skip to Main Content
Κεφαλονιά: “Ακτινογραφία” στο πρώτο μεγάλο έργο που θα γίνει με χρήματα του “Αντώνης Τρίτσης” 5 σημαντικοί δρόμοι με 1.000

Κεφαλονιά: “Ακτινογραφία” στο πρώτο μεγάλο έργο που θα γίνει με χρήματα του “Αντώνης Τρίτσης”-5 σημαντικοί δρόμοι με 1.000.000 ευρώ (βίντεο+εικόνες)

Πριν λίγο καιρό ανακοινώθηκε επίσημα από το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρώτο μεγάλο έργο για την Κεφαλονιά που θα εκτελεστεί με χρήματα από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Πρόκειται για την Αγροτική Οδοποιία του Δήμου Αργοστολίου.

ΑΡΧΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΔΕ : 1.012.762,00

Το έργο αυτό αφορά την ασφαλτόστρωση 5 σημαντικών δρόμων:

  • Αγροτική οδός (με τις προεκτάσεις της) που ξεκινάει από τον οικισμό Ραζάτων της Κ. Φαρακλάτων και καταλήγει στην Τ.Κ Τρωιαννάτων μήκους 2.157,00m και κυμαινόμενου πλάτους 4 έως 6 m.
  • Αγροτική οδός στην περιοχή “Τρυγώνα Κρανιάς” Κ. Τρωιαννάτων μήκους 655,00m και κυμαινόμενου πλάτους 3 έως 5m
  • Αγροτική οδός στην περιοχή  “Πύθος”, Κ. Σβορωνάτων  μήκους 483,00m και κυμαινόμενου πλάτους 4 έως 5m
  • Αγροτικής οδός που ξεκινάει από την περιοχή “Μαντουκάτων” Οικισμού Χελμάτων και καταλήγει στην θέση “Kαρυδαίϊκα” στην επαρχιακή οδό Αργοστολίου – Πόρου μήκους 1.902,00m & κυμαινόμενου πλάτους 4 έως 6m.
  • Αγροτικής οδός στην περιοχή “Φαγιάς” Κ Ομαλών μήκους 1.781,00m και κυμαινόμενου πλάτους 6 έως 8m.

Οι παραπάνω αναφερόμενοι αγροτικοί  οδοί, όταν ξεσπούν έντονες βροχοπτώσεις, εμφανίζουν επικίνδυνες βλάβες που είτε δυσχεραίνουν είτε καθιστούν αδύνατη τη βατότητα αυτών προς τα παρακείμενα κτήματα.

Γενικότερα διαπιστώνονται βλάβες και φθορές των οδοστρωμάτων κυκλοφορίας (αφού είναι χωματόδρομοι),  διάσπαρτες, σε διάφορα σημεία των ανωτέρω οδών, με αποτέλεσμα οι δρόμοι αυτοί να μην βρίσκονται σε ανεκτή κατάσταση, ώστε να επιτρέπεται η διεξαγωγή της κυκλοφορίας με ασφάλεια.

Με την υλοποίηση της πράξης βελτιώνεται και γίνεται ασφαλέστερη η προσβαση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις περιοχές  των Οικισμών των Δημοτικών Ενοτήτων Αργοστολίου και Λειβαθούς. Εξασφαλίζεται η εύκολη και ασφαλής προσπελασιμότητα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στις αγροτικές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες αφού με την υφιστάμενη κατάσταση οι παραπάνω αγροτικές οδοί κατόπιν έντονων βροχοπτώσεων, καθίστανται απροσπέλαστοι.

Μειώνεται το κόστους μεταφοράς των προϊόντων και ειδικότερα επιτυγχάνεται η ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων

Επίσης παρέχεται η δυνατότητα να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν οι καλλιεργητικές μέθοδοι (πρόσβαση μηχανών, εύκολη διακίνηση της παραγωγής κλπ.), αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των εκμεταλλεύσεων, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα

Υπάρχουν μόνο θετικές επιπτώσεις με την υλοποίηση του έργου, όπως:

  • Μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων
  • Ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων στις καλλιέργήσιμες εκτάσεις
  • Ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων
  • Εξασφάλιση εύκολης και ασφαλούς προσπελασιμότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στις αγροτικές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
  • Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των καλλιεργητικών μεθόδων (πρόσβαση μηχανών, εύκολη διακίνηση της παραγωγής κλπ.)

Πρόκειται για υλοποίηση έργου “Στρατηγικής σημασίας” για τον Δήμο, στα πλαίσια της βελτίωσης και αύξησης της αγροτικής παραγωγής, η όποία σε μεγαλο βαθμό αποτελεί μια εκ των κυριών  πηγών εισοδήματος των δημοτών του Δήμου Αργοστολίου μαζί με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Οι παραπάνω αγροτικοί  οδοί ιδιαίτερα κατόπιν έντονων βροχοπτώσεων, εμφανίζουν επικίνδυνες βλάβες που είτε δυσχεραίνουν είτε καθιστούν αδύνατη τη βατότητα αυτών προς τα παρακείμενα κτήματα.

Με την ασφαλτόστρωση και τα τεχνικα έργα μικρής κλίμακας στις παραπάνω αγροτικιες οδούς θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η βατοτητά τους καθώς επίσης και θα αυξηθούν κατακόρυφα οι δυνατότητες των γεωργικών εκμεταλεύσεων των παρόδιων κτημάτων όπως επίσης και αλλών εκτάσεων πέραν αυτών μιας και μέσω αυτών  εξιπηρέτουνται  από συνδετήριους αγροτικούς δρόμους και άλλες ιδιοκτησίες.

Συνολικά με την υλοποίηση της Πράξης:

  • Βελτιώνονται υφιστάμενοι δρόμοι πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
  • Μειώνεται το κόστους μεταφοράς των προϊόντων
  • Επιτυγχάνεται η ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων στις καλλιέργήσιμες εκτάσεις
  • Επιτυγχάνεται η ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων
  • Εξασφαλίζεται η εύκολη και ασφαλής προσπελασιμότητα στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στις αγροτικές περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου
  • Βελτιώνονται και εκσυγχρονίζονται οι καλλιεργητικές μέθοδοι (πρόσβαση μηχανών, εύκολη διακίνηση της παραγωγής κλπ.)
  • Βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα

Ο συνολικά ωφελούμενος πληθυσμός είναι 13.464 μόνιμοι κάτοικοι των Κοινοτήτων του Δήμου στα όρια των οποίων γίνεται η βελτίωση των αγροτικών οδών, αλλά και γενικότερα και όλος ο πληθυσμός του Δήμου που είναι 23.499 μόνιμοι κάτοικοι

Ας δούμε και ένα συνοπτικό βίντεο εδώ

Πηγή

Back To Top