skip to Main Content
Με τους ελαιοτριβείς της Ζακύνθου η Ρόδη Κράτσα

Με τους ελαιοτριβείς της Ζακύνθου η Ρόδη Κράτσα

Μαζί της ο Σωτ. Κουρής

Με τους ελαιοτριβείς της Ζακύνθου η Ρόδη Κράτσα

Η αναζήτηση λύσεων στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοτριβείς της Ζακύνθου με  κυρίαρχο αυτό της διαχείρισης του υποπροϊόντος της διαδικασίας παραγωγής ελαίου στα ελαιοτριβεία αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με εκπροσώπους του Συλλόγου Ελαιοτριβαίων Ζακύνθου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν, επίσης, οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής, Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, Οικονομικών και θεμάτων Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δρ. Κωνσταντίνος Καποδίστριας, ενω μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Σπύρος Ιωάννου.

Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε το γνωστό, μακροχρόνιο και δυσεπίλυτο ζήτημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων που είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις αφού η  παραγωγή 60.000 τόνων ελαιοπυρήνα ετησίως από τα 35 ελαιοτριβεία που λειτουργούν στην Ζάκυνθο, μέσα σε μια περιορισμένη χρονικά περίοδο από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, δημιουργεί όχι μόνο ένα μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα και κυρίως οικονομικά δυσεπίλυτο αλλά καθιστά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις μη βιώσιμες.

Οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων εκτός του ότι είναι “εγκλωβισμένοι” απο το θεσμικό και νομικό πλαίσιο διαχείρισης, ειναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν τον υγρό ελαιοπυρήνα στην Πελοπόννησο, με προορισμό τις ειδικές μονάδες επεξεργασίας αφου ο πυρήνας που παράγεται είναι “διφασικός” δηλαδή δεν έχει υποστεί ξήρανση και έχει την υφή “λάσπης”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας Σπύρος Ιωάννου δεσμευθηκε για την διερευνηση μέσω των αρμόδιων Υπουργείων και Υπηρεσιών την αντιμετώπιση και διευθέτηση του προβλήματος της επεξεργασίας του υποπροϊόντος των ελαιοτριβείων.

Πηγή

Back To Top