Κεφαλονιά: Οι καταδύσεις ανεβάζουν την ανδρεναλίνη
Η νησιωτική Ελλάδα με το συναρπαστικό παράλιο ανάγλυφο, αλλά και τις γοητευτικές «εκπλήξεις» της ενδοχώρας, προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες σε όλους εκείνους που λατρεύουν την ένταση και την περιπέτεια ακόμη και στις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Αν κι εσείς είστε ένας από αυτούς, δείτε τους προορισμούς που σίγουρα θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σας στα ύψη! Ακολουθήστε μας λοιπόν για να κάνετε:
Windsurfing στη Λευκάδα
Ο θαλάσσιος στίβος της Λευκάδας θεωρείται ο παράδεισος των σέρφερ και κατέχει τα πρωτεία στις προτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αθλητών του είδους. Η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου, που ανεβαίνει σταδιακά από τις μεσημεριανές ώρες, έχουν καθιερώσει την παραλία της Βασιλικής, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα καλύτερες του κόσμου και στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης, ως σερφότοπο παγκόσμιας εμβέλειας. Εδώ, οι φίλοι του wind surf μπορούν να εξασκηθούν στο slalom και στο freestyle με συνθήκες side shore. Η λειτουργία πολλών σχολών wind surfing και εξειδικευμένων καταστημάτων κάνει τα πράγματα εύκολα για όλους όσοι θέλετε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά ή να ενοικιάσετε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Kite surfing στην Πάρο
Τα δυνατά μελτέμια έχουν κάνει το όμορφο κυκλαδονήσι αγαπημένο hot spot για τους «ιπτάμενους» surfers. Τις προτιμήσεις κερδίζουν η «αθλητική» παραλία Σάντα Μαρία και η Πούντα, των ισχυρών ανέμων. Εδώ, τολμηροί kite surfers, χρησιμοποιώντας με μαεστρία τα σκοινιά των αετών τους, γλιστρούν πάνω στα αφρισμένα κύματα με φοβερή ταχύτητα μέχρι να απογειωθούν κυριολεκτικά στον αέρα. Πορτοκαλί, χρυσό, λαχανί, κόκκινο της φωτιάς:ένα πανόραμα χρωμάτων και σχεδίων καλύπτει τις παραλίες την ίδια στιγμή που ο ουρανός – 20 με 30 μέτρα ψηλότερα – γεμίζει με περήφανους αετούς. Εντυπωσιακά άλματα, δύσκολες περιστροφές, περίτεχνες φιγούρες και η αδρεναλίνη «χτυπάει» κόκκινο!
Αναρρίχηση στην Κάλυμνο
Στο μικρό αυτό νησί, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και στη Λέρο, η αναρρίχηση βράχου αποτελεί μοναδική εμπειρία. Η Κάλυμνος, διαθέτει μερικούς από τους πιο επιβλητικούς βραχώδεις όγκους που υπάρχουν στον κόσμο (το σπήλαιο Grande Grotta σχηματίζει ένα τεράστιο ασβεστολιθικό αμφιθέατρο),που με τις ασυνήθιστες λαβές τους προκαλούν τον αναρριχητή κάθε στιλ και επίπεδου να τους κατακτήσει.
Όλα ξεκίνησαν όταν ένας Ιταλός αναρριχητής, κάνοντας διακοπές στην Κάλυμνο, το 1997 ανακάλυψε το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι βράχοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 24 οργανωμένα πεδία από τον πρώτο κιόλας χρόνο. Σήμερα, στο νησί υπάρχουν πάνω από 70 αναρριχητικά πεδία, καθιστώντας την Κάλυμνο έναν από τους σημαντικότερους αναρριχητικούς προορισμούς διεθνώς, που μπορεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και του πλέον απαιτητικού επισκέπτη – αναρριχητή.
Καταδύσεις στην Κεφαλονιά
H Κεφαλονιά διαθέτει ένα εντυπωσιακό υποθαλάσσιο «σύμπαν». Η μορφολογία του βυθού με τείχη, κοιλότητες, σπήλαια, υφάλους που σφύζουν από ζωή, καθώς και λιμνοσπήλαια, χαρίζει απαράμιλλες εικόνες στους δύτες. Οι μαγευτικοί ιριδισμοί του ηλιακού φωτός, όπως διαθλάται στα διάφανα νερά, προσφέρουν πολύ καλή υποβρύχια ορατότητα, η οποία συνήθως ξεπερνά τα 30 μέτρα. Η πλούσια βιοποικιλότητα προσφέρει στους φωτογράφους μοναδικές ευκαιρίες να απαθανατίσουν την υποβρύχια ζωή, μεταξύ άλλων, φώκιες Monachus Monachus και θαλάσσιες χελώνες Carreta Carreta . Τα νερά γύρω από το νησί κρύβουν θησαυρό ναυαγίων, από τα προϊστορικά χρόνια (2750-2000 π.Χ.)μέχρι τα ύστερα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια ( 600 μΧ.), καθώς και ναυάγια πλοίων και αεροπλάνων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε βάθη προσβάσιμα σε καταδύσεις αναψυχής. Ανάμεσά τους, το εντυπωσιακότερο όλων, το Βρετανικό Υ/Β Περσεύς, που έχει ψηφιστεί παγκοσμίως ανάμεσα στα 10 κορυφαία ναυάγια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελεί μια από τις συγκλονιστικότερες «βουτιές» που μπορεί να κάνει ένας δύτης.
Διάσχιση φαραγγιών στα Χανιά
Εκτός από το επιβλητικό φαράγγι της Σαμαριάς με την παγκόσμια αναγνώριση, δεν είναι τυχαίο πως η UNESCO το έχει αναδείξει ως μοναδικό «απόθεμα βιόσφαιρας», η περιοχή των Χανίων διαθέτει αρκετά ακόμη φαράγγια, μικρότερα σε μέγεθος, αλλά εξίσου ενδιαφέροντα.
To δασωμένο φαράγγι του Νίμπρου με μήκος 6-7 χλμ. είναι ένα από τα στενότερα και βαθύτερα της χώρας. Σε ορισμένα σημεία, οι δυο πλαγιές του απέχουν μόλις δύο μέτρα και το βάθος του είναι 300 μ., ενώ αλλού συγκλίνουν ακόμα πιο πολύ, ώστε ο ουρανός μοιάζει να χάνεται!
Tο Τοπολιανό φαράγγι, μήκους 1.500 μέτρων, έχει κατακόρυφες, πανύψηλες πλαγιές με πολλές σπηλαιώδεις κοιλότητες. Σε μία από αυτές και σε ύψος 80 μέτρων φωλιάζει το εξερευνημένο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες με συναρπαστικά σχήματα, που επιπλέον παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς στο εσωτερικό του βρέθηκαν όστρακα Νεολιθικής Εποχής.
Άλλα αξιόλογα φαράγγια είναι της Ανώπολης, ανάμεσα στην Ανώπολη και την Αράδαινα, που καταλήγει στην παραλία Διαλισκάρι (7 χλμ. μήκος), το κατάφυτο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, που τελειώνει στην παραλία της Σούγιας (διαδρομή 4 ώρες), το ιστορικό φαράγγι της Θερίσου που χρησιμοποιήθηκε ως έδρα Κρητών επαναστατών στις αρχές του 20ου αιώνα, της Μαλάξας, κοντά στο ομώνυμο χωριό, βάθους 400 μέτρων και το μικρό αλλά πανέμορφο φαράγγι Ανυδροί – Γιανισκάρη (διαδρομή 30′) στην περιοχή της Παλαιόχωρας.
πηγή: reader.gr