skip to Main Content

  ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου& Δυτικής Ελλάδας

   Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού  (ΜΤΝ) του Γ.Ν Κεφαλληνίας  καλύπτει τις ανάγκες των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια οι οποίοι κατοικούν στα νησιά μας, αντιμετωπίζει  έκτακτα περιστατικά που μπορεί να χρειάζονται ακόμη και καθημερινή αιμοκάθαρση και εξυπηρετεί και κάποιο αριθμό επισκεπτών ασθενών στο νησί μας μετά από προσυνεννόηση με την κλινική . Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται 32 τακτικοί  ασθενείς καθώς και έκτακτα περιστατικά.

       Η επιλογή των επισκεπτών ασθενών  γίνεται με χρονική προτεραιότητα  αλλά και με συνεκτίμηση της κατάστασης και των απαιτήσεων του ασθενούς από τον αρμόδιο Νεφρολόγο ιατρό .  Η αιμοκάθαρση είναι ιατρική πράξη την ευθύνη της οποίας έχει ο ιατρός , επομένως  ένας ο οποίος δεν είναι εξειδικευμένος και δεν έχει την πλήρη κλινική εικόνα του ασθενούς είναι δύσκολο να κρίνει εάν μπορεί να γίνει με τις συγκεκριμένες συνθήκες η ιατρική πράξη της αιμοκάθαρσης .

        Η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου είναι μία ασθένεια που παρουσιάζει ο ένας στους χίλιους κατοίκους στο σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας  και είναι επομένως προφανές   ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν ανάγκη αιμοκάθαρσης . Πολλοί  συμπατριώτες μας που μένουν εκτός νησιού πάσχουν από αυτή την νόσο και θέλουν να επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής τους καθώς και άλλοι που θέλουν να επισκεφθούν  το νησί  μας για τουρισμό αιτούνται αιμοκάθαρσης στην ΜΤΝ του Νοσοκομείου μας. Οι ασθενείς οφείλουν  να έχουν ενημερώσει την ΜΤΝ προ της άφιξης τους στην Κεφαλονιά και να  έχουν συνεννοηθεί με το Διευθυντή  της μονάδας για την ιατρική πράξη και τη δυνατότητα πραγματοποίησης της  . Δεν είναι η σωστή πρακτική να προσέρχεται ασθενής για αιμοκάθαρση χωρίς προγενέστερη συνεννόηση με την Μονάδα .   Απαιτείται έγκαιρος προγραμματισμός καθώς υπάρχουν οι τακτικοί ασθενείς  οι οποίοι χρήζουν αιμοκάθαρσης και επίσης πολλές περιπτώσεις που χρήζουν επείγουσας και έκτακτης αντιμετώπισης ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες . 

         Οι ανάγκες του νομού μας αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο από το προσωπικό της ΜΤΝ το οποίο καταβάλει κάθε προσπάθεια να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς με την μέγιστη ασφάλεια .

Ο Κοινός Διοικητής  Διασυνδεόμενων

Γ.Ν. Κεφαλληνίας & Γ.Ν. Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο»

Δημήτρης Μαρτίνης

Πηγή

Back To Top