skip to Main Content
57319698 10157337875204835 736659617945223168 N

Η Κίνηση “Κεφαλονιά, νησί για όλους” για την κατανομή του προσωπικού στους νέους Δήμους

Χθες (9/3/19) το μεσημέρι συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς με θέμα την κατάρτιση των μεταβατικών Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) και την κατανομή του προσωπικού στους νεοσύστατους Δήμων, Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης.

Ιδιαίτερα θετική ήταν η παρουσία και των τριών νεοεκλεγέντων Δημάρχων, τόσο των ήδη δημοτικών συμβούλων κ.κ. Μιχαλάτου και Κατσιβέλη, όσο και του κ. Μονιά. Αποτελεί εδώ και καιρό θέση της Κίνησης «Κεφαλονιά, νησί για όλους» ότι ο σχεδιασμός των τριών νέων Δήμων πρέπει να γίνει υπό την εποπτεία εκείνων που θα κληθούν να τους διοικήσουν από την 1η του Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με το άρθρο 155 του Ν.4600/19, για την κατάρτιση των μεταβατικών Ο.Ε.Υ. των συνιστώμενων δήμων και την κατανομή του προσωπικού λαμβάνονται υπόψη, κατά σειρά προτεραιότητας, οι υπηρεσιακές ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες των συνιστώμενων δήμων, ο κλάδος ή η ειδικότητα των υπαλλήλων, οι αιτήσεις προτίμησής τους, ο τόπος κατοικίας τους αυτών, η οικογενειακή τους κατάσταση, τυχόν προβλήματα υγείας και τα έτη υπηρεσίας τους.

Στην πράξη και όσον αφορά την Κεφαλονιά, δεν ελήφθησαν υπ’ όψη οι πραγματικές υπηρεσιακές ανάγκες των νέων Δήμων για την κατάρτιση των μεταβατικών Ο.Ε.Υ., ενώ η κατανομή του προσωπικού ελήφθη υπ’ όψη μόνο η προτίμηση των υπαλλήλων σύμφωνα με τις αιτήσεις προτίμησής τους. Και δυστυχώς, θεατές σε αυτό το έργο χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν κάτι διαφορετικό, ήταν και οι τρεις νέοι δήμαρχοι της Κεφαλονιάς.

Ο κ. Μιχαλάτος δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί για τον Ο.Ε.Υ. του δήμου Αργοστολίου και συμφωνεί, αλλά δεν συμμετείχε στη διαδικασία για την κατανομή του προσωπικού. Την ημέρα που λήγει η προθεσμία για όλα τα παραπάνω, ο Δήμαρχος του μεγαλύτερου Δήμου του νησιού, που θα κληθεί να διαχειριστεί και θέματα που αφορούν και τους άλλους δύο δήμους, δεν ασχολήθηκε επί της ουσίας με το προσωπικό του Δήμου. Αρκείται στο ό,τι θα του δώσει η σημερινή δημοτική αρχή του Δ. Κεφαλονιάς. Τι και αν κινδυνεύει να μείνει χωρίς οικονομική υπηρεσία; Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας που ευαγγελίζεται, ίσως έπρεπε να έχει ζητήσει τις απόψεις των επικεφαλής των παρατάξεων του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Ο πλέον ριγμένος της υπόθεσης, από αυτούς τους χειρισμούς, και που έχει κάθε δικαίωμα να φωνάζει, είναι ο κ. Μονιάς, καθώς οι 22 υπάλληλοι που κατανέμονται στο νέο Δ. Σάμης δεν φτάνουν ούτε να για ανοίξει η πόρτα του Δήμου την 1η του Σεπτέμβρη. Αυτό που χρειάζεται η Σάμη είναι ένα ευέλικτο οργανόγραμμα και μια αντίστοιχη λειτουργική στελέχωση. Αντί αυτού, στον κ. Μονιά δόθηκε ένα αχρείαστο «βάφτισμα» του Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών σε Διεύθυνση και μια ευχή να δεήσει η κυβέρνηση να κάνει προσλήψεις για να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις.

Κατά την άποψή μας, η σωστή διαδικασία θα ήταν, σε συνεργασία με τους τρεις νέους δημάρχους, να καταγραφούν οι υπηρεσιακές ανάγκες των νέων δήμων και στη συνέχεια, με αφετηρία τις προτιμήσεις των υπαλλήλων, να λαμβάνονταν οι βέλτιστες αποφάσεις για την στελέχωση ευέλικτων οργανισμών με λειτουργικές υπηρεσίες προς τους δημότες.

Μην ξεχνάμε ότι οι Ο.Ε.Υ. αυτοί είναι μεταβατικοί, δηλαδή ο ρόλος τους είναι να λειτουργήσουν οι δήμοι την 1η Σεπτεμβρίου. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας, κάθε δήμαρχος θα αποφασίσει ο ίδιος τον Ο.Ε.Υ. του δήμου του και με βάση αυτόν θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει νέες προσλήψεις υπαλλήλων.

Μετά τη σημερινή απόφαση, το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τρεις Ο.Ε.Υ. που δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο από ευχολόγια, με δεκάδες κενά στη στελέχωσή τους. Και δυστυχώς, στο σημείο που φτάσαμε –την τελευταία ημέρα της προθεσμίας– δεν μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο.

Εμείς εδώ και μήνες έχουμε προειδοποιήσει για όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, έχοντας καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για το πως θα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν τη διάσπαση του Δήμου, για το πως οι δήμαρχοι θα πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά χρηματοδότηση και νέες προσλήψεις και για το πως θα βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τον πολίτη μέσω της τεχνολογίας. Δυστυχώς όμως, εμείς «δεν έχουμε εμπειρία» και «δεν ξέρουμε», οπότε… φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Αλέξανδρος Παντελειός

Δημοτική Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους»

Back To Top