skip to Main Content
Merkel 708 Eu

H Μέρκελ αφήνει αιχμές για Grexit -Ολάντ: Να μπει ένα όριο ! -Live Σύνοδος Κορυφής

  • «Χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα που είναι η εμπιστοσύνη» είπε η γερμανίδα καγκελάριος
  • «Δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος»
  • Ολάντ: Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
  • Τετ-α-τετ Μέρκελ-Ολάντ τώρα
  • Σουλτς: Απόψε παίζεται η συνοχή της ευρωζώνης και της Ευρώπης
  • Γιούνκερ: Θα πολεμήσω ως το τελευταίο δευτερόλεπτο για συμφωνία
  • Ξεκινάει η Σύνοδος 19 ηγετών

«Χάθηκε το πιο σημαντικό νόμισμα, που είναι η εμπιστοσύνη. Θα έχουμε σκληρές διαπραγματεύσεις. Ξέρω ότι τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα. Το βράδυ θα ελέγξουμε αν μπορούμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις».

Αυτές ήταν οι δηλώσεις Μέρκελ μπαίνοντας στη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν έχουμε λάβει ομόφωνη ενημέρωση από το Eurogroup. Δεν προκαλεί έκπληξη αυτό με δεδομένη την έλλειψη εμπιστοσύνης, που είναι κάτι βασικό», είπε ακόμη η Γερμανίδα Καγκελάριος.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος. Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα, τόσο για το μέλλον της Ελλάδας, όσο και για την Ευρώπη. Σήμερα θα δούμε αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

Σε αντίθετη γραμμή ο γάλλος πρόεδρος

«Θέλω να μάθω πολύ συγκεκριμενες λεπτομέρεις σήμερα. Πρέπει να σηματοδοτήσουμε ποιά είναι η γενική μας θεώρηση για την Ευρώπη. Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να έχουμε συμφωνία απόψε. Υπάρχει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Εντός, υπό αίρεση, δεν υπάρχει. Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τις μεταρρυθμίσεις» είπε ο Φρανσουά Ολάντ. «Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι έτοιμη να τις θεσπίσει γρήγορα. Τότε η Ευρώπη θα προσφέρει τη στήριξή της», τόνισε βέβαια και ο Γάλλος πρόεδρος. Και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Το Grexit θα σήμαινε ότι η Ευρώπη κινείται προς τα πίσω. Δεν το θέλω αυτό», κατέληξε.

17:07 Τηλεφωνική συνομλία Λιου-Τσίπρα -Τηλεφωνική συνομιλία είχαν νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός του είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλες οι πλευρές και η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι το θέλει. Μια συμφωνία για να είναι βιώσιμη πρέπει να σέβεται στοιχειωδώς τον ελληνικό λαό και όσα έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

17:05 Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε (Πρόεδρος Λιθουανίας): Συζητάμε για το αν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το νέο πρόγραμμα. Μέχρι τώρα οι υπουργοί Οικονομικών μας δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, οι προτάσεις δεν είναι αρκετές για να καλυφθούν τα προβλήματα και η οικονομική κατάσταση χειροτερεύει κάθε ημέρα. Η Ευρώπη θα στηρίξει την Ελλάδα και στις δύο περιπτώσεις (εντός και εκτός ευρώ) αλλά θα είναι πολύ, πολύ ακριβό για όλους

17:00 Την ώρα που μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, η Ρωσία στέλνει μήνυμα προς την Ελλάδα για βοήθεια. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, παρέχοντας διευκολύνσεις με απευθείας εξαγωγές στην Ελλάδα υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Η Ρωσική Ομοσπονδία προτίθεται να υποστηρίξει την αποκατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας, μέσω της διεύρυνσης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Για το σκοπό αυτό μελετούμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε απευθείας εξαγωγές ενεργειακής πρώτης ύλης προς την Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Ο ίδιος κατέληξε ότι «εργαζόμαστε επί αυτού και υπολογίζουμε να φθάσουμε σε συμφωνία εντός μερικών εβδομάδων».

