώρο για να προαυλίζονται στα δύο προαύλια του σχολείου και θα εκμεταλλευτούμε όλους τους διαθέσιμους χώρους του σχολείου σε περίπτωση αντίξοων καιρικών συνθηκών.
  5. Το κυλικείο του σχολείου μας είναι κοινό με του Γυμνασίου και βρίσκεται στο κτήριο του Γυμνασίου. Σε συνεννόηση με το Γυμνάσιο, για την αποφυγή συνωστισμού θα υπάρχουν χωριστές είσοδοι προς το κυλικείο για τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου. Θα πρέπει κατά την αναμονή εξυπηρέτησης να φορούν τη μάσκα τους και να τηρούν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μ. μεταξύ τους, ενώ καλό είναι να απολυμαίνουν τα χέρια τους πριν φάνε, αν έχουν πιάσει χρήματα.
  6. Δεν θα πραγματοποιούνται, μέχρι νεωτέρας, πρωινές συγκεντρώσεις όλου του σχολείου, εκδρομές, σχολικοί αγώνες κλπ. Οι σχολικοί περίπατοι θα γίνονται ανά τμήμα. Οι σχολικές γιορτές επίσης θα γίνονται σε κάθε τμήμα, ενώ και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής θα διεξάγεται (χωρίς μάσκα) με αυξημένους κανόνες υγιεινής.
  7. Το σχολείο μας θα καθαρίζεται επιμελώς και στη διάρκεια της ημέρας από υπεύθυνη υπάλληλο του Δήμου. Ωστόσο και τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν ώστε το θρανίο τους, η τάξη τους, οι κοινόχρηστοι χώροι να παραμένουν καθαρά.
  8. Είναι σημαντική επίσης η τήρηση των κανόνων υγιεινής και κατά την επιστροφή του παιδιού από το σχολείο, και στις άλλες του δραστηριότητες στη διάρκεια της ημέρας.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι το παιδί σας έχει κάποιο σύμπτωμα που μπορεί να συνδέεται με τον covid-19 (αλλά ενδεχομένως και με την εποχική γρίπη, όπως πυρετό, βήχα, δύσπνοια κλπ., παρακαλούμε να παραμείνει στο σπίτι και να μας ειδοποιήσετε σχετικά. Εάν επίσης στο σχολείο ένα παιδί εμφανίσει παρόμοια συμπτώματα θα σας ειδοποιήσουμε για να το πάρετε στο σπίτι (εν τω μεταξύ θα βρίσκεται σε ειδικό χώρο μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή). Είναι καλό το παιδί, ακόμη κι αν πρόκειται για απλή ίωση, να παραμείνει στο σπίτι όσο διαρκούν τα συμπτώματα.

Εφ’ όσον το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε τεστ Covid (πράγμα που θα αποφασίσετε εσείς σε συνεργασία με τον οικογενειακό σας ιατρό) θα πρέπει να μείνει στο σπίτι ώσπου να βγει το αποτέλεσμα του τεστ. Στην περίπτωση αυτή οι απουσίες του δεν θα προσμετρηθούν, όπως άλλωστε και στην απευκταία περίπτωση που κάποιο παιδί ή μέλος της οικογένειάς του νοσήσει με Covid-19. Σε περίπτωση τέτοιου περιστατικού, θα ακολουθηθούν αναλυτικά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, με μέριμνα για την ασφάλεια όλων των μαθητών και διδασκόντων του σχολείου. (βλ. ιστοσελίδα σχολείου)

Επισημαίνουμε ότι το σχολείο ειδοποιεί αποκλειστικά εσάς και δεν προβαίνει σε καμία ενέργεια ερήμην σας (παραπομπή σε ιατρό ή στο νοσοκομείο, ιατρική εξέταση ή χορήγηση αγωγής). Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε επικαιροποιημένα στοιχεία σας (σταθερά, κινητά τηλέφωνα, ώστε να έχουμε άμεση επικοινωνία, αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί).

Σε περίπτωση που το παιδί ανήκει στις εξαιρετικά περιορισμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων (βλ. την ιστοσελίδα του σχολείου) θα πρέπει, αφού υποβληθεί σχετική αίτηση με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά να παρακολουθήσει από το σπίτι εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προσφύγετε στη λύση αυτή μόνον όταν υπάρχει πραγματική και επιτακτική ανάγκη, καθώς για τα παιδιά το σχολείο είναι, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, χώρος συνάντησης και κοινωνικοποίησης, και η απομόνωση λειτουργεί επιβαρυντικά στην ψυχολογία τους.

Από την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια το σχολείο μας να λειτουργήσει σε κλίμα ασφάλειας και όχι φόβου, και θα θέλαμε τη συνεργασία και την αλληλεγγύη όλων των πλευρών της σχολικής κοινότητας. Καθηγητές, μαθητές και γονείς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού ώσπου να περάσει αυτό το κύμα της πανδημίας. Είμαστε στη διάθεσή σας και παρακαλούμε να μας ενημερώνετε για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε αυτή τη συγκυρία, ώστε να διερευνήσουμε τρόπους για να επιλυθεί.

Με καλή θέληση, εμπιστοσύνη και υπεύθυνη τήρηση των κανόνων, ευχόμαστε η σχολική χρονιά να κυλήσει με υγεία και πρόοδο για όλους.

Ο Διευθυντής

 Χριστοφοράτος Χριστόφορος

Πηγή

Back To Top