skip to Main Content
Λ.Σ

Λ.Σ.: Γιατί σιωπά η Περιφερειακή Αρχή;

«Γιατί σιωπά η περιφερειακή αρχή και δεν παίρνει μέτρα με βάση τις αρμοδιότητές της, στην συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος, με την πλωτή εξέδρα και τις άλλες παρεμβάσεις, στην Eυρετή (Φισκάρδο) Κεφαλονιας;» Αυτή την ερώτηση θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Το κείμενο αναφέρει:

Στην συνεδρίαση του Π.Σ., στις 24.07.2021, καταθέσαμε Επερώτηση για το ίδιο θέμα. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για διάνοιξη δρόμου 300μ. περίπου, μέσα στο δάσος (κυπαρίσσια, σκίνα, πουρνάρια) στην περιοχή «ΣΤΡΑΤΙΔΙ» και την κατασκευή μεταλλικής εξέδρας μέσα στην θάλασσα, διαστάσεων 170 τ.μ. περίπου, στον όρμο Δολίχας της Ευρετής, τον Φλεβάρη του 2003, δηλαδή εδώ και 20 χρόνια. Είναι φανερό βέβαια, ότι η διάνοιξη έγινε για να υπάρχει πρόσβαση στην εξέδρα!

Η περιοχή της Δολίχας έχει χαρακτηριστεί με το Φ.Ε.Κ. 305 Β/26.08.1982 και την απόφαση Υπουργού με αριθμό 274/20918/23.08.1982, που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003, ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που δεν επιδέχεται καμιά παρέμβαση, πολύ δε περισσότερο τέτοιου είδους κατασκευές και παρεμβάσεις. Η κατασκευή αποτελεί κίνδυνο για την ναυσιπλοΐα. Επίσης ο οικισμός της Ευρετής έχει κηρυχτεί ως παραδοσιακός με το Π.Δ. 03.01.2022 και το Φ.Ε.Κ. 36 Δ/29.01.2003.

Στο έγγραφο με Α.Π. 31914/17.07.2003 του Υφυπουργού Εσωτερικών αναφέρεται ότι: «…κατόπιν αυτοψίας που διενήργησε η Κτηματική Υπηρεσία διαπιστώθηκε πως στο θαλάσσιο χώρο του όρμου Δολίχας έχει κατασκευαστεί παράνομα σκελετός μεταλλικής προβλήτας διαστάσεων μήκους 75μ., πλάτους 12,20μ. και ύψους 2μ περίπου…» και συμπληρώνει «…για τις παράνομες επεμβάσεις τόσο στο θαλάσσιο χώρο όσο και στην γειτνιάζουσα δασική έκταση, έχουν κινηθεί αρμοδίως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή και έχουν επιβληθεί οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις (έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης των παράνομων έργων, έκδοση πρωτοκόλλου αποβολής και καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης κατά ιδιώτη), η υλοποίηση των οποίων αναμένεται άμεσα, ενώ η σχετική δικογραφία που έχει σχηματιστεί απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλονιάς».

Στη συνέχεια αναφέρουμε αποσπάσματα από την απάντηση-δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής, στην Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, στις 24.07.2021:

  • Αν/χης Κεφαλονιάς & Ιθάκης Στ. Τραυλός:

«…πράγματι είναι μια μεγάλη αυθαιρεσία που έχει συντελεστεί στην περιοχή της Ευρετής….Εγώ ζήτησα όμως ενόψει της επερώτησης της Λαϊκής Συσπείρωσης να γίνει μια αυτοψία, οπότε να επικαιροποιηθεί το θέμα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς… θα επαναφέρω το θέμα, μόλις έχω τα νεότερα από την υπηρεσία περιβάλλοντος».

  • Περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα:

«…Επειδή αυτό απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητήσουμε μια εισήγηση από την Αποκεντρωμένη, να κάνουμε ερώτημα στην Αποκεντρωμένη…Πρέπει να το διευκρινίσουμε αυτό και να εκφράσουμε και εμείς τις απόψεις μας προς την Αποκεντρωμένη και την Κτηματική Υπηρεσία, ως αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που μας ενδιαφέρει η εξέλιξη της περιοχής….Λοιπόν, να το δούμε πάντως κ. Τραυλέ, να κάνουμε ένα ερώτημα και στην Αποκεντρωμένη για να υπάρχει μια σαφής εικόνα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Από τότε μέχρι σήμερα, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει η ίδια, επιβεβαιώνοντας ότι η σωστή απάντηση στο ερώτημα «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;» είναι «οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι «επενδυτές» και το πολιτικό τους προσωπικό».

Με βάση τα παραπάνω επερωτάται η κ. Περιφερειάρχης:

  1. Γιατί η Περιφερειακή Αρχή όπως είχε δεσμευτεί πριν 14 μήνες:

➢Δεν φρόντισε για την πραγματοποίηση αυτοψίας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας;

➢Δεν εξέφρασε τις απόψεις της επί του θέματος προς την Αποκεντρωμένη και στην ΚΤΥΠ;

➢Δεν έκανε ερώτημα στην Αποκεντρωμένη;

  1. Θα ενημερώσει το Περιφερειακό συμβούλιο αν προτίθεται να κάνει κάποια ενέργεια;

26.09.2022

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού. Χ.

Πηγή

Back To Top