skip to Main Content

H ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙ

Ληξούρι, 07-05-2014

Είμαι πραγματικά συγκινημένος.

Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή.

Να είστε σίγουροι ότι θα ανταποδώσω την αγάπη σας και την εμπιστοσύνης σας στην πορεία των 5 χρόνων που έρχονται.

Των 5 χρόνων που θα δώσουμε όλοι μαζί και καθένας μας ξεχωριστά την ψυχή μας για να κάνουμε την Κεφαλονιά  νησί ζωής.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό για μένα,  να γνωρίζω ότι πιστεύετε σε εμάς,  ότι μας στηρίζετε σε αυτήν την προσπάθεια.

Είμαι συγκινημένος. Σήμερα ξεκινάμε. Ξεκινάμε μαζί σας.

Σήμερα εμείς η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ επιλέξαμε να βρεθούμε στην Παλική.

Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το ψηφοδέλτιο μας από το Ληξούρι. Επιλέξαμε το Ληξούρι γιατί θαυμάζουμε τη δύναμη της ψυχής σας. Τη δύναμη με την οποία αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες του χθες και του σήμερα.

Παλικισιάνες και Παλικισιάνοι

Είμαστε αποφασισμένοι. Για μας, για την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ,  είναι μονόδρομος. Η Παλική θα στηριχθεί στα δικά της πόδια  θα αποκτήσει αυτά που έχασε.

Δεν θέλουμε κάτι παράλογο. Θέλουμε το αυτονόητο.  Σας υπόσχομαι προσωπικά ότι θα αγωνιστούμε για  να ζωντανέψουμε την μαραζωμένη και ταλαιπωρημένη Παλική.  Θα αγωνιστούμε για να ζωντανέψει  το Ληξούρι του Λασκαράτου, για να αναδείξει την πολιτιστική του ταυτότητα, για να προχωρήσει μπροστά.

Ξεκινήσαμε την προσπάθεια μας από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Και τότε και σήμερα είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι, αντιμνημονιακοί. Αγαπάμε την πατρίδα μας δεν έχουμε  κομματικές ταμπέλες, δεν έχουμε  προσωπικές ματαιοδοξίες, δεν έχουμε  διαμεσολαβητές. Υπηρετούμε μόνο το καλό της Κεφαλονιάς δεν εξαρτόμαστε από κανέναν.

Σήμερα βέβαια  είμαστε πιο δυνατοί από την προηγούμενη φορά είμαστε μια μεγαλύτερη ομάδα από νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Όλοι όμως είμαστε ήδη καταξιωμένοι άνθρωποι με νέες ιδέες με όρεξη για προσφορά στον τόπο  μας, με αγάπη για το νησί μας.

Είμαστε το καλύτερο δυναμικό που διαθέτει η τοπική μας κοινωνία και είμαστε αποφασισμένοι να σπρώξουμε την Κεφαλονιά να πάει μπροστά δεν μας φοβίζει τίποτα, δεν μας κρατάει τίποτα θα πετύχουμε το καλύτερο.

Σας εγγυώμαι ότι σ’ αυτή την πρωτοβουλία, σ’ αυτό τον συνδυασμό βρίσκεται ότι καλύτερο, ότι πιο υγιές διαθέτει η Κεφαλονιά!

Φίλες και Φίλοι

Ο κ. Παρίσης δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα του τόπου  να  βοηθήσει τον τόπο να εκφράσει όλο το λαό της Κεφαλονιάς πέρα από χρώματα, κόμματα , προσωπικά συμφέροντα.

Είναι  ο δήμαρχος που έδιωξε από κοντά του τα καλύτερα του στελέχη.

Φάνηκε η αδυναμία του. Η ανεπάρκεια του να διοικήσει το Δήμο Κεφαλονιάς και να λύσει βασικά προβλήματα της καθημερινότητας μας.

Υπάκουσε πιστά στις εντολές της κυβέρνησης τήρησε κατά γράμμα τις εντολές που πήρε από το κόμμα. Αγνόησε όμως ότι δήμαρχο, τον έκανε ο λαός της Κεφαλονιάς και ότι έπρεπε  να υπηρετήσει το λαό της Κεφαλονιάς και μόνο.

Ξέχασε τι μας υποσχέθηκε. Διέλυσε την περιφέρεια απογυμνώνοντας τις δομές που υπήρχαν στις  δημοτικές ενότητες και ταλαιπωρώντας όλους τους Κεφαλονίτες.

