skip to Main Content
Γιατί αυξάνεται η τιμή και στο σουβλάκι, πού αναμένεται να φτάσει

Γιατί αυξάνεται η τιμή και στο σουβλάκι, πού αναμένεται να φτάσει

Γιατί αυξάνεται η τιμή και στο σουβλάκι, πού αναμένεται να φτάσει

Ολοένα και περισσότερο γίνεται πλέον αισθητό στις τσέπες των καταναλωτών το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων στα υλικά αγαθά. Μετά τις αυξήσεις των τιμών σε ψωμί και καφέ, σειρά παίρνει το αγαπημένο «γρήγορο φαγητό» των Ελλήνων, το σουβλάκι, η τιμή του οποίου αρχίζει να ανηφορίζει επικίνδυνα.

Άνθρωποι της αγοράς με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία το iefimerida.gr κάνουν λόγο για αυξήσεις που αποτελούν μονόδρομο, καθώς η άνοδος των τιμών σε ρεύμα, αέριο και πρώτες ύλες δεν τους αφήνει άλλη επιλογή. Βασικό αίτημά τους η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

«Παρατηρείται μια αύξηση της τάξεως του 20% σε βασικά προϊόντα. Από πλαστικά και χαρτικά, μέχρι τη μαναβική και τα κρέατα. Εάν λάβουμε υπόψιν τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε ρεύμα και αέριο, οι τιμές στο σουβλάκι θα ανέβουν κι άλλο το προσεχές διάστημα», σημειώνει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης.

Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη για ένα σουβλάκι
Ήδη αρκετές μεγάλες αλυσίδες έχουν «τσιμπήσει» τις τιμές τους εδώ και καιρό, με τα συνοικιακά καταστήματα να ακολουθούν, παρασυρόμενα από το παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά υλικά αγαθά.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανάκη, οι αυξήσεις θα είναι κοντά στο 10%. Δηλαδή η τιμή του τυλιχτού θα κυμαίνεται, με τιμές αγοράς, ανάμεσα στα 2,50-2,90 ευρώ, από τα 2,20-2,30 που κόστιζε πριν από μερικούς μήνες, «ανάλογα και με το πού βρίσκεται η επιχείρηση και τι ενοίκιο πληρώνει».Ωστόσο, ο κ. Ανδριανάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η τιμή του απλού τυλιχτού να φτάσει ακόμη και τα 3,00 ευρώ!

«Όποιος αγγίξει ή ξεπεράσει τα 3,00 ευρώ θα έχει πρόβλημα, καθώς μετά υπάρχει ένα ψυχολογικό όριο το οποίο βάζει τους καταναλωτές σε σκέψεις», προσθέτει. Την ίδια ώρα, οι τιμές γίνονται «απαγορευτικές» για όσους προτιμούν πιο ιδιαίτερες γεύσεις που ξεφεύγουν από τον «παραδοσιακό» γύρο και τα καλαμάκια. Σε αυτή την κατηγορία, για παράδειγμα, ανήκουν τα τυλιχτά με μπιφτέκι γαλοπούλας, με την τιμή τους να «εκτοξεύεται» λίγο κάτω από τα 4,00 ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλέον μια τετραμελής οικογένεια, με 2 γονείς και 2 παιδιά, που θα αγοράσει έξι τυλιχτά στην τιμή των 2,80 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει συνολικά 16,80 ευρώ μόνο για τα σουβλάκια.

Πρωτόγνωρο το φαινόμενο ανατιμήσεων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ψητοπωλών Αττικής,«πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, ένα αλυσιδωτό κύμα ανατιμήσεων που επηρεάζει τους πάντες. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στον κλάδο της εστίασης». Όπως προσθέτει, το καθαρό κέρδος για τους επιχειρηματίες από ένα τυλιχτό των 2,10-2,20 ευρώ είναι 40-50 λεπτά. «Αναγκαζόμαστε να ανεβάσουμε τις τιμές προκειμένου να διατηρήσουμε αυτό το κέρδος», σημειώνει, καταλήγοντας πως δεν πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο.

Πηγή:iefimerida.gr

Πηγή

Back To Top