skip to Main Content
Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τους Ολυμπιονίκες του Τόκιο

Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τους Ολυμπιονίκες του Τόκιο

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στην Ειδική Συνεδρίαση προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών του Τόκιο

Κυρία και κύριοι Αντιπρόεδροι της Βουλής, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, συνάδελφοι Βουλευταί, κύριε Πρόεδρε και μέλη της διοικήσεως της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κυρίες και κύριοι αθλητές και προπονητές, Ολυμπιονίκες στους τριακοστούς δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριε Ειδικέ Γραμματέα, κύριε Ειδικέ Θεματικέ Γραμματέα της Βουλής, σας καλωσορίζω στην εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων προς τιμήν των Ελλήνων Ολυμπιονικών στους τριακοστούς δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η Βουλή κατ’ έθος, πρέπον, τιμά κάθε τετραετία τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και όσους συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι η κορυφαία παγκοσμίως αθλητική εκδήλωση.

Σε αυτή την κορυφαία παγκοσμίως αθλητική εκδήλωση αυτό το καλοκαίρι οι Έλληνες αθλητές, εσείς, χαρίσατε στον ελληνικό λαό, τον οποίο η εθνική αντιπροσωπεία εκφράζει, μεγάλες χαρές, μεγάλες υπερηφάνειες, σε στιγμές και σε ώρες που είχαμε ανάγκη αυτές τις χαρές, εν μέσω πανδημίας, εν μέσω έκφρασης σκληρής κλιματικής κρίσης. Την ώρα που η Ελλάδα δοκιμαζόταν, την ώρα που το περιβάλλον και οι άνθρωποι δοκιμάζονταν, εσείς στην Ιαπωνία στέλνατε μηνύματα αντοχής, μηνύματα επιτυχίας, μηνύματα αισιοδοξίας, που τόσο τα χρειαζόταν αυτόν τον Ιούλιο η χώρα μας.

Ο χώρος εδώ που βρίσκεστε είναι κι αυτός ένας άλλος στίβος πολιτικής αναμέτρησης, πολιτικής άμιλλας, με άλλους κανόνες, αλλά κι αυτός ο χώρος έχει προορισμό τη βελτίωση της χώρας, τη δημοκρατική πορεία της και την αλλαγή προς το καλύτερο των όρων διαβίωσης του ελληνικού λαού.

Ο αθλητισμός για την Ελλάδα υπήρξε μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις όχι μόνο του πολιτισμού μας, αλλά και του χαρακτήρα μας. Οι πρώτες εκφάνσεις αθλητισμού έρχονται από την αρχαία Αίγυπτο, αλλά δεν είχαν σχέση με αυτό που μετά έγινε εδώ. Ήταν περισσότερο εκδηλώσεις αθλητικής επίδειξης και όχι αυτό που εδώ το μετατρέψαμε σε εκδήλωση άμιλλας, σε εκδήλωση διάκρισης, σε εκδήλωση συμμετοχής, σε εκδήλωση ενότητας.

Η φύση της Ελλάδας ήταν τέτοια που έπρεπε οι αρχαίοι Έλληνες, οι παλιότεροι Έλληνες, να επιβιώσουν μέσω της διάκρισης. Ξέρετε, κυρίες και κύριοι, ότι οι πρώτες ηγεσίες στη χώρα στα αρχαϊκά χρόνια ήταν ηγεσίες απόλυτα αξιοκρατικές. Ηγέτης ήταν ο καλύτερος κυνηγός, ο πιο δυνατός, ο οποίος μπορούσε να προσφέρει στην ομάδα, και από την ανάγκη γεννιόταν η ηγεσία. Η πιο εύγονη γυναίκα ξεχώριζε γιατί διαιώνιζε την ομάδα, πριν φτάσουμε στις πόλεις κράτη.

Ο αθλητισμός λοιπόν ήταν κάτι έμφυτο στους Έλληνες και κορυφώθηκε στους Αχαιούς, γιατί είχε σχέση με τη διαρκή αγωνιστικότητά τους για διάκριση. Η διάκριση, σε λαούς που έχουν δύσκολο περιβάλλον, είναι το όχημα της επιβίωσης και της επιτυχίας. Γι’ αυτό οι Έλληνες αγκάλιασαν τον αθλητισμό, τον ενέταξαν στην παιδεία τους, τον ενέταξαν στον ψυχισμό τους. Και γι’ αυτό η άμιλλα για τους Έλληνες είναι κάτι το οποίο δεν βρίσκεται μόνο στον αθλητισμό, βρισκόταν και στην παιδεία, βρισκόταν στο αρχαίο δράμα, βρισκόταν στη μουσική. Παντού οι Έλληνες είχαν το στοιχείο της άμιλλας, όχι με την έννοια της αντιπαλότητας, αλλά με την έννοια της ανάδειξης του καλύτερου. Διότι όταν το καλύτερο προέχει, όταν το καλύτερο αναδεικνύεται, μέσα από το καλύτερο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής. Αυτή η ταύτιση του πολιτισμού μας με την άμιλλα και τη διάκριση έκανε τους Έλληνες να δώσουν στον αθλητισμό πρώτοι αυτόν τον χαρακτήρα που και σήμερα όλοι επιδιώκουμε.

