skip to Main Content
Ιακωβάτεια Δρώμενα 2026 Διήμερη εκδήλωση «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ΕΔΩ»

Ιακωβάτεια Δρώμενα 2026 Διήμερη εκδήλωση «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ΕΔΩ»

Ιακωβάτεια Δρώμενα 2026

Διήμερη εκδήλωση

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ΕΔΩ»

 

Την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου Ληξουρίου, προσωρινής στέγασης της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ο καθιερωμένος ετήσιος πολιτιστικός θεσμός «Ιακωβάτεια Δρώμενα» που φέτος ήταν αφιερωμένος στο μέγιστο τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής μας: την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στην διήμερη εκδήλωση που διοργανώθηκε, με τίτλο: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ΕΔΩ: πόσο και πόσα γνωρίζουμε για αυτή» εκλεκτοί προσκεκλημένοι Ακαδημαϊκοί και Καθηγητές Πανεπιστημίου από το εξωτερικό (ΗΠΑ, Ιταλία) καθώς και Καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου ανέλυσαν το επίτευγμα της Τεχνητής Νοημοσύνης από διαφορετικές οπτικές, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες, τις εφαρμογές της αλλά και τις προκλήσεις που την συνοδεύουν. Η εκδήλωση αποτέλεσε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και επίκαιρη συνάντηση επιστήμης, τεχνολογίας, φιλοσοφίας και κοινωνικού προβληματισμού.

 

Ο Σταύρος Νταλαμπίρας, Αν/τής Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, στην εισήγησή του με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και εφαρμογές σε Ήχο / Audio», παρουσίασε τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σε τομείς όπως τα Health Acoustics, την Υπολογιστική Βιοακουστική, την Κτηνοτροφία Ακριβείας και την Ανάκτηση Μουσικής Πληροφορίας, οι οποίες εκτείνονται από την αναγνώριση ενός μουσικού κομματιού έως την ανάλυση ήχων του ανθρώπινου σώματος για τον εντοπισμό ασθενειών και την ανάλυση των ήχων που παράγουν τα ζώα εκτροφής με στόχο τη βελτίωση της κτηνοτροφίας.

 

Ο Ιωάννης Καρύδης, Αν/τής Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην εισήγησή του με τίτλο: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία του Πρωτογενούς Τομέα, των Εξυπνων Πόλεων και της Πολιτικής Προστασίας», με χαρακτηριστική παραστατικότητα που γοήτευσε το κοινό, περιέγραψε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει λύσεις σε ένα εύρος θεμάτων, όπως στην καταπολέμηση των παρασίτων της ελιάς, στην έγκαιρη ανίχνευση δασικών πυρκαγιών και την καταπολέμηση του υπερτουρισμού.

 

Ο Σπυρίδων Πολυκαλάς, Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην εισήγησή του «Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και Ηθική», περιέγραψε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη αντιλαμβάνεται την έννοια της ηθικής και ανέδειξε μια πιο «σκοτεινή» πλευρά της, αναφερόμενος σε ζητήματα όπως η εφαρμογή της για την κοινωνική βαθμολόγηση (social scoring), την χειραγώγηση συμπεριφοράς κ.ά.

 

Ο Αγησίλαος Κονιδάρης, Αν/τής Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην εισήγησή του με τίτλο: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Τέχνη της Αφήγησης: Από το Γουτεμβέργιο στα Chatbots» έκανε μια εισαγωγή στα διαφορετικά «μονοπάτια» που μπορεί να μας οδηγήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αναφέρθηκε στην θεμελιώδη σχέση της με την φιλοσοφία και την ανθρώπινη γλώσσα και περιέγραψε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη εκμεταλλεύεται την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου για αφήγηση ιστοριών, πως προσπαθεί να υφαρπάξει την προσοχή μας και πως η ευρεία χρήση της θα προκαλέσει τελικά τον εκφυλισμό της.

