skip to Main Content
Schauble708 5

Financial Times: Ο Σόιμπλε επιμένει -Η Ελλάδα δεν μένει στο ευρώ με τον Τσίπρα πρωθυπουργό

Μπορεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να μην έχει επισήμως επικυρωθεί, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση του.

Σημειώνει πως οι τελευταίες πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν πρόκειται να αλλάξει στάση ως προς το ελληνικό ζήτημα και θεωρεί πως το Grexit είναι απίθανο να αποτελέσει μια καθαρή ρήξη, ενώ αντιθέτως μπορεί να δώσει ευκαιρίες. Μάλιστα, θεωρεί πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, μπορεί να είναι η λιγότερη κακή λύση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έρθει στο χείλος της καταστροφής, κοντά στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, είναι αναμφίβολα ένα χτύπημα σε έναν από τους πιο πιστούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο… κακοποιός

Για την ελληνική κυβέρνηση και πολλούς Έλληνες, ο Σόιμπλε είναι ο κακοποιός στο δράμα τους, το πρόσωπο μιας άκαρδης γερμανικής ηγεμονία, που επιζητά την επιβολή μιας βασανιστικής λιτότητας σε ανθρώπους που υποφέρουν.
Δεν είναι μια επιβάρυνση που ταιριάζει εύκολα στη φήμη του ως ένας αφοσιωμένος υπέρμαχος της Ευρώπης.
Αλλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να τα παρατήσει, καθώς έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις επί τέσσερις δεκαετίες στην εθνική πολιτική.

Είναι πεπεισμένος

Οι Financial Times επικαλούνται τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σόιμπλε είναι ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση που θα έχει πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα δυσκολευτεί να παραμείνει στο κοινό νόμισμα. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πει στο γερμανικό κοινοβούλιο ότι «μια νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν ο ένας εταίρος λέει ότι δεν ενδιαφέρεται για τίποτα». Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία είναι μια βασική προϋπόθεση, πρόσθεσε.
Το Σάββατο, μιλώντας στην εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ακόμη και αν αναδειχθεί το «Ναι» στο δημοψήφισμα, οι νέες διαπραγματεύσεις θα είναι “σε μια εντελώς νέα βάση και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες”.

Η αντίθεση με την Μέρκελ

Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτό, ο Σόιμπλε θα πρέπει να λάβει υπόψιν του την Μέρκελ, την Καγκελάριο της Γερμανίας, η οποία είναι λιγότερο έτοιμη να δεχτεί ένα Grexit.  Ανησυχεί περισσότερο για τα μη χρηματοοικονομικά ζητήματα, όπως είναι η σταθερότητα στα Βαλκάνια, τα οποία επισκέπτεται αυτή την εβδομάδα. Ο σκεπτικισμός του Σόιμπλε έχει τις ρίζες του στην προσέγγισή του για τα χρήματα των φορολογουμένων. Αυτός ενσαρκώνει τις πεποιθήσεις πολλών Γερμανών, ότι τα ελλείμματα του προϋπολογισμού ανταποκρίνονται στην κακή οικονομική διαχείριση.  Δεδομένου ότι ανέλαβε ως υπουργός Οικονομικών το 2009, είναι υπερήφανος ότι μηδένισε το έλλειμμα, διατηρώντας παράλληλα την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων

Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Σόιμπλε προωθεί μια Ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων, στην οποία οι βασικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.  Ένα Grexit δεν είναι μόνο για την αντιμετώπιση ενός αδύναμου μέλους, αλλά για την ενίσχυση της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, σαν να μην έφτανε αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πιστεύει επίσης ότι είναι καιρός να προχωρήσει η Ευρωζώνη με μεγαλύτερη ολοκλήρωση. Μετά την τραπεζική ένωση, θέλει κοινά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μιας μόνιμης διοίκησης και κοινοβούλιο της ευρωζώνης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα απαιτήσουν αλλαγές στη συνθήκη, η οποία φαίνονται δύσκολες για την αντιμετώπιση του τρέχοντος ευρωσκεπτικισμού στη Γαλλία και σε ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ.  Αλλά αυτό δεν σταματά τον Σόιμπλε να κάνει σχέδια, καταλήγουν οι Financial Times.

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top