Γλυπτά του Παρθενώνα: Ντοκιμαντέρ «αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία» ότι εκλάπησαν

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ντοκιμαντέρ «αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία» ότι εκλάπησαν
Ένα νέο ντοκιμαντέρ «αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία» ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά στη Βρετανία ως «Ελγίνεια Μάρμαρα», εκλάπησαν, σύμφωνα με τον δημιουργό του.
Ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γουίλκινσον υποστηρίζει ότι η ταινία The Marbles λύνει οριστικά μία από τις πιο διχαστικές διαμάχες στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά: το κατά πόσο ο Βρετανός διπλωμάτης του 19ου αιώνα, λόρδος Έλγιν, απέκτησε νόμιμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα ή αν πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες λεηλασίες στην ιστορία της τέχνης.
Η ταινία ανατρέχει στα γεγονότα της αφαίρεσης των γλυπτών από τον Παρθενώνα, σε μια εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία, και στην πορεία τους έως το Λονδίνο. Σύμφωνα με την αφήγηση, ο Έλγιν δεν απέκτησε νομίμως τα αρχαία έργα τέχνης – και η υπόθεση συνιστά «τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική ληστεία στην ιστορία».
Μεταξύ όσων συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ είναι ο ηθοποιός Μπράιαν Κοξ, ο ιστορικός Ντόμινικ Σέλγουντ και ο νομικός Μαρκ Στίβενς.



