skip to Main Content
Η Ευρώπη ενώπιον παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων

Η Ευρώπη ενώπιον παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων

Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, αγνοεί την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ακύρωση της παραγγελίας των γαλλικών υποβρυχίων δεν είναι μόνο μεγάλη οικονομική ζημία για τη Γαλλία, αλλά και μεγάλη αποτυχία της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Οι μετατοπίσεις του Αμερικανικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος προς την Κίνα, μοιάζουν να συντελούνται ερήμην των ευρωπαίων συμμάχων.

Τίθεται έτσι μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της Κοινής Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η/και της μερικής έστω αυτονόμησης της από την αμερικανική αμυντική ομπρέλα στο πλαίσιο της Βορειο Ατλαντικής Συμμαχίας.

Τα βλέμματα όλων των παρατηρητών στρέφονται στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και στην πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Κατά πόσο μια πιθανή συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων μπορεί να ξεπεράσει τους σημερινούς «δισταγμούς» της Καγκελαρίου Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών; Κατά πόσο τα συμφέροντα της Γερμανίας εξυπηρετούνται με την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής;

Προφανώς, τα εθνικά συμφέροντα συνήθως εξυπηρετούνται από διαφορετικές κυβερνήσεις χωρίς να αλλάζουν ουσιαστικά, αλλά μόνο σε επιμέρους σημεία. Ωστόσο, οι σημερινές εξελίξεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό πεδίο φαίνεται να συγκλίνουν προς μια αυτονόμηση της ευρωπαϊκής άμυνας και συνεπώς δεν μπορούν να αφήσουν αμετακίνητη και την γερμανική πολιτική για την άμυνα της ΕΕ.

Η αναβάθμιση του ευρωπαϊκού ρόλου της Ιταλίας, -αν δεν είναι μόνο συγκυριακή λόγω του αυξημένου κύρους του Πρωθυπουργού Ντράγκι- και η διαφαινόμενη συμπόρευση της με τη Γαλλία μπορεί να συμβάλει προς την ίδια κατεύθυνση.

Είδομεν!

Ο κ. Ναπολέων Μαραβέγιας είναι Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρώην Υπουργός.

Πηγή

Back To Top