skip to Main Content
EUROG 543 355

Eurogroup: Το Spiegel μεταδίδει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους ηγέτες!

«Το ελληνικό δράμα οδεύει προς τη λήψη της τελικής απόφασης», γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εκτιμώντας ότι αυτή θα ληφθεί στην αυριανή σύνοδο κορυφής τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης.

«Αν και οι θεσμοί αξιολόγησαν κατ`αρχήν θετικά τις προτάσεις της Αθήνας τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του SPIEGEL ONLINE, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα αφήσει στους ηγέτες τη λήψη της τελικής απόφασης», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

«Μέσο για την αύξηση της πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση» χαρακτηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde τις δηλώσεις που έκαναν ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών, αλλά και οΓερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την άφιξή τους στη συνεδρίαση του Eurogroup. Το σήμα έδωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κάνοντας λόγο για μια «πολύ δύσκολη» συνάντηση. «Ορισμένοι υπουργοί διατηρούν επικριτική στάση απέναντι την ελληνική πρόταση, τόσο αναφορικά με την ουσία της πρότασης, όσο και με το αν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά», υποστήριξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ακολούθησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που χαρακτήρισε επίσης τις διαπραγματεύσεις “εξαιρετικά δύσκολες”. Στο ίδιο μήκος κύματος ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Ερικ Βίμπες εξέφρασε «αμφιβολίες» κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις «που είχαν απορριφθεί στο δημοψήφισμα πριν μία εβδομάδα».

Το έγγραφο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών φέρεται μάλιστα να μην ικανοποιείται από τις ελληνικές προτάσεις, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sinntagszeitung και προτείνει ούτε λίγο ούτε πολύ δύο δρόμους για την Ελλάδα:
Ο πρώτος δρόμος είναι « να βελτιώσει η Ελλάδα τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου, μεταφέροντας τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους».
Ο δεύτερος δρόμος είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και να αναδιαρθρώσει το χρέος της, παραμένοντας όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine στην ηλεκτρονική της έκδοση, «δεν είναι πάντως σαφές πόσους υποστηρικτές θα βρει ο Σόιμπλε μεταξύ των συναδέλφων του από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης σε αυτό το αίτημα.

Η άλλη πλευρά

Την αισιοδοξία τους για την έκβαση του Eurogroup εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και της Ιταλίας Πιέρ Κάρλο Πάντοαν.
Η Γαλλία, δια του προέδρου της Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε άλλωστε «σοβαρές και αξιόπιστες» τις ελληνικές προτάσεις. Όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «η Γαλλία έχει δεσμευτεί να θέσει ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους».

Η σοσιαλδημοκρατική Sueddeutsche Zeitung αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαική Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μετακινηθεί πιο κοντά στις θέσεις των Θεσμών ιδιαίτερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και εν μέρει στους τομείς της φορολογίας και των συντάξεων. «Σε ορισμένους τομείς η ελληνική πρότασης πάει ακόμη και πέρα από τις γνωστές αξιώσεις των πιστωτών, όπως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται αύριο στην εφημερίδα Osterreich εκτιμά ότι οι πιθανότητες για συμφωνία επί ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα αυξάνονται.”Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία συμφωνία, από ό,τι προηγουμένως. Θα έλεγα ακόμη και ότι οι πιθανότητες για μία συμφωνία για την Ελλάδα δεν ήσαν ποτέ τόσο θετικές όσο είναι τώρα”, δηλώνει. “Ωστόσο, απέχουμε ακόμη από ένα τελικό ‘ναι’ για τη συμφωνία διότι ορισμένες χώρες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα”, προσθέτει.

Πηγη: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Back To Top