Δυστυχώς μας απογοήτευσε 3,5 χρόνια πήγαν χαμένα. Η Κεφαλονιά βούλιαξε. Τα πάντα έμειναν στάσιμα

Όμως αλήθεια πώς είναι δυνατόν  να διαχειριστείς  τα προβλήματα του τόπου σου πως είναι δυνατόν να αφουγκραστείς την τοπική κοινωνία όταν αδυνατείς να επιβάλεις την τάξη και την ηρεμία;

‘Όταν αναφέρεσαι συνέχεια, στο  παρελθόν για να κρύψεις, τις αδυναμίες σου, τις παραλείψεις σου και την ανικανότητά σου; Όταν ενδιαφέρεσαι για το καλό των φίλων και αδελφών υπουργών; Ακόμα και όταν ο τόπος σου υποφέρει;

Όλοι οι Έλληνες έμαθαν τα τηλεφωνήματα που έκανε ο Αντώνης στο Δήμαρχο μας. Οι υπουργοί ήταν σε ανοιχτή ακρόαση όλοι οι Κεφαλονίτες ντροπιάστηκαν από τη γλαφυρή εικόνα του δημάρχου.

Αλλά κανείς Κεφαλονίτης, κανείς Παλικισιάνος δεν κατάλαβε τι αποκόμισε ο τόπος μας από αυτά τα τηλεφωνήματα.

Φίλες και Φίλοι

Εδώ και 3,5 χρόνια παρακολουθούμε ένα Δήμαρχο να χάνει τον έλεγχο της παράταξης του έναν δήμαρχο που αντί να ρυθμίζει τις εξελίξεις, που αντί να καθορίζει την τύχη του τόπου, αφήνεται παθητικός στον κατήφορο στον οποίο έχει πέσει.

Το δημοτικό συμβούλιο μετατράπηκε στο πιο αναξιόπιστο και ανυπόληπτο όργανο  του δήμου, μια κακόγουστη θεατρική παράσταση

Κανένας σεβασμός στον Κεφαλονίτη, κανένας σεβασμός στα προβλήματα της Κεφαλονιάς. Καμία αυτοκριτική. Φταίγανε πάντα οι άλλοι, ποτέ αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για τη λειτουργία αυτού του κορυφαίου οργάνου.

Οι δημότες παραπονιούνται, το προσωπικό του Δήμου παραπονιέται και ο κ. Παρίσης μέσα από το μέγαρο, τα βλέπει όλα ρόδινα.

Και όσοι κατάλαβαν  ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ότι σε αυτό το χάος πρέπει να μπει ένα τέλος κατηγορήθηκαν και θεωρήθηκαν βαρίδια.

Βέβαια ο κ. Παρίσης, όσο  τον ξελάσπωναν τους εξυμνούσε όσο τον έβγαζαν ασπροπρόσωπο,  τους εγκωμίαζε, όταν όμως απομακρύνθηκαν από αυτή τη χαώδη κατάσταση τότε αυτούς που παρακαλούσε να μείνουν μαζί του αυτούς στη συνέχεια έβριζε ως άχρηστους.

Πώς όμως είναι δυνατόν  ικανοί άνθρωποι που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν να λειτουργήσουν μέσα στην αναρχία της δημοτικής αρχής;

Πως μπορούν να λειτουργήσουν με  έναν Δήμαρχο που όχι μόνο δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη και να εισακουστεί αλλά αποτελεί και υποχείριο άλλων;

Και από την άλλη … το πολιτικό κενό

Όλοι δέχονται ότι υπάρχει πολιτικό κενό. Η  ΕΝΩΜΕΝΗ ΤΕΤΡΑΠΟΛΗ ήρθε να καλύψει το πολιτικό κενό; Ή  να το εκφράσει; Εμείς πιστεύουμε ότι το εκφράζει. Ήρθαν να μας πουν τα αυτονόητα.

Μας μιλούν  σήμερα για οικονομική εξυγίανση, για διαφάνεια, για σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο, για συμμετοχή πολιτών, για αλληλεγγύη, για πολιτισμό για ποιότητα ζωής.

Γιατί δεν κατάφεραν να κάνουν πράξη τα αυτονόητα εδώ και 30 χρόνια;

Θα πρέπει να μάθουν  όμως, όπως λέει και ο λαός μας, ότι λίγους μπορείς να ξεγελάσεις για πολύ καιρό, πολλούς μπορείς να ξεγελάσεις για λίγο καιρό αλλά είναι αδύνατον να ξεγελάσεις όλους για πάντα.

Φίλες και φίλοι

Οι μεγαλοστομίες και οι κενολογίες δεν εντυπωσιάζουν κανέναν. Σήμερα χρειαζόμαστε  ανθρώπους με μετριοφροσύνη, ανθρώπους που βιώνουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, που ζούνε και δραστηριοποιούνται μέσα στην κοινωνία. Ανθρώπους που συμπαραστέκονται σε αυτούς που πονάνε και τους κρατάνε το χέρι στα δύσκολα. Ανθρώπους με μεράκι, με όρεξη για δουλειά.

