skip to Main Content
Sapen Varoufakis 620×320

Αλλάζει το κλίμα για την Ελλάδα – Παρέμβαση Ομπάμα: “Δεν μπορείς να στίβεις συνέχεια μία χώρα” – Πρόθεση Γιούνκερ να καταργήσει την τρόικα

– Θετικές φαίνεται πως είναι οι εξελίξεις για την χώρα μας
– Παρά το καλύτερο κλίμα, ωστόσο, όλες οι πλευρές αναφέρουν πως πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις
– Ηχηρή παρέμβαση του αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, υπέρ της Ελλάδας
– Η Handelsblatt αναφέρει πως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να καταργήσει την τρόικα!
– Ο Μισέλ Σαπέν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση
Βαρουφάκης: Θέλουμε νέο συμβόλαιο
– Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα

 

  • Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως το βαρύ, ομολογουμένως, κλίμα για την χώρα μας αλλάζει!

Ταυτόχρονα όμως, τονίζεται σε όλους τους τόνους και από όλες τις πλευρές, πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Αυτή η αλλαγή του κλίματος φάνηκε τόσο από την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Γαλλίας, Γιάννης Βαρουφάκης και Μισέλ Σαπέν, αντίστοιχα, όσο και από την ηχηρή παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τονίζει πως μόνο με ανάπτυξη μπορεί η Ελλάδα να βγει από το τέλμα.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην γαλλική πρωτεύουσα, φάνηκε να υπάρχει σύγκλιση απόψεων, με τον Μισέλ Σαπέν να εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και τον Γιάννη Βαρουφάκη να τονίζει πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Η παρέμβαση Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πήρε ξεκάθαρη θέση, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση χρέους και συγκεκιμένα τόνισε σε δηλώσεις του στο CNN τα εξής: «Όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN.

Στην ερώτηση αν συμφωνεί με τη δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας ότι «η λιτότητα δεν φέρνει αποτέλεσμα», ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε:«Αυτό που είναι αλήθεια, ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες που βρίσκονται σε ύφεση. Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης, προκειμένου αυτές οι χώρες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, να μειώσουν κάποια από τα ελλείμματά τους».

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε:«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε επιτακτική ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Η συλλογή των φόρων στην Ελλάδα ήταν διάσημα τραγική.Νομίζω ότι η Ελλάδα για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά έπρεπε να δρομολογήσουν μια σειρά από αλλαγές. Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές, αν το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών έχει πέσει κατά 25%. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η ελληνική κοινωνία, ούτε το πολιτικό σύστημα.

Επομένως, η ελπίδα μου είναι ότι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη. Νομίζω ότι αυτό θα απαιτούσε συμβιβασμούς απ’ όλες τις πλευρές. Όταν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ενέσκηψε πριν από μερικά χρόνια, εμείς είχαμε ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αντιμετώπισής της. Νομίζω ότι αναγνωρίζει η Γερμανία και άλλοι ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, από το να βρεθεί έξω απ’ αυτή. Είναι μια κατάσταση που στις αγορές δεν αρέσει».

Καταλήγοντας, ο κ. Ομπάμα είπε:

«Γενικά, όμως, με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη. Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές απ’ αυτές τις χώρες. Αλλά, απ’ αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις τη δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχεις μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».

Κατάργηση της τρόικας!

Εκτός από τις πολύ σημαντικές δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα, “βόμβα” ήρθε να ρίξει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος φέρεται να θέλει να καταργήσει την τρόικα!

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Handesblatt και σύμφωνα με πηγές περιβάλλοντος του ίδιου, Ο Γιούνκερ επιθυμεί να “τελειώσει” την τρόικα.

Σε αυτό, φέρεται να συμφωνεί και το Βερολίνο. “Πρέπει το γρηγορότερο να βρούμε εναλλακτική λύση να τίθενται στο μέλλον γενικοί οικονομικοί και πολιτικοί στόχοι, κάτι με το οποίο συμφωνούν και στη γερμανική πρωτεύουσα. Όλα αυτά αν η Ελλάδα συμφωνήσει να τηρήσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες”, τονίζει ο κ. Γιούνκερ, όπως ανέφερε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του mega.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται πως συμφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα όχι όμως με το κούρεμα.

newsit.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Back To Top