16:54 Τζόζεφ Μούσκατ (Πρωθυπουργός Μάλτας): Το γεγονός ότι δεν συγκλήθηκε η Σύνοδος των 28 σημαίνει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Η Σύνοδος της ΕΕ θα συζητούσε ένα Plan B. Αυτό που υπήρχε στο τραπέζι πριν από 10 ημέρες μπορεί να μην είναι πλέον αρκετό με δεδομένο το πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Οχι συμφωνία με κάθε κόστος.

16:52 Ο Βέλγος πρωθυπουργός ερωτηθείς για πιθανό Grexit απάντησε «Σίγουρα δεν είναι κάτι που εύχομαι. Οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι εντελώς ικανοποιητικές, αλλά όλοι μας πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να κάνουμε την τελευταία προσπάθεια για συμβιβασμό».

16:46 Politico: Οι τρεις παράγοντες που θα παίξουν ρόλο στη Σύνοδο

Τρεις παράγοντες θα παίξουν ρόλο στην τελική έκβαση της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Politico. Γράφει:
«Μικρότερες χώρες: Ιδιαίτερα της ανατολικής Ευρώπης και στη Βαλτική, έχουν αισθανθεί ότι τις έχουν παραβλέψει για χρόνια στη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ. Αυτή είναι η ευκαιρία να ακουστούν, γιατί ο γαλλο-γερμανικός «οδοστρωτήρας» έχει ελλειψεις και δεν αρκεί. Φαίνεται ξεκάθαρο ότι οι μικρότερες χώρες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση του ελληνικού κράτους και τη συμπεριφορά της κυβέρνησης της Αθήνας, σε σύγκριση με τη δική τους «σκύβω το κεφάλι» προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις της λιτότητας.

Μέρκελ: Μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ισχυρό πλήγμα και να φανεί ευάλωτη, στο εξωτερικό και το εσωτερικό, αν δεν βρει τρόπο να πετύχει συμφωνία. Η Σιδηρά Καγκελάριος πιθανότατα θα φαίνεται λιγότερο «Σιδηρά» μέχρι να τελειώσει η Σύνοδος, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Αν υπάρξει συμφωνία, οι περισσότεροι θα ευχαριστούν τους άλλους που την τράβηξαν από το χείλος. Αν δεν υπάρξει, η ευθύνη θα πέσει πάνω της.

Εσωτερική πολιτική: Φινλανδοί και Δανοί ικανοποιούν τους ψηφοφόρους τους με κάποια από τη ρητορική τους. Μη δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε αυτό. Ο Τσίπρας τύλιξε όλο τον κόσμο στο δαχτυλάκι του για να κάνει ένα δημοψήφισμα για τον ίδιο λόγο. Οπότε αυτό που αναμένεται είναι πως κάποιοι ηγέτες θα… χτυπήσουν το στέρνο τους πριν συμβιβαστούν. Αν πράγματι συμβιβαστούν».

16:34 «Είμαι μια μέρα πολύ σημαντική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία σήμερα. Είναι ευθύνη όλων. Θα καλέσω τους αρχηγούς και τους ηγέτες των κρατών να αποφασίσουν. Δεν είναι μια τυχαία διαπραγμάτευση, πρόκειται για τη συνοχή της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Είναι η ημέρα που κρίνεται η ικανότητα όλων να φτάσουμε σε λύσεις» ήταν οι δραματικές δηλώσεις Σουλτς.

16:27 Γιούνκερ: Θα εργαστούμε, ελπίζω να καταλήξουμε. Θα πολεμησω μέχρι τελευταίο δευτερόλεπτο για να υπάρξει συμφωνία

16:23: Σαβιέ Μπετέλ (Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου): Υπάρχουν προφανώς ζητήματα εμπιστοσύνης με την Ελλάδα. Θα δουλέψουμε για να τα αντιμετωπίσουμε.

16:20: Μίρο Τσεράρ (Πρωθυπουργός Σλοβενίας): Εχουμε χάσει μεγάλο μέρος εμπιστοσύνης για την ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζω να δημιουργηθεί ξανά η εμπιστοσύνη τις επόμενες ημέρες. Δεν θα ήμουν εδώ αν είχε εξαντληθεί η υπομονή. Η ελληνική πλευρά πρέπει να αποδείξει ότι είναι αξιόπιστος εταίρος. Θα θέλαμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Οι αφίξεις των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής

 

 

Πηγή:  iefimerida.gr

Back To Top