
H AENAH (PERPETUAL) ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Οι θεωρίες παιγνίων εφαρμόζονται δύσκολα όταν ο αντίπαλος ξέρει τα χαρτιά σου, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Τρόικα ενδεχομένως να γνωρίζει πολύ καλύτερα την ταμειακή κατάσταση της χώρας από τον νέο Υπουργό.
Αυτό που σίγουρα δε βοηθά (χρονικά πάντα), είναι η παράθεση ακαδημαϊκών προτάσεων για τη λύση σύνθετων πραγματικών προβλημάτων. Όπως η πρόταση για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με ομόλογα αέναης διάρκειας (perpetual bonds).
Τα perpetuals είναι ομόλογα αέναης διάρκειας, στα οποία το κεφάλαιο δεν αποπληρώνεται ποτέ, καθώς ο δανειζόμενος πληρώνει μόνο τόκους, για πάντα. Στην χρηματοοικονομική, τα perpetual bonds θεωρούνται υβριδικό μετοχικό κεφάλαιο και όχι χρέος. Μια τέτοια μετατροπή θα παραβίαζε το καταστατικό της ΕΚΤ που αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να δώσει direct state aid. Επίσης θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πειστεί το IMF και οι ιδιώτες επενδυτές για κάτι παρόμοιο. Όσο για τα δάνεια από το EFSF, σε αυτά δεν πληρώνουμε επιτόκιο μέχρι το 2022.
Μια λογική, χρησιμότερη, όσο και αναμενόμενη βάσει της συμφωνίας του 2012, θα ήταν μια συζήτηση για χαμηλότερους στόχους του πλεονάσματος. Αλλά αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει όταν κατασταλάξει και η ίδια η κυβέρνηση στο πρόγραμμά της. Οι προεκλογικές της δεσμεύσεις δεν συνάδουν με το πρόγραμμα που πλέον φαίνεται να προκρίνει ή προσπαθεί να προκρίνει ο κύριος Βαρουφάκης.
Σε κάθε περίπτωση κάθε σώφρον πολίτης της χώρας του εύχεται καλή επιτυχία. Και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, όπου μια στροφή προς την ρεαλιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, πέρα από αντιπολιτευτικές στείρες κορώνες, θα κλονίσει κομματικές ισορροπίες.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Λαβρέντι
Πηγή:www.capital.gr
ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