skip to Main Content
Λαϊκή Συσπείρωση: Επερώτηση σχετικά με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Π.Ε

Λαϊκή Συσπείρωση: Επερώτηση σχετικά με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Π.Ε. Κεφαλονιάς

Λαϊκή Συσπείρωση: Επερώτηση σχετικά με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Π.Ε. Κεφαλονιάς

Το συγκεκριμένο ζήτημα το είχαμε καταθέσει έγκαιρα, ως Επερώτηση, για την παρούσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Μετά την απόρριψη, από τον Πρόεδρο της ένταξης της επερώτησης στην Πρόσκληση, το επαναφέρουμε ως Θέμα Ε.Η.Δ. Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε ξαναφέρει ανάλογα Θέματα και Επερωτήσεις στο Π.Σ. με πρόσφατο πριν μερικούς μήνες, για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Θεωρούμε όμως κατεπείγουσα αυτή τη συζήτηση σήμερα, ειδικά για την Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, λόγω των πρόσφατων μετακινήσεων του προσωπικού τις οποίες αποφάσισε η Περιφερειακή Αρχή(Ν.Δ-ΚΙΝΑΛ). Δύο νησιά που είναι πολλαπλά κτυπημένα από σεισμούς, πλημμύρες, τον «ΙΑΝΟ», φωτιές, παγετούς, με καθυστέρηση σε αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Δυστυχώς συνειδητά η Περιφερειακή Αρχή με πράξεις και αποφάσεις της δίνει επιπλέον κτύπημα για την διάλυση αυτών των υπηρεσιών, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες απέναντι στον λαό και μάλιστα εν όψει του Χειμώνα.

Αυτό δεν γίνεται από ανικανότητα η αβλεψία, αλλά βάσει συγκεκριμένου σχεδίου που σκοπό έχει να παρουσιάσει ως αντιπαραγωγικούς τους υπαλλήλους, ανίκανες τις υπηρεσίες, να μεταφέρει τις δικές της πολιτικές ευθύνες και επιλογές στους εργαζόμενους και στην “γραφειοκρατία”. Έχει στόχο να ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, αδιαφορώντας για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος, την ποιότητα των έργων, την διαφάνεια των διαδικασιών, την υγεία και ασφάλεια του λαού, για τον οποίον είναι φανερό ότι αδιαφορεί. Το κριτήριο των επιλογών δεν είναι άλλο από την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σχεδίων και ανταγωνισμών, η αύξηση της κερδοφορίας τους, το μοίρασμα της πίττας σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

• ότι τις μελέτες για τα υδατοδρόμια θα μπορούσαν να τις κάνουν οι Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων. Για να δοθεί σε ιδιώτες έπρεπε να υπάρχουν ενυπόγραφες βεβαιώσεις από τις Διευθύνσεις Τεχνικών Έργων των Π.Ε. που να αναφέρουν ότι δεν δύναται η υπηρεσία και τους λόγους που γίνεται αυτό. Όταν ήρθε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή πριν μερικούς μήνες με εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής να δοθεί σε ιδιώτες, ειπώθηκε παράλληλα ότι υπήρχαν οι βεβαιώσεις των Δ.Τ.Ε. για αδυναμία υλοποίησης από αυτές. Αποδείχτηκε ότι ήταν ψευδές και δεν υπήρχαν τέτοιες βεβαιώσεις. Για να ξεπεράσουν αυτό τον σκόπελο η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο που τώρα ποια προβλέπει ότι δεν χρειάζεται βεβαίωση και έτσι προχώρησαν σε αυτό που είχαν σχεδιάσει, δηλαδή την παραχώρηση σε ιδιώτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

• Έχουν δοθεί δεκάδες έργα, μερικών χιλιάδων ευρώ και προγραμματίζονται να δοθούν και άλλα εκατομμυρίων ευρώ με την επίκληση της διαδικασίας του κατεπείγοντος χωρίς δημοσίευση, με επιλογή εταιρειών ουσιαστικά, αποκλειστικά από την Περιφερειακή Αρχή, λόγω «ΙΑΝΟΥ», σε μεγάλη χρονική απόσταση από το γεγονός, που φτάνει και ξεπερνάει τον 1 χρόνο. Μια διαδικασία που βρίσκεται στα «όρια της νομοθεσίας και νομολογίας» με εμφανή τον κίνδυνο δικαστικών προσφυγών, αλλά και την απώλεια σημαντικών ποσών από τις ελάχιστες εκπτώσεις που δίνονται στις αναθέσεις με αυτές τις διαδικασίες.

