skip to Main Content
Μια νέα εποχή αρχίζει για τα Κουρουκλάτα – Ο πρόεδρος της κοινότητας Αντώνης Παπαδάτος μιλά στο Ekefalonia

Μια νέα εποχή αρχίζει για τα Κουρουκλάτα – Ο πρόεδρος της κοινότητας Αντώνης Παπαδάτος μιλά στο ekefalonia

Μια νέα εποχή αρχίζει για τα Κουρουκλάτα – Ο πρόεδρος της κοινότητας Αντώνης Παπαδάτος μιλά στο ekefalonia

Γράφει η Δέσποινα Χαρώνη

Τα Κουρουκλάτα είναι έτοιμα να αναγεννηθούν και να υπερασπιστούν ενεργά τον τίτλο τους ως «Το μπαλκόνι της Κεφαλονιάς». Σε αποκλειστική του συνέντευξή στο ekefalonia ο πρόεδρος της κοινότητας του χωριού μας μιλά για τα νέα έργα, τα σχέδια για το μέλλον αλλά και τα υπάρχων προβλήματα.

Από τις αρχές Οκτωβρίου αναμένετε να ξεκινήσει η ανάπλαση του οδικού δικτύου του χωριού καθώς μετά τον κυκλώνα του Ιανού είναι ετοιμόρροπο θέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους του χωριού. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο δευτερεύων δρόμος που οδηγεί στο χωριό από την πλευρά της Θηνιάς , βρίσκεται σε ετοιμότητα και παραμένει καθαρός από βράχια και πέτρες.

Επόμενος στόχος είναι η ανάπλαση και ανάδειξη της κεντρικής πλατείας του χωριού, η οποία είχε πληγεί σφοδρότατα από τον σεισμό του 2014, με χρηματοδότηση από τα Ιχθυοτροφία Κεφαλλονιάς. Προβλέπετε η τοποθέτηση νέου φωτισμού και δημιουργία νέου τρούλου στο κατεστραμμένο καμπαναριό, με σκοπό η εκκλησία του χωριού  να είναι έτοιμη έως το Πάσχα του 2022.

Για πρώτη φορά κατασκευάζεται παιδική χαρά στο χωριό

Με χρηματοδότηση από το κρατικό πρόγραμμα «Φιλόδημος» θα δημιουργηθεί παιδική χαρά στο χωριό για πρώτη φορά στα χρονικά. Παράλληλα προχωρούν και τα σχέδια για την ανακατασκευή των αγροτικών δρόμων του χωριού.

Έκκληση προς τους κατοίκους του χωριού αλλά και σε όποιον αγαπά τα Κουρουκλάτα κάνει ο πρόεδρος της κοινότητας Αντώνης Παπαδάτος με σκοπό να δημιουργηθεί το χωριό που όλοι έχουμε ονειρευτεί. Όπως μας πληροφόρησε υπάρχει ήδη μια δωρεά προς την κοινότητα του χωριού για να κατασκευαστούν τα παγκάκια στο ξέφωτο του χωριού που έχει θέα το Ληξούρι.

Ενέργειες για την πραγματοποίηση δενδροφύτευσης έχουν ήδη ξεκινήσει για την πλαγιά στην είσοδο του χωριού όπου χθες το βράδυ τυλίχτηκε στις φλόγες αλλά και σε άλλα σημεία του χωριού. Ακόμη αναμένετε να δημιουργηθούν τρία νέα μικρά πάρκα παραπλήσια του οδικού δικτύου που οδηγεί επάνω στο χωριό και να τοποθετηθούν άνθη στον κεντρικό δρόμο.

Σε συνεργασία με τον Γιώργο Ποταμιάνο θα αναπαλαιωθούν τα μικρά παραδοσιακά μονοπάτια του χωριού αλλά και το κεντρικό όπου ενώνει τα Κουρουκλάτα με το χωριό Φάρσα. Τα μονοπάτια θα είναι διαθέσιμα για πεζοπορία και εξερεύνηση του χωριού και θα αποκτήσουν ζωή ξανά μετά από πολλές δεκαετίες.

Αναπαλαίωση του μοναδικού Ενετικού δρόμου της Κεφαλονιάς

Ακόμη ένα εγκαταλελειμμένο διαμάντι του χωριού θα αναδειχθεί καθώς ο μοναδικός Ενετικός δρόμος που υπάρχει στην Κεφαλονιά θα αναπαλαιωθεί. Επίσης, θα προβληθούν οι παλαιοί αμπελώνες, τα παραδοσιακά αλώνια και καλύβια αλλά και τα μελίσσια που υπάρχουν στα Κουρουκλάτα. Στα άμεσα σχέδια για το μέλλον εντάσσετε και η διαμόρφωση της παραλίας του χωριού, ο Λίθος.

Τα αδέσποτα ζώα ρημάζουν το χωριό

Ένα τεράστιο πρόβλημα υπάρχει στο χωριό τα τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων πλέον είναι ανεξέλενκτος. Αποτέλεσμα αυτού είναι, να τίθενται σε κίνδυνο οι περιουσίες των κατοίκων, οι παλαιές λιθιές 300 ετών την περιοχής, να έχει παρατηρηθεί αλλοίωση της βιοποικιλότητας αλλά και να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς δεν υπάρχει πρόληψη για την υγεία και τη φροντίδα τους.

Μετά από αγώνες και πιέσεις έγινε εφικτή η απόκτηση μικρής χρηματοδότησης από το δήμο Αργοστολίου προκειμένου τα ζώα να συλλεχθούν και να μεταφερθούν εκτός της κοινότητας.

Τέλος ο Αντώνης Παπαδάτος επισημαίνει ότι η φροντίδα και η ανάπτυξη των χωριών του δήμου είναι μεγίστης σημασίας καθώς αποτελούν έναν αναξιοποίητο τουριστικό πλούτο.

Πηγή

Back To Top