skip to Main Content
Ιθάκη – Έρωτας με την πρώτη ματιά!

Ιθάκη – Έρωτας με την πρώτη ματιά!

Πνιγμένη στο πράσινο, που σκεπάζει τους λόφους της και σκιάζει τους βαθείς καταγάλανους κόλπους της, η Ιθάκη είναι πάντα εκεί και σε περιμένει. Ιστορία, παράδοση, πολιτισμός συνδυάζονται με μοναδικές διαδρομές και ανεπανάληπτη θέα από κάθε σημείο.

Σε γοητεύει αμέσως το φως της πρωϊνής ακτίνας που λάμπει πάνω στον ήρεμο γαλαζοπράσινο όρμο με την καινούργια μέρα που ξημερώνει. Το Βαθύ, από ψηλά (Ανωγή), με τις δαντελωτές παραλίες λουσμένο στον ήλιο του ζεστού Σεπτέμβρη, σου κόβει την ανάσα!

Θα μείνεις εκεί να το κοιτάς ατέλειωτα! Από εκεί, πιο βόρεια στην Εξωγή, θ’ αναζητήσεις ό,τι έχει απομείνει από το μυκηναϊκό ανάκτορο του Οδυσσέα…τη σημερινή Σχολή του Ομήρου. Δύσβατα μονοπάτια, απρόσιτη περιοχή αλλά η θέα πάντα σε ανταμείβει! Η μακέττα του παλατιού – αμυδρή εικόνα του μεγαλείου μια άλλης εποχής!

Ο ήλιος του Σεπτέμβρη σε προσκαλεί στις κοντινές παραλίες στο βόρειο μέρος του νησιού – Φρίκες, Κιόνι, Αγ. Νικόλαος! Βράχια, θαρρείς λαξευμένα, κατεβαίνουν από τις καταπράσινες πλαγιές των λόφων μέχρι τα κρυστάλλινα νερά της παραλίας, φορτωμένα με το πυκνό τους πράσινο που θέλει ν’ αγγίξει το νερό – λες, για να δει το πρόσωπό του ν’ αντανακλά μέσα στο νερό στο φως του λαμπερού ήλιου.

Αλλά πριν φτάσεις σ’ αυτή την άγρια ομορφιά θα ‘χεις περπατήσει ακόμα ένα μυθικό μονοπάτι του Οδυσσέα για να βρεθείς στις αρχαίες Αλαλκομενές με τα Κυκλώπεια τείχη.

Ψηλά τα αρχαία πέτρινα σκαλιά, δύσκολο το παλιό μονοπάτι. Πλαγιές καταπράσινες που μοσχοβολάνε δεντρολίβανο και φασκόμηλο ανάμεσα στις πυκνές αγριελιές σε κάνουν να ξεχνάς το δύσβατο μονοπάτι και η θέα από κάθε ξέφωτο σε καθηλώνει και σε ανταμείβει! Πιο βατό το μονοπάτι προς το Σπήλαιο των Νυμφών, ή Μαρμαροσπηλιά – εκεί που έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα των Φαιάκων, σε προκαλεί στην περιπέτεια με τη στενή του είσοδο – είσοδος για τους θνητούς, ενώ πιο ψηλά, το πιο δύσβατο χωμάτινο μονοπάτι σε οδηγεί στην είσοδο των Αθανάτων – Θεών, απαγορευμένη όμως για σένα! Νομίζεις, αλλά δεν είσαι μόνος εδώ – οι άγριοι ασφόδελοι συνοδεύουν τα βήματά σου στα αρχαία μονοπάτια, αυτά που περπάτησε η Πηνελόπη και ο Τηλέμαχος, σκέπτεσαι…σαν ν’ ακολουθείς νοερά τα βήματά τους.

Η ηρεμία του βουνού, οι καταπράσινες πλαγιές που δεν τις αγγίζουν σύννεφα, οι προφυλαγμένες παραλίες στους ήρεμους κόλπους με τα κατάλευκα βότσαλα και την ξανθή άμμο σε περιμένουν! Όπως σε περιμένει ο Οδυσσέας στη μεγάλη Πλατεία στο Βαθύ για να σε καλωσορίσει, μαζί με τους Θιακούς που θα σε χαιρετίσουν με χαμόγελο και θα φροντίσουν να μην ξεχάσεις ποτέ αυτή την εμπειρία.

Το δισυπόστατο άγαλμα του ομηρικού ήρωα (έργο της Ιθακήσιας γλύπτριας Κορίνας Κασσιανού) εντυπωσιάζει. Στέκεται εκεί στην είσοδο του λιμανιού για να θυμίζει τη δύναμη που μπορεί να κρύβει ο άνθρωπος μέσα του για τον αγώνα της ζωής. Από τη μία όψη ο βασιλιάς της Ιθάκης αγέρωχος, σκληρός, αδυσώπητος κι επίμονος ατενίζει τη θάλασσα.

Στην πίσω όψη, ένας γερασμένος, θαλασσοδαρμένος, κουρασμένος Οδυσσέας, που τραβάει κουπί με ένταση στο δύσκολο δρόμο της επιστροφής στην Ιθάκη. Είναι η αμφίαλος Ιθάκη του μύθου αλλά και της σύγχρονης ζωής που θα τον κλείσει για πάντα στην αγκαλιά της.

Ιθάκη – μόνο η Ιθάκη θα μπορούσε να είναι το ασφαλές, αγαπημένο καταφύγιό του. Είναι το ξακουστό σ’ όλο τον κόσμο νησί με την πλούσια ιστορία και τη βαριά κληρονομιά που κινείται στα όρια του πραγματικού και του μύθου.

Είναι οι Θιακοί, φιλόξενοι, ευγενικοί, φιλικοί, χαμογελαστοί που θα σου μιλήσουν περήφανα για την πλούσια ιστορία της αγαπημένης τους πατρίδας, τη ναυτική της παράδοση, ακόμα και για τη μεγάλη μετανάστευση, που ακολούθησε τους σεισμούς του 1953, που κατέστρεψαν το νησί – για να μπορέσουν να επιβιώσουν – και πολλοί απ’ αυτούς, στη συνέχεια, να βοηθήσουν από την ξενιτιά στην ανοικοδόμηση της πατρίδας τους.

Είναι η ευαισθησία των Θιακών που σε αγγίζει – μικρό δείγμα η επιγραφή για όσους χάθηκαν στη θάλασσα. Έτσι σου μιλούν οι Θιακοί – με το χέρι στην καρδιά! Είναι η μοναδική αίσθηση της πανέμορφης φύσης που σε απογειώνει μέρα και νύχτα. Κι όταν αρχίζει να δύει ο ήλιος όλα χρυσίζουν.

Είναι και η όψη της Ιθάκης όταν πέφτει το σκοτάδι, κάτω απ’ το φως του φεγγαριού! Το λιμάνι του Οδυσσέα, σύμβολο του νόστου, έγινε και δικό σου!

Νιώθεις γαλήνη και ηρεμία για το μοναδικό «λιμάνι» που αποζητούσε η ψυχή σου και λαχταρούσε να βρει. Είναι η δική σου Ιθάκη και σε περίμενε!

Σ’ αγκαλιάζει με αγάπη και σου ψιθυρίζει ότι η Ιθάκη είναι πάντα εδώ, αιώνια, διαχρονική, ακούραστη, αγαπημένη!!!

Αξέχαστος Σεπτέμβρης 2021

Πηγή:neoskosmos.com

Πηγή

Back To Top