skip to Main Content
IMG S 220834

«Εύγερος»: Τιμητική εκδήλωση για το Νίκο Καραντηνό και μουσικό αφιέρωμα στο Σπύρο Ζαχαράτο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου των Απανταχού Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλλονιάς που ήταν αφιερωμένη στον Συμπατριώτη μας Αγωνιστή και Δημοσιογράφο  «ΝΙΚΟ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟ», στον ίδιο χώρο που ο Σύλλογός μας έδωσε στο παρελθόν συναυλίες με μαέστρο το Διονύση Αποστολάτο και τον Παναγή Μπαρμπάτη, την  μεγάλη Αίθουσα Συνεδρίων (περίπου 1000 θέσεων – στο κτίριο του ΚΚΕ- Νέα Ιωνία) το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στις 7.00 μ.μ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Τοπικής  ΑυτοδιοίκησηςΠολιτικών και Πολιτιστικών φορέωντων Γραμμάτων και των Τεχνών,το Μέλος του Συλλόγου μας  πρώην Γ.Γ. ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα (η μητέρα της από τα Φαρακλάτα),ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λευκαδίων κ. Θεόφιλος Λογοθέτης και άλλοι εκπρόσωποι Επτανησιακών ΠολιτιστικώνΣυλλόγων και πλήθος κόσμου. Οι θεατές  καταχειροκρότησαν τους συντελεστές, τους ερμηνευτές, τους χορωδούς, τους ερασιτέχνες ηθοποιούς, τους χορευτές για την άρτια εμφάνιση και παρουσίαση.Τοπρόγραμμα  παρουσίασε η ΕυανθίαΚαλογηράτου και περιλάμβανε πέντε μέρη:

Α΄ΜΕΡΟΣ: ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟ

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ανθούλα Αλεξανδράτου-Καλογηροπούλουκαι στη συνέχεια η Λογοτέχνης κ. Ρίτα ΤσιντίληΒλησμάαπέδωσε ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για τον αείμνηστοΝίκο Καραντηνό, για τη ζωή του και το συγγραφικό του έργο  – βιβλία του έχει εκδώσει και ο Σύλλογός μας.Την τιμητική πλακέτα  εκ μέρους του Δ.Σ.από τον Γ.Γ.  Παναγή Λυκούδηγια τον Νίκο Καραντηνό παρέλαβε ο γιος του Χάρης Καραντηνός,ο οποίος συνεχάρη το Σύλλογό μας  για το έργο του και για την τιμητική εκδήλωση στον πατέρα του.

Β΄ΜΕΡΟΣ: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ

Η Μικτή Χορωδία Μαντολινάτα του Συλλόγου μας με μαέστρο τη Χριστίνα Ρόκκου παρουσίασε πλούσιο ρεπερτόριο τραγουδιών σε ποίηση Νίκου Καββαδία με μουσικήΘάνου Μικρούτσικου, ποίηση Νίκου Γκάτσου και Γιάννη Ρίτσου σε Μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Τραγούδησαν επίσης παραδοσιακά και άλλα Επτανησιακά τραγούδια, καντάδες και το τραγούδι «ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ» σε ποίηση Α. Καλκάνη και μουσική Δ. Καλκάνη που τραγουδιέται κατ’ αποκλειστικότητα σε εκδηλώσεις του Συλλόγου μας.

Συμμετείχαν οι Μουσικοί: Στο πιάνο η Σταματία Σκαλενάκη, στα μαντολίνα ο  Νίκος Αρμενιάκος και ο Λάμπρος Ανυφαντής,  στις κιθάρες ο Μάκης Πολλάτος και ο Κώστας Θεοδωρακόπουλος.

Σόλο: Χριστίνα Ρόκκου, Τάσος Καλογηρόπουλος

Γ΄ΜΕΡΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΣΠΥΡΟ ΖΑΧΑΡΑΤΟ

Ο Σπύρος Ζαχαράτος είναι ποιητής και στιχουργός,  Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Αρκετά ποιήματά του μελοποιήθηκαν από μεγάλους συνθέτες όπως είναι ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Μίμης Πλέσσας,ο Τάκης Σούκας και ερμηνεύτηκαν από την Άλκηστη Πρωτοψάλτη, την Καίτη Χωματά, τον Ναπολέοντα Κουντουλάκη κ.ά. Στην εκδήλωση έγινε μουσικό αφιέρωμα και τραγούδησαν σόλο τα ποιήματά του «Ο ουρανός της παιδικής μουηλικίας» η Χριστίνα Ρόκκου και «Θαλασσινό τραγούδι»ο  Μηνάς Κούρτης. Στο πιάνο ο Πέτρος Μπεράτης.

Δ΄ ΜΕΡΟΣ: ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Μ. ΜΠΡΕΧΤ «Ο ΖΗΤΙΑΝΟΣ»

Η Θεατρική ομάδα του Συλλόγου μας σε σκηνοθεσία Σταμάτη Καλογιάννη επιμελήθηκε  και παρουσίασε το έργο του Μ.Μπρεχτ «ΟΖΗΤΙΑΝΟΣ».Τους ρόλους του έργου ερμήνευσαν:Δέσποινα Παπαδημητράτου,  Σταμάτης Καλογιάννης, Μηνάς Κούρτης, Γιάννης Καλιάκος, Μάνος Κουτσουλάφτης, Κώστας Σίδερης, Σπύρος Μπότσας, Κώστας Μιχελής κ.ά.

Ε΄ ΜΕΡΟΣ: ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τοχορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου μας χόρεψε Κεφαλλονίτικο Συρτό,Διβαράτικο, Μανέτα, Μπάλο, Μέρμηγκα, Βλαχοπούλες και άλλους Επτανησιακούς και Ελληνικούς χορούς με χοροδιδάσκαλο τον Κώστα Δούκα.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» συγχαίρει και ευχαριστεί όλα τα Καλλιτεχνικά Συγκροτήματά μας για την άψογη και καταπληκτική τους παρουσία, τους εθελοντές που μας στηρίζουν, τους υπεύθυνους της αίθουσαςπου μας φιλοξένησε καιόλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στη διατήρηση, συνέχιση, ανάδειξηκαι ανάπτυξη του Πολιτιστικού έργου του Συλλόγου μας.

Εκ του Δ.Σ.

πηγή ekefalonia.gr

Back To Top