της Γεωργίας Κριεμπάρδη 

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καταρτίζει, συντονίζει και εποπτεύει το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα». Ο ΟΠΕΚΑ , ως εντολοδόχος του υπουργείου Εργασίας, αναλαμβάνει να υλοποιήσει το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες του υπουργείου, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν πάνω από 224.300 μαθητές σε 1.621 σχολικές μονάδες. Τονίζεται ότι φέτος εντάχθηκαν 268 περισσότερες σχολικές μονάδες και θα μοιραστούν 40.000 περισσότερες μερίδες φαγητού σε σύγκριση με την προηγούμενη σχολική χρονιά.

Ωστόσο, στην πράξη το πρόγραμμα δεν πηγαίνει όπως θα περιμέναμε. Δεν είναι λίγες οι αναρτήσεις χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που καταγγέλλουν κακής ποιότητας φαγητό και μικρές μερίδες.

Στην εικόνα βλέπετε μπιφτέκι κοτόπουλο…

Στην Κεφαλονιά, αυτά τα σχολεία μπήκαν στο πρόγραμμα:

Το φαγητό για την περιοχή έχει αναλάβει το Korinthian Palace Catering, στέλνοντας στα σχολεία της Κεφαλονιάς καθημερινά περίπου 1300 μερίδες φαγητού. Το ΤΡΡ επικοινώνησε με το catering, μιλώντας με τον Παναγιώτη Τσιώτη, τεχνολόγο τροφίμων της εταιρείας, ο οποίος σχολίασε: «Δεν έχουμε κανένα παράπονο, ούτε στην υπεύθυνη της κεντρικής κουζίνας έχει γίνει». Σε έντονο τόνο επέμεινε να με ρωτά αν έχω διασταυρώσει τις πληροφορίες μου κι αν έχω κάνει καλά τη δουλειά μου…

Επικοινωνήσαμε με σχολεία της περιοχής που λαμβάνουν αυτά τα γεύματα. Κάποια, με ακραίο ενθουσιασμό, είπαν πως τα φαγητά είναι άψογα, ωστόσο η πραγματικότητα που είδαν τα μάτια μας και κάποια άλλα σχολεία μαρτύρησαν είναι η εξής: «Έχουν δοθεί πολύ λίγα χρήματα γι’ αυτά τα γεύματα, οπότε για την τιμή τους, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να προσφερθεί. Ναι, μιλάμε για κατεψυγμένα τρόφιμα, ενώ και ποσοτικά οι μερίδες είναι μικρές ». Ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Ιωάννης Τζωρτζάτος, σε επικοινωνία του με το ΤΡΡ επιβεβαίωσε πως το συγκεκριμένο catering έχει αναλάβει τα γεύματα. Γονιός τόνισε, από τη μεριά του, πως «μονάχα το μοσχαράκι τρώγεται…».

Να σημειωθεί βέβαια πως έχουμε δει πολλές σπατάλες και εκατομμύρια να δίνονται αλλού, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα χρήματα που έχουν δοθεί για τον δήμο Αθηναίων σε …αισθητικά κομμάτια.

Η επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου δεν κατέστη δυνατή.

Θυμίζουμε πως, -μόλις πριν λίγες μέρες- με υπογραφή των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, εστάλησαν σάπια τρόφιμα σε δημοτικά σχολεία της Πάτρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα αλλοιωμένα προϊόντα εντοπίστηκαν σε πέντε σχολεία της περιοχής και υπήρξε αναστάτωση μεταξύ των γονέων, οι οποίοι και κατήγγειλαν το γεγονός. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Αναστάσιος Σταυρογιαννόπουλος με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Πάτρας επιβεβαίωσε το γεγονός: