skip to Main Content
Γιατί εκτοξεύνται οι τιμές στα αυγά: Νέος «εφιάλτης» για τους καταναλωτές εν όψει Πάσχα

Γιατί εκτοξεύνται οι τιμές στα αυγά: Νέος «εφιάλτης» για τους καταναλωτές εν όψει Πάσχα

Γιατί εκτοξεύνται οι τιμές στα αυγά: Νέος «εφιάλτης» για τους καταναλωτές εν όψει Πάσχα

Η επανεμφάνιση της γρίπης των πτηνών εκτοξεύει τις τιμές των αυγών παγκοσμίως, προκαλώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι καταναλωτές γίνονται ευφάνταστοι για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις εν όψει του Πάσχα.

Οι φόβοι για τη γρίπη των πτηνών ανεβάζουν ξανά τις τιμές των αυγών. Αφού υποχώρησε για το μεγαλύτερο μέρος του 2023, μια πρόσφατη αναζωπύρωση της γρίπης των πτηνών σε εγκαταστάσεις πουλερικών στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλα έθνη προκάλεσε εκ νέου άνοδο στις τιμές των αυγών και μάλιστα εν όψει του Ορθόδοξου Πάσχα. Ο ιός, που συνήθως αναφέρεται ως γρίπη των πτηνών, είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και θανατηφόρος μεταξύ των πτηνών, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει εντοπιστεί και σε θηλαστικά, όπως οι αγελάδες, σε μία τάση που ανησυχεί τους ειδικούς.

«Ο λόγος για τη μεγάλη άνοδο των τιμών των αυγών είναι η HPAI (γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας) που πλήττει τις φάρμες αυγών, σκοτώνει κοτόπουλα και μειώνει την παραγωγή αυγών», δήλωσε ο Ντέιβιντ Άντερσον, καθηγητής και οικονομολόγος τροφίμων στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας στο Texas A&M University.

Στις ΗΠΑ, περισσότερα από 14 εκατομμύρια κοτόπουλα που γεννούσαν αυγά πέθαναν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ως αποτέλεσμα της γρίπης των πτηνών. Τις τελευταίες 30 ημέρες, περισσότερα από 8 εκατομμύρια πτηνά στα εμπορικά σμήνη της Αμερικής παραμένουν μολυσμένα, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Φόβοι για τη νέα έξαρση της γρίπης των πτηνών

Πριν από δύο εβδομάδες, η Cal-Maine Foods – η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας αυγών κοτόπουλου στις ΗΠΑ – σταμάτησε προσωρινά την παραγωγή και εξόντωσε πάνω από ένα εκατομμύρια από τα πτηνά της σε μια από τις εγκαταστάσεις της μετά από το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών.

«Πολλές χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, η Ινδία και η Νιγηρία αντιμετωπίζουν ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο Nαν Ντιρκ Μέλντερ, ανώτερος αναλυτής της τράπεζας αγροτικών επιχειρήσεων Rabobank.

Μια ντουζίνα μεγάλα αυγά κοστίζουν τώρα 2,41 δολάρια στις ΗΠΑ, έχοντας καταγράψει ετήσια αύξηση της τάξης του 10% μέχρι σήμερα. Στην Ιαπωνία, κρούσματα γρίπης των πτηνών αναφέρθηκαν σε κατοικίδια πουλερικά σε διάφορους νομούς, προσβάλλοντας εκατοντάδες χιλιάδες κότες.

Στο «κόκκινο» οι τιμές των αυγών σε όλο τον κόσμο

Η Ιαπωνία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής αυγών κατά κεφαλήν και τα αυγά είναι ένα σημαντικό συστατικό στην ιαπωνική μαγειρική. Η χώρα είδε τις τιμές των αυγών μεσαίου μεγέθους να ανεβαίνουν πάνω από 20% από 179 γιεν (1,16 δολάρια) ανά κιλό στην αρχή του έτους σε περίπου 218 γεν ανά κιλό (1,41 δολάρια) στις 17 Απριλίου.

Από το Μεξικό στη Νορβηγία μέχρι την Ινδονησία, οι τιμές των αυγών έχουν επίσης αυξηθεί για διάφορους λόγους. Η καταιγιστική ζέστη στο Μεξικό έχει προκαλέσει πολλές όρνιθες να πεθάνουν από θερμοπληξία, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Μεξικό, το οποίο καταναλώνει τον μεγαλύτερο αριθμό αυγών κατά κεφαλήν στον κόσμο, είδε τις τιμές να αυξάνονται κατά 30% στα 45 πέσος (2,63 δολάρια) ανά κιλό κάθε εβδομάδα λόγω έντονου καύσωνα, δήλωσε εκπρόσωπος της κύριας χονδρικής αγοράς του Μεξικού Central de Avastos. Το Μεξικό κατέγραψε πρόσφατα την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία του στις 15 Απριλίου.

Στην Ινδονησία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό αυγών στον κόσμο, οι τιμές των αυγών κοτόπουλου αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από 10% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων της χώρας. Ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο βρίσκουν νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες τιμές των αυγών.

Οργιάζει η φαντασία των καταναλωτών

«Στοκάρετε αυγά αφού υποθέτω ότι θα είναι 7 δολάρια/ντουζίνα ξανά σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ένας χρήστης με έδρα στις ΗΠΑ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Ένας άλλος είπε ότι είχε αρχίσει να εφοδιάζεται με κοτόπουλο και αυγά: «Θυμηθείτε, μπορείτε να καταψύξετε αυγά κοτόπουλου για ένα χρόνο, αν το κάνετε σωστά».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, «τα κατεψυγμένα προϊόντα αυγών θα παραμείνουν ασφαλή επ’ αόριστον» αλλά αποθηκεύονται έως και ένα χρόνο για την καλύτερη ποιότητα.

Στη Νορβηγία, η έλλειψη αυγών κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα οδήγησε ορισμένους Νορβηγούς να συρρεύσουν στη γειτονική Σουηδία για να προμηθευτούν αυγά ζαπό εκεί, σύμφωνα με αναφορές στα τοπικά Μέσα της χώρας. Ο δωδεκάμηνος δείκτης που δείχνει τις τιμές καταναλωτή για τα αυγά στη Νορβηγία εκτινάχθηκε κατά 17,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τοπική βάση δεδομένων έρευνας.

Η γρίπη των πτηνών δεν είναι το μόνο πράγμα που επηρεάζει την προσφορά αυγών. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μεγαλύτερη ζήτηση για αυγά είναι η αύξηση στις τιμές του κρέατος. Ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικές πιο οικονομικές πηγές πρωτεϊνης.

«Είχαμε ρεκόρ υψηλές τιμές λιανικής για το βόειο κρέας, το χοιρινό και το κοτόπουλο, επομένως τα αυγά μπορούν να υποκαταστήσουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές των αυγών θα αυξηθούν», δήλωσε ο Άντερσον του Πανεπιστημίου Texas A&M.

Πηγή: newsbomb.gr

Πηγή

Back To Top