 

Ο Αριστείδης Βραχάτης, Επίκουρος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην εισήγησή του με τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη: Τί είναι και πως αλλάζει την καθημερινότητά μας» παρομοίασε την λειτουργία της Τεχνητής Νοημοσύνης με την παρασκευή ενός γλυκίσματος όπου τον μεγαλύτερο ρόλο παίζει η σωστή μέτρηση των συστατικών αναφέρθηκε στα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, την βάση της τεχνολογίας της Τεχνητής Νοημοσύνης κατά μίμηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, τα μεγα-δεδομένα και τον ιλιγγιώδη αριθμό των ψηφιακών δεδομένων και παραμέτρων λειτουργίας της Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ και Ακαδημαϊκός, στην εισήγησή του «Η τελευταία εφεύρεση του ανθρώπου» εξήγησε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν υφίσταται για να μας εξολοθρεύσει αλλά για να εφευρίσκει εκ μέρους μας, σε τομείς όπως π.χ. η ιατρική. Παρομοίασε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως ένα παιχνίδι με αριθμούς, που επιλέγονται μέσω δοκιμής και λάθους. Αναφέρθηκε στα τεχνολογικά ορόσημα της Τεχνητή Νοημοσύνη, στα θετικά της σημεία: μεγαλύτερη παραγωγικότητα, καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αλλά και τα αρνητικά: μετασχηματισμό στην αγορά εργασίας, πρόκληση κοινωνικών ανισοτήτων, αναπαραγωγή προκαταλήψεων, παραβίαση της ιδιωτικότητας, μιλιταριστική και κατασταλτική χρήση και απειλή της δημοκρατίας λόγω της δυνατότητάς της να αναπαράγει ψεύδη. Αναφέρθηκε ακόμα σε προβλήματα όπως το «κενό εξηγησιμότητας» της Τεχνητής Νοημοσύνης, της ιδιοκτησίας της και της συμβολής της στην κλιματική κρίση λόγω των τεραστίων ποσών ενέργειας που απαιτεί για την λειτουργία της.

 

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, ο Καθηγητής Χρίστος Παπαδημητρίου απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού το οποίο επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα που παρουσιάστηκαν.

 

Η φετινή διοργάνωση κατέδειξε με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αποτελεί πλέον ένα μακρινό τεχνολογικό ενδεχόμενο, αλλά μια πραγματικότητα που ήδη επηρεάζει την καθημερινότητα, την επιστήμη, την εργασία, την κοινωνία και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το μέλλον. Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη για ενημέρωση, γνώση, κριτική σκέψη και υπεύθυνο δημόσιο διάλογο γύρω από τις δυνατότητες και τα όρια της νέας αυτής τεχνολογίας.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά:

  • Τους ομιλητές: Σταύρο Νταλαμπίρα, Ιωάννη Καρύδη, Σπυρίδωνα Πολυκαλά, Αγησίλαο Κονιδάρη, Αριστείδη Βραχάτη και Χρίστο Παπαδήμητριου για τις εξαιρετικές εισηγήσεις τους
  • Τον αξιότιμο βουλευτή Κεφαλληνίας Παναγή Καππάτο, τους Αντιδημάρχους Ληξουρίου Γ. Ντιουάνι και Ε. Λουκέρη, τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Παιδείας και μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου Κ. Λαζαράτο καθώς και το φιλομαθές κοινό του Ληξουρίου που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και συμμετείχαν ενεργά
  • Τους μουσικούς Γιώργο Γαρμπή και Φρόσω Καππάτου, μέλη της μαθητικής μπάντας GenZ που έντυσαν μουσικά την δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης.
  • Το Δήμο Ληξουρίου, συνδιοργανωτή της εκδήλωσης
  • Τους χορηγούς της εκδήλωσης: Apollonion Asteras Resort & Spa και την Επτανησιακή Συρματουργία – Ατσάρος Παναγής ΕΠΕ
  • Τα τοπικά και περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην προβολή και ανάδειξη της διοργάνωσης και στη διάχυση της γνώσης και του προβληματισμού που αναπτύχθηκε μέσα από αυτήν

Η επιτυχία των «Ιακωβατείων Δρωμένων» αποτελεί για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη ιδιαίτερη ενθάρρυνση για τη συνέχιση της προσπάθειας οργάνωσης δράσεων που συνδέουν τον πολιτισμό και τη γνώση με τα σύγχρονα επιστημονικά, τεχνολογικά και κοινωνικά ζητήματα.

 

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Ε.Σ. της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Πηγή

Back To Top