• Την δημιουργία Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που θα είναι το όχημα, ο «ατζέντης» που θα παρακάμπτει νόμιμα όλες τις μέχρι τώρα διαδικασίες για μελέτες, έργα αλλά και άλλα αντικείμενα που σήμερα υλοποιούν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, οδηγώντας τα με πολλαπλό κόστος, αμφίβολη ποιότητας αποτελέσματα, στην «αγκαλιά» των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα χωρίς κανένα έλεγχο από τα συλλογικά εκλεγμένα όργανα, δηλαδή το Περιφερειακό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή.

Όλες οι Διευθύνσεις έχουν σημαντικότατα προβλήματα υποστελέχωσης, αλλά είναι ορισμένες με ένα ιδιαίτερο κρίσιμο ρόλο και ειδικά σε αυτή την συγκυρία, όπως η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, η Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, η Πολιτική Προστασία, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Μεταφορών, που λειτουργούν με ελλείψεις κάτω από το όριο ασφαλείας.
Για αυτές τις τραγικές ελλείψεις που την αποκλειστική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση της Ν.Δ., όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ & ΠΑΣΟΚ, έχει βρει συνυπεύθυνο και συνένοχο, ως κυβερνητικό υπάλληλο την σημερινή Περιφερειακή Αρχή που έχει ξεπεράσει την προηγούμενη της ΑΝΑΣΑ-ΣΥΡΙΖΑ. Έχει το θράσος και ρίχνει τις ευθύνες στους εργαζόμενους ότι δεν προχωρούν τα έργα και οι μελέτες, λες και έχει δώσει τις χρηματοδοτήσεις.

Δεν απολογείται:

• γιατί είναι κάτω από το 50% η κάλυψη των Οργανικών Θέσεων με βάση τον πετσοκομμένο Ο.Ε.Υ.;
• γιατί έχουν έρθει ελάχιστοι που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού για να αντικαταστήσουν του δεκάδες που έχουν φύγει τα τελευταία 10 χρόνια;
• γιατί υπάρχει απαγόρευση και δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;
• γιατί ζητούν και παίρνουν αρμοδιότητες από το κράτος χωρίς στελέχωση των υπηρεσιών και επιπλέον οικονομική ενίσχυση;
• γιατί δεν έχουν προχωρήσει αυτές οι ελάχιστες προσλήψεις που αποφάσισε η κυβέρνηση για το 2020 και 2021 περίπου 6 άτομα, όταν φεύγουν με συνταξιοδοτήσεις και κινητικότητα το αντίστοιχο διάστημα πολλοί περισσότεροι;

Να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της στελέχωσης με βάση τα επίσημα στοιχεία:

Υπάρχουν 11 Διευθύνσεις στελεχωμένες από 4 προϊστάμενους, με 30 Τμήματα και 8 Γραφεία. Το σύνολο του προσωπικού Μόνιμου και Αορίστου είναι 67 άτομα. Από αυτούς ασκούν μόνιμα παράλληλα καθήκοντα 21 άτομα δηλαδή το 1/3 περίπου του προσωπικού. Οι 5 από τις 11 Διευθύνσεις -περίπου το 50%- έχουν μόνο από 2 υπαλλήλους η κάθε μία και οι περισσότεροι με παράλληλα καθήκοντα. Οι ελλείψεις μάλιστα είναι σε κρίσιμες ειδικότητες όπως Κτηνιάτρων, Εποπτών Υγείας, Κοινωνικών Λειτουργών, Περιβαλλοντολόγων, Πολιτικών Μηχανικών κ. α. Αυτή είναι η πραγματικότητα που θέλει να κρύψει η Περιφερειακή Αρχή.

Οι ευθύνες σας είναι εγκληματικές γιατί όχι μόνο δεν απαιτείτε να γίνουν έκτακτες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Π. Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης και γενικότερα στην Περιφέρεια, όχι μόνο δεν σταματάτε την παράτυπη λειτουργία των παράλληλων καθηκόντων αλλά γιατί σε μια ήδη υποστελεχωμένη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης, με ένα τεράστιο και κρίσιμο όγκο εργασιών, μετακινήσατε 3 Πολιτικούς Μηχανικούς σε υπηρεσίες άλλες άσχετες με το αντικείμενο τους; Πως θα καλύψετε άραγε το παραπάνω κενό;
Πως θα καλύψετε άμεσα τις ανάγκες στις Διευθύνσεις Δ.Τ.Ε., Υγείας, Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Μεταφορών; Πως θα υπηρετηθούν τελικά οι ανάγκες των πολιτών;
22.09.2021

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Ν. Γκισγκίνης, Δ. Κεφαλληνός, Ε. Κολυβά, Α. Μπαλού, Χ. Χαραλάμπους

Πηγή

Back To Top