Η Κεφαλονιά, η Παλική δεν έχει ανάγκη από ανθρώπους που μιλάνε για «θετική ανταπόκριση της πολιτείας μετά το σεισμό».

Κοιτάξτε πίσω σας, κοιτάξτε αριστερά, κοιτάξτε δεξιά, θα δείτε μόνο μπάζα και πλάκες σκορπισμένες. Κοιτάξτε το λιμάνι που  υποσχέθηκαν ότι θα φτιαχτεί σε 2 μήνες. Έχουν περάσει 3 μήνες και ακόμα τίποτα. Κοιτάξτε τον παραλιακό δρόμο, κοιτάξτε τι αντικρίζουν οι επισκέπτες και

πείτε μου πώς είναι δυνατόν να νιώσετε ασφάλεια και αισιοδοξία; Κοιτάξτε το κατάντημα του οδικού δικτύου  προς τον Άγιο Δημήτριο, το Λιβάδι, τα Μονοπολάτα.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν στην Παλική και πρέπει να γίνουν τώρα.

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη  πρέπει να αποκατασταθεί. Πρέπει να ξαναδοθεί στα παιδιά μας και στους επισκέπτες. Το Α΄ Δημοτικό Σχολείο πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως  και να γίνει ένα χρηστικό κτίριο που θα προσφέρει στον τόπο. Το Γενικό Λύκειο Ληξουριού πρέπει να δρομολογηθεί. Το Μουσείο πρέπει να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο λαογραφικό μουσείο. Το τουριστικό περίπτερο, στον πιο περίβλεπτο χώρο της πόλης, πρέπει να αξιοποιηθεί. Η πρόσβαση στην Πλατιά Άμμο πρέπει να γίνει ασφαλής. Η Βίλα Αντύπα πρέπει να δοθεί στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η αποχέτευση στον Άγιο Δημήτρη και στον Άγιο Βασίλειο πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα. Η αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων πρέπει να προχωρήσει. Το Ληξούρι και τα χωριά του πρέπει να αποκτήσουν την αίγλη που τους αξίζει. Το Ληξούρι της σάτιρας, του πνεύματος πρέπει να ξαναβρεί το χαμόγελό του

Τα αιτήματα που έχετε θέσει  πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα. Οι εργατικές κατοικίες πρέπει να αποζημιωθούν, οι οικοσκευές της δευτερεύουσας κατοικίας πρέπει να αποζημιωθούν. Οι διαδικασίες για την επισκευή των σεισμόπληκτων κτιρίων πρέπει να απλοποιηθούν και να κινηθούν γρήγορα. Οι υποδομές πρέπει να αποκατασταθούν. Η οικονομική ζωή της πόλης πρέπει να τονωθεί.

Παλικισιάνες και Παλικισιάνοι

Κανείς δεν μπορεί να σας  ξεγελάσει

Ξέρετε ποιος βρέθηκε πραγματικά κοντά σας στην ώρα του σεισμού

ξέρετε ποιος απουσίαζε

ξέρετε ποιος εκμεταλλεύτηκε τον πόνο σας για να σώσει το γόητρο του

ο Παλικισιάνος δεν ξεχνάει

Φίλες και Φίλοι

Εμείς η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ δεν επιθυμούμε να συγκρουστούμε με κανέναν. Θέλουμε μόνο να δουλέψουμε για την Κεφαλονιά μας, να ξαναφέρουμε την ελπίδα και να σταθούμε δίπλα  σε όλους όσους έχουν επενδύσει και δημιουργήσει στο νησί μας.

Θέλουμε η Κεφαλονιά να γίνει νησί ζωής. Θέλουμε η Παλική  να ξανακοιτάξει τον ορίζοντα με αισιοδοξία. Οι αντίπαλοι μας, αυτοί που μας φοβούνται λένε ότι δεν έχουμε πρόγραμμα,  ότι είμαστε μόνο λόγια.

Κάνουν λάθος. Περπατήσαμε και περπατούμε όλη την Κεφαλονιά, μιλήσαμε και μιλάμε με όσους περισσότερους γίνεται , ζούμε τα προβλήματα,  την αγωνία τους.

Φτιάξαμε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό το οποίο δίνουμε λόγω τιμής ότι θα το εφαρμόσουμε στην επόμενη πενταετία, ένα πρόγραμμα με επίκεντρο την κοινωνική ευαισθησία και τη βελτίωση της καθημερινότητας

Φίλες και Φίλοι

Εμείς η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ γνωρίζουμε που πονάει η Κεφαλονιά, γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας μέχρι να καταφέρουμε να ξαναφέρουμε την ελπίδα στο νησί μας. Θα είμαστε πάντα δίπλα σε κάθε άνεργο δημότη σε κάθε δημότη που έχει την ανάγκη μας.

