skip to Main Content
K.K.E

K.K.E.: Ζητούνται μέτρα προστασίας του λαού και των αναγκών του

Την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας του λαού και της περιουσίας του, απέναντι στα φυσικά φαινόμενα αλλά και σε κάθε πτυχή της ζωής του, ανέδειξε σε σύσκεψη με φορείς που οργάνωσε η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ, αλλά και σε ομιλίες στο Αργοστόλι και τη Σάμη το Σαββοκύριακο και τη Δευτέρα ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του τμήματος περιβάλλοντος της ΚΕ, στα πλαίσια τριήμερης περιοδείας του.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο το Σάββατο, εκτός των εκπροσώπων του συνδικαλιστικού φορέα, το “παρών” έδωσαν οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι Αργοστολίου και Παλλικής, καθώς και των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας Αργοστολίου και Ληξουρίου.

Φταίχτης η εγκληματική πολιτική του κέρδους

Αναφερόμενος στο προδιαγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, ο Αντώνης Ραλλάτος, στις παρεμβάσεις του, τόνισε μεταξύ άλλων δεν φταίει “η κακιά ώρα” αλλά το κράτος και η εγκληματική πολιτική του κέρδους που υλοποιούν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, όπου μπροστά στο κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή.

“Οι εκατόμβες των νεκρών, τα καμένα από πυρκαγιές δάση, η καταστροφή του περιβάλλοντος, των λαϊκών περιουσιών, οι καταστροφές από τους σεισμούς, τις πλημμύρες, τα μπαζωμένα ρέματα, τα αυθαίρετα, είναι το αποτέλεσμα της κοινωνίας που σαπίζει που οικοδομείται στη βάση της εκμετάλλευσης και παρασύρει ανθρώπινες ζωές ακόμη και στο θάνατο, όπως άλλωστε και κάθε μέρα, στο βωμό της εκμετάλλευσης και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, της εμπορευματοποίησης των πάντων και της δασικής γης, σε όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Η αιτία και αυτών των καταστροφών που εξελίσσονται διαχρονικά σε όλη την Ελλάδα, είναι ο καπιταλισμός.

Το κράτος αυτό, με κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, είναι που «έσπασε» τον ΟΣΕ σε χίλια κομμάτια στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» και πούλησε τα φιλέτα σε ιδιώτες, για να εκμεταλλεύονται το μεταφορικό έργο.

Αυτό το κράτος υπηρετεί και προωθεί τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάδειξης της Ελλάδας σε κόμβο μεταφορών, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού. Εξασφαλίζοντας γρήγορες και με χαμηλό κόστος μεταφορές εμπορευμάτων. Αυτό προβλέπουν οι Οδηγίες και οι κατευθύνσεις της ΕΕ

Η τραγωδία των Τεμπών αναδεικνύει, ότι όσες κυβερνήσεις κι αν αλλάξουν, το “τρένο” της αστικής διακυβέρνησης κινείται και θα κινείται σταθερά στις ματωμένες για το λαο “ράγες” που καθορίζουν η άρχουσα τάξη και η ΕΕ», τόνισε, μεταξύ άλλων στις παρεμβάσεις του.

Μέτρα “κομμένα και ραμμένα” στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Εξήγησε πως η εξέλιξη της ενεργειακής πολίτικης της “πράσινης ενέργειας” και των ΑΠΕ, του ακριβού ηλεκτρικού ρεύματος για το λαό και της ενεργειακής φτώχειας, δείχνουν πιο καθαρά, ότι η Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία της ΕΕ ήρθε να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για μεγάλες καπιταλιστικές επενδύσεις. Έφερε το παράδειγμα των μεγάλων αιολικών (και στην Κεφαλονιά) και φωτοβολταϊκών πάρκα, τα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, αξιοποίησης του υδρογόνου.

“Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο διαμορφώνει τους δικούς του στόχους για να βελτιώσει τη θέση του στο διεθνή ανταγωνισμό. Όλα’ αυτά τα χρόνια, το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα αστικά κόμματα, προσπάθησε με όλες τους της δυνάμεις να προειδοποιήσει το λαό για το τι θα συμβεί. Προσπάθησε να φωτίσει τους πραγματικούς στόχους της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας και της πράσινης μετάβασης.

Ανέδειξε, πολλές από τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για το λαό η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ, αλλά και πως μπήκε μπροστά για να οργανωθεί η αντίσταση και η αντεπίθεση των εργαζομένων, όπως από κοινού με το λαό και του νησιού (όπως και στη Ζάκυνθο), εναντία στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που έχουν “φρενάρει” κάθε νέα πάρα την έγκριση δημιουργίας νέων αιολικών πάρκων.

Μάλιστα, επεσήμανε: “Η κυβέρνηση μέσα από το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει ένα νέο μεγάλο πακέτο κρατικής στήριξης επενδύσεων που μπορούν να φτάσουν τα 200 δισ. ευρώ, και γι αυτό πανηγυρίζουν οι μεγάλοι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, οι εφοπλιστές και οι τράπεζες που σημείωσαν ρεκόρ κερδών το προηγούμενο διάστημα. Αυτοί που ωφελήθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια από τα κοινοτικά προγράμματα και τους αναπτυξιακούς νόμους. Και ανησυχούν για το αν θα έχουμε σταθερή και δυνατή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην ίδια κατεύθυνση”.

