skip to Main Content

Η πρότασή μου, λοιπόν, είναι η διαμόρφωση στο άλσος της Καλλιθέας ενός χώρου ανάδειξης της κεφαλλονίτικης παράδοσης.

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την απόφαση του Δημάρχου Αργοστολίου να παραχωρήσει χώρο εντός του Άλσους Καλλιθέας για εκμετάλλευση σε ιδιώτη έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση. Σε αυτή την συζήτηση ελπίζω να συμβάλω και εγώ. Η  αξιοποίηση του χώρου με τρόπο ήπιο, φιλικό προς την τοπική κοινωνία και υποστηρικτό για τις πιο αδύναμες ομάδες του πλυθησμού θεωρώ πως είναι η σωστή κατεύθυνση.

Η πρότασή μου, λοιπόν, είναι η διαμόρφωση στο άλσος της Καλλιθέας ενός χώρου ανάδειξης της κεφαλλονίτικης παράδοσης. Πιο αναλυτικά, αυτό που συστήνω είναι η δημιουργία ενός χώρου στον οποίο θα πωλούνται και θα προσφέρονται τα  ντόπια προϊόντα. Πρόκειται , με άλλα λόγια , για έναν χώρο όπου οι τοπικοί παραγωγοί θα έχουν την ευκαιρία να συστήσουν στους επισκέπτες του νησιού αλλά και στους ίδιους τους κεφαλλονίτες τα αγαθά που μας προσφέρει ο τόπος μας καθώς και τις συνταγές και τεχνοτροπίες που μας κληροδότησαν οι παλαιότερες γενιές Κεφαλλονιτών. Η ποικιλία αυτή ντόπιων αγαθών σε συνδυασμό με την  πλούσια τοπική κουζίνα δίνει τη δυνατότητα διεύρυνσης του καταστήματος σε μέρος όπου κανείς δεν θα μπορεί μόνο να αγοράσει τα προϊόντα αυτά αλλά και να τα γευτεί. Σε συνδυασμό μάλιστα με την άρτια θέα του νησιώτικου τοπίου, το άλσος της Καλλιθέας αναδεικνύεται σε ιδανικό μέρος χαλάρωσης και απόλαυσης των κεφαλλονίτικων γεύσεων. Παράλληλα, το έργο αυτό αποτελεί ευκαιρία για την πρόσφορα εργασίας σε ΑΜΕΑ     

    Η δημιουργία ενός τέτοιου καταστήματος έχει πολλαπλά οφέλη.  Αρχικά, η  ανάπτυξη του εν λόγω καταστήματος θα ευνοήσει τους τοπικούς παραγωγούς καθώς θα έχουν έναν επιπλέον χώρο  να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε ένα πλαίσιο συλλογικής προσπάθειας.Επιπλέον, ένας τέτοιος χώρος αποτελεί αναμφίβολα πόλο έλξης τουριστών και διαφήμιση για το νησί μας . Πολλοί ταξιδιώτες αναζητούν στα μέρη που επισκέπτονται να έρθουν σε επαφή με τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν μοναδικότητα στον εκάστοτε τόπο ιδέα συνεπώς αυτού  του καταστήματος προσφέρει στους επισκέπτες του νησιού τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα που συντελούν στην διαφοροποίηση και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του τόπου μας . Όλα τα παραπάνω φανερώνουν και το πιο «χειροπιαστό» όφελος ενός τέτοιου έργου, την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας .Τα πλεονεκτήματα όμως δεν περιορίζονται στην σφαίρα του κέρδους. Η πρόταση αυτή έχει αντίκτυπο και στο κοινωνικό σύνολο. Με την πρόσληψη ΑΜΕΑ ως προσωπικό του καταστήματος το νησί αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν απομονώνει τα άτομα με ιδιαίτατες ανάγκες αλλά τους προσφέρει την ευκαιρία να είναι ενεργά μελή της κοινωνίας μας. Φυσικά, η παραπάνω πρόταση δεν έρχεται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες καλοκαιρινές δραστηριότητες που γίνονται στο χώρο, αλλά έχει σκοπό να συνδιαλλαγεί δημιουργικά μαζί τους.  

Έρτσος Παναγής

Μέλος του ΔΣ  επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Π. Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Αργοστολίου η «ΚΡΑΝΗ»

Πηγή

Back To Top