Μιας και χαρήκαμε τις επιτυχίες σας, χαρήκαμε τις διακρίσεις σας, χαρήκαμε τη συμμετοχή σας, χαρήκαμε τη συγκίνησή σας, την ελληνική σημαία να ανεμίζει, τον Εθνικό Ύμνο, αισθάνομαι την ανάγκη να αναζητήσω και σ’ ένα πολιτικό πρόσωπο, σ’ ένα ηγετικό πρόσωπο, την ίδια χαρά που νιώσατε κι εσείς στο Τόκιο, όταν επιβεβαιωνόταν η διάκρισή σας. Το πολιτικό πρόσωπο, το ιστορικό πρόσωπο, που έζησε τη χαρά του νικητή Ολυμπιονίκη, ήταν ο Θεμιστοκλής, στην πρώτη Ολυμπιάδα μετά τα Μηδικά, στην πρώτη Ολυμπιάδα μετά τη Σαλαμίνα. Το 476 π.Χ. η Ολυμπία σείστηκε, όταν ο νικητής των Μηδικών, Θεμιστοκλής, μπήκε μέσα. Ένας πολιτικός δηλαδή έζησε τη δική σας χαρά, τη δική σας τιμή, τη δική σας δόξα, τη δική σας αναγνώριση.

Σήμερα είστε εδώ για να σας απονείμει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι πολιτικοί εκφραστές του ελληνικού λαού, την τιμή που σας πρέπει, σε ανταπόδοση του κόπου, της επίδοσης, της συμμετοχής αλλά και της χαράς, της ανυπόκριτης χαράς που δώσατε στον ελληνικό λαό αυτό το καλοκαίρι, μέσω της μονάκριβης επίδοσής σας. Η Πολιτεία προφανώς διά του αρμόδιου Υπουργού Αθλητισμού θα βελτιώσει το χρέος της απέναντί σας.

Ξέρετε, όμως, ο καθένας κι η καθεμιά σας ότι ακόμα και στα ομαδικά αγωνίσματα η γοητεία, η φιλοδοξία, η πρόκληση του αθλητισμού και της άμιλλας είναι περισσότερο μονήρης και μοναχική και η δημοσιότητα έρχεται πάντα με την επιτυχία, όχι με την προετοιμασία, που είναι ο κόπος, η αγωνία, το άγχος, τα ερωτηματικά. Είμαστε δίπλα σας περισσότερο στην επιτυχία και λιγότερο στην προετοιμασία και θα πρέπει κι αυτό να το δούμε –και είμαι βέβαιος ότι θα το δούμε και θα το βελτιώσουμε– και θα πρέπει να φωταγωγήσουμε όχι τόσο με δημοσιότητα, όσο με περισσότερη φροντίδα, αυτή την αθέατη πλευρά της επιτυχίας, που είναι η προεργασία, αυτή τη μοναχική πλευρά της προετοιμασίας, η οποία συμπληρώνεται περισσότερο από τους δικούς σας ανθρώπους, τους προπονητές σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας, οι οποίοι συμμερίζονται αυτή την αγωνία, που μετατρέπεται σε έκρηξη χαράς και σε μετάδοση χαράς από την επιτυχία σας.

Στην Ολυμπία, όταν ξεκινούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο όρκος που έδιναν οι αθλητές δινόταν στο Βουλευτήριο. Άρα, σήμερα, συνεχίζουμε μια παράδοση συσχετισμού του Βουλευτηρίου με τον αθλητισμό, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι για να δώσουμε έναν όρκο, αλλά για να εκδηλώσουμε τη λαϊκή και εθνική ευγνωμοσύνη, η οποία σας αρμόζει.

Θα ήθελα, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, εκ μέρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας, άρα και εκ μέρους του ελληνικού λαού, για όλους αυτούς τους λόγους και για πολλούς περισσότερους, που κρύβετε οι ίδιοι μεσ’ στην καρδιά σας και στο νου σας, να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ θερμά και να σας πω ότι πέρα από τα βραβεία, πέρα από τις ανταποδόσεις, πέρα από τη χαρά των συμπολιτών σας, που σας αντίκρυζαν υπερήφανοι, όλη αυτή η επίδοση, όλη αυτή η μοναδικότητα της επιτυχίας, όλο αυτό το μυστικό της επιτυχίας, σας ανήκει και αντανακλαστικά μας ανήκει. Γι’ αυτή την προσφορά σας ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, με κεφαλαία γράμματα, και σας συγχαίρουμε. Να είστε καλά.

Πηγή

Back To Top