Συνένοχοι στην ίδια πολιτική

Εξήγησε ότι τα κέρδη των “πράσινων επενδυτικών” ομίλων δεν θα “πέσουν απ’ τον ουρανό”, αντίθετα “θα συνεχίσουν να αυξάνονται πρώτα’ απ’ όλα με το ξεζούμισμα των εργαζομένων του κλάδου, με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης, με τη μείωση των πραγματικών μισθών απ’ την εκτίναξη του πληθωρισμού. Με την επέκταση των μαύρων ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με μισθούς πείνας, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας σύμφωνα με τις αντεργατικές ρυθμίσεις που κορυφώθηκαν με το νόμο Χατζηδάκη” και αναφερόμενος και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στο ρόλο της αστικής τάξης της Ελλάδας με την πρόσδεσή της στο “άρμα” ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ απέναντι στην καπιταλιστική Ρωσία και τους δικούς της συμμάχους, πρόσθεσε:

“Όλα αυτά δείχνουν ότι οι ανάγκες του κεφαλαίου και οι ατσάλινοι νόμοι του κέρδους θα καθορίζουν την κατεύθυνση της επόμενης κυβέρνησης, όποια σύνθεση κι αν έχει.

Όλα τα αστικά κόμματα είναι συνένοχα για την προώθηση αυτής της πολιτικής σε βάρος του λαού. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 σηκώνουν μαζί με τη ΝΔ τη σημαία της Πράσινης Μετάβασης της ΕΕ και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν το βασικό πλαίσιο για την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων στον τομέα της Ενέργειας και τη λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Για την προώθηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της ΕΕ διαμόρφωσε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Όλοι μαζί διέπραξαν το έγκλημα της απολιγνιτοποίησης της χώρας”.

Με το ΚΚΕ απέναντι στη λογική των κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Δήλωσε, ότι μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι ενεργειακές πηγές της χώρας, όπως οι λιγνιτικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, για να διασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία. Επίσης, να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια, να εξαφανιστεί η ενεργειακή ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια, να σταματήσει η ενέργεια να αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα, για να θησαυρίζουν τα «πράσινα αρπακτικά», με προϋπόθεση “να σταματήσει να καθορίζει την ενεργειακή πολιτική το κέρδος των ομίλων και ο ανταγωνισμός του για να μερίδια αγοράς”.

Τόνισε, ότι αυτό χρειάζεται να το θελήσει ο λαός με τους κομμουνιστές μπροστά, για την κοινωνική ιδιοκτησία που μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία. “Είναι η εργατική εξουσία που μπορεί να σχεδιάσει κεντρικά, επιστημονικά την παραγωγή με κριτήριο το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας”, είπε, επισημαίνοντας:

“Ο ενεργειακός σχεδιασμός του σοσιαλισμού μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο των εγχώριων ενεργειακών πηγών για να εξαλειφθεί η ενεργειακή φτώχεια και η ανεργία, να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας απ’ τις εισαγωγές, να προστατευτεί η ασφάλεια των εργαζομένων, το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων.

Πάνω απ’ όλα ο σοσιαλισμός θα κατοχυρώσει ότι τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τα τρόφιμα, η υγεία η παιδεία, ο πολιτισμός, ο ελεύθερος χρόνος, η αναψυχή και η ίδια η εργατική δύναμη δε θα αποτελούν πλέον εμπορεύματα”.

Με βάση και τα παραπάνω, στις συναντήσεις και περιοδείες του κάλεσε και σε αποφασιστική στήριξη του ΚΚΕ και στις εκλογές, σε όλες τις κάλπες.

Χρήσιμα συμπεράσματα

Στη σύσκεψη με τους φορείς στο Αργοστόλι, όπως και στις μαζικές συγκεντρώσεις, αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση, όπου αναφέρθηκαν και οι διαχρονικές ελλείψεις των αναγκαίων έργων και υποδομών (αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης), ζητήματα που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν αρκετές φορές τα λαϊκά στρώματα στο νησί. Επισημάνθηκαν, τα μεγάλα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί του 2014 ιδιαίτερα στο Ληξούρι, όπου ακόμη “μετρά πληγές”. Τονίστηκε η άμεση-αναγκαία και τότε, παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές με την έκφραση κατ’ αρχήν της αλληλεγγύης, αλλά και με τις συνεχείς διεκδικήσεις και πάλη για μέτρα προστασίας των κατοίκων, πραγματικές αποζημιώσεις, έργα υποδομής που ως και σήμερα στερείται η περιοχή με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των περιφερειακών και τοπικών Αρχών.

Παράλληλα, τονίστηκαν οι παρεμβάσεις για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος τόσο στην μεγάλη ανάπτυξη και στην Κεφαλλονιά των ανεμογεννητριών, με τα προβλήματα που αυτές προκάλεσαν σε βάρος του λαϊκού παράγοντα (πλημμύρες κ.α.), με σκοπό την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, όσο και για την προστασία της περιοχής NATURA του Αίνου. Σε αυτή τη βάση άλλωστε το προηγούμενα χρόνια ο λαός του νησιού, έδωσε “μάχη” για να μην “αποβιβαστούν” νέες ανεμογεννήτριες, να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε αυτές και των κατοίκων, με το ΚΚΕ, τους εκλεγμένους του συμβούλους στα δημοτικά και το περιφερειακό συμβούλιο, αλλά και μέσα από τα συνδικάτα και τους λαϊκούς φορείς να πρωτοστατούν.

Πηγή

Back To Top