Θα εξασφαλίσουμε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Θα ενισχύσουμε το κοινωνικό παντοπωλείο.

Θα δημιουργήσουμε κοινωνικό φαρμακείο.

Θα συστήσουμε Δημοτικό Ταμείο Αλληλεγγύης.

θα στηρίξουμε πραγματικά  τον τουριστικό κλάδο θέτοντας ταυτόχρονα και τις βάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Θα απαλλάξουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις από τα δημοτικά  τέλη της χειμερινής περιόδου.

Θα επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο , θα ακούσουμε και θα συνεργαστούμε με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Θα ενισχύσουμε τον τουρισμό κρουαζιέρας και θα προωθήσουμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Θα ασχοληθούμε με την δημιουργία σπηλαιολογικού πάρκου στη Σάμη και θα θέσουμε αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια.

Θα ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου η Σάμη να ξαναγίνει το λιμάνι που ήταν.

Θα εγκαταστήσουμε μονάδα αφαλάτωσης στο Αργοστόλι.

Θα επανεντάξουμε την αποχέτευση της Αγίας Ευφημίας.

Θα κατασκευάσουμε Βιολογικό Καθαρισμό στη Λειβαθώ και θα εγκαταστήσουμε Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στο Φισκάρδο.

Θα λύσουμε οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης και αποχέτευσης της Παλικής.

Θα επεκτείνουμε τη ΒΙΠΕ.

Θα λειτουργήσουμε άμεσα τα σφαγεία.

Θα δημιουργήσουμε το ΒΙΟΠΑ στο Ληξούρι.

Θα επεκτείνουμε το σχέδιο πόλης του Ληξουριού.

Θα αναπλάσουμε το αφημένο και χτυπημένο από τους σεισμούς παραλιακό μέτωπο του Αργοστολίου.

Θα δημιουργήσουμε ποδηλατοδρόμους και πεζόδρομους σε όλες τις τουριστικές περιοχές.

Θα επαναλειτουργήσουμε το καφενείο της Καμπάνας θέτοντας γερές βάσεις και βοηθώντας ουσιαστικά.

Θα επιστρέψουμε το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στον λαό της Κεφαλονιάς.

Θα γίνει το σήμα κατατεθέν της πόλης του Αργοστολίου ως πνευματικός και πολιτιστικός χώρος και όχι ως δημαρχιακό μέγαρο.

Θα γκρεμίσουμε με λίγα λόγια το μέγαρο.

Θα ενισχύσουμε τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων Περατάτων και Φαρακλάτων και θα βοηθήσουμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο να έχουν πρόσβαση παντού.

Θα φροντίσουμε για την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και θα κατοχυρώσουμε το δικαίωμα της Κεφαλονιάς να παρέχει τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Θα δημιουργήσουμε δημοτικό κυνοκομείο φροντίζοντας σωστά τους τετράποδους φίλους μας.

Δώστε μας την ευκαιρία και σας υπόσχομαι προσωπικά ότι θα δείτε αμέσως την αλλαγή στο νησί μας.

Θα ζωντανέψουμε την περιφέρεια και θα δώσουμε στα παιδιά μας κίνητρα να μείνουν και να δημιουργήσουν εδώ, στην Κεφαλονιά μας.

Ακούμε να μας κατηγορούν. Όλοι αναγνωρίζουν τη δυναμική μας, όλοι αναγνωρίζουν την πρωτιά μας.

Φίλες και Φίλοι

Το τελευταίο καιρό μας κατηγορούν για πολλά. Όλα όσα ακούγονται είναι ψέματα. Είμαστε εδώ. Δεν κρυβόμαστε. Προσκαλούμε τους αντιπάλους μας δημόσια όταν και όπου θέλουν να κάνουμε διάλογο.

Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα πάντα για το καλό του τόπου μας για το καλό της Κεφαλονιάς μας για το νησί της Ζώης μας.

Σας προσκαλούμε. Ελάτε κοντά μας να αγωνιστούμε για τη Νίκη μας, για τη νίκη του λαού της Κεφαλονιάς. Μαζί ανοίγουμε δρόμο για την ελπίδα, μαζί αλλάζουμε σελίδα. Με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε την Κεφαλονιά μας νησί ζωής, για μας και τα παιδιά μας. Πρέπει και μπορεί να γίνει νησί – όνειρο για κάθε ταξιδιώτη πάνω στη γη.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ 18 ΤΟΥ ΜΑΗ

ΜΑΖΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η 18 ΤΟΥ ΜΑΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

 

 

Back To Top