skip to Main Content
Μηχανογραφικό δελτίο 2023: Τμήματα με χαμηλές βάσεις, που προφέρουν «δυνατές» ευκαιρίες

Μηχανογραφικό δελτίο 2023: Τμήματα με χαμηλές βάσεις, που προφέρουν «δυνατές» ευκαιρίες

Πού μπορούν να εργαστούν οι απόφοιτοι.

Την εβδομάδα, που έρχεται οι υποψήφιοι οι οποίοι έλαβαν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις, θα κληθούν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (στις προθεσμίες, που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας).

Σίγουρα πρόκειται για μια πραγματικά δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί κόπο και μελέτη πολλών παραγόντων καθώς κατά κάποιο τρόπο καθορίζει και το μέλλον των νέων, που θέλουν να σπουδάσουν στα ΑΕΙ. Αυτή τη στιγμή όλοι γνωρίζουν τους βαθμούς τους και άρα μπορούν να συμπληρώσουν πρόχειρα το μηχανογραφικό τους έως ότου έρθει η ώρα για την οριστική κατάθεση του.

Πολλοί έχουν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους αλλά υπάρχει και μια πολύ μεγάλη μερίδα υποψηφίων οι οποίοι είναι προβληματισμένοι καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν καλές βαθμολογίες. Οι υποψήφιοι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να γνωρίζουν στο μηχανογραφικό υπάρχουν πάρα πολλά τμήματα στα οποία μπορεί κάποιος να εισαχθεί με λίγα μόρια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αξίζουν τον κόπο.

Αντίθετα, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι καλό θα ήταν να κοιτάζουν και αυτά τα τμήματα μελετώντας το περιεχόμενο σπουδών, τα μαθήματα και τα επαγγελματικά δικαιώματα τους όπως περιγράφονται στις επίσημες ιστοσελίδες τους.

Επίσης, μην παραβλέπετε τμήματα τα οποία έχουν «περίεργες» ονομασίες και δεν τα γνωρίζετε. Και όπως τονίζει στο ethnos.gr o Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Κωνσταντίνος Κότιος «κάντε τον κόπο να τα ψάξετε γιατί μπορεί αυτά να είναι η μεγάλη ευκαιρία σας. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε ότι πρέπει να εκμεταλλευτείτε όλες τις ευκαιρίες που σας δίνουν σήμερα τα πανεπιστήμια και τα τμήματά τους. Και να θυμάστε ότι όποιος έχει θέληση μπορεί σιγά -σιγά κατά τη διάρκεια των σπουδών του να αυξήσει τα προσόντα του και να βγει τελικά στην αγορά εργασίας με υψηλές απαιτήσεις». Στο χέρι σας είναι!

Τμήματα με χαμηλά μόρια και καλές ευκαιρίες στην αγορά εργασίας:

Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Σπάρτης (4ο Πεδίο και 8.375 μόρια)

Μοναδικό τμήμα στην Ελλάδα στο αντικείμενο του Αθλητικού Management. Οι απόφοιτοι του μπορούν να βρουν ευκαιρίες εργασίας είτε ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε αθλητικές επιχειρήσεις, αθλητικούς οργανισμούς-φορείς, (αθλητικά σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, αθλητικές ανώνυμες εταιρείες κ.ά.) αλλά και στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου. Παράλληλα, εργάζονται ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε κάθε δημόσια και ιδιωτική επιχείρηση, με αντικείμενο τις αθλητικές δραστηριότητες.

Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Ιωαννίνων (2ο Πεδίο και 10.475 μόρια )

Αποτελούν τη δεύτερη ευκαιρία να γίνεις Χημικός Μηχανικός με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Το πρόγραμμα σπουδών του προσφέρει μεγάλη εξειδίκευση σε όλο το φάσμα των υλικών και ειδικότερα στα μέταλλα, κράματα και χάλυβες, στα κεραμικά, στις υάλους και στα συνδετικά και δομικά υλικά, στα πολυμερή, στα σύνθετα υλικά, και στα βιοϋλικά. Οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν και σε σύγχρονους τομείς όπως τα νανοϋλικά, τα έξυπνα υλικά, τις νανοσυσκευές, τα φωτοβολταϊκά, τα φωτονικά υλικά, τα ηλεκτρονικά και μαγνητικά υλικά, την εμβιομηχανική κ.α.

Δημόσιας Διοίκησης Αθήνας (1ο-4ο Πεδίο και 13.150 μόρια)

Αποτελεί μία από τις πέντε επιλογές του 1ου επιστημονικού πεδίου για να γίνεις οικονομολόγος με πρόγραμμα σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει μαθήματα Δικαίου και μαθήματα οικονομίας και διοίκησης. Αποτελεί μία αξιόλογη επιλογή για τους υποψηφίους και του πρώτου και του τέταρτου επιστημονικού πεδίου οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν είτε με το δημόσιο τομέα ως οικονομολόγοι είτε με την εκπαίδευση είτε γενικότερα με την Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, τον Τουρισμό και το Εμπόριο, ακολουθώντας μια μεταπτυχιακή εξειδίκευση.

Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας Αργοστολίου (1ο-4ο Πεδίο και 8.675 μόρια) – Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριάς (1ο-4ο Πεδίο και 10.420 μόρια)

Τα τμήματα αποτελούν μια επιλογή για όλους τους μαθητές, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν στον σύγχρονο χώρο των Ψηφιακών Μέσων και στα social media. Προσφέρουν σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και εξειδίκευση σε διάφορους τομείς όπως της επικοινωνίας, του ψηφιακού μάρκετινγκ, της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και δημοσιογραφίας δεδομένων, του ηλεκτρονικού εμπορίου, της παραγωγής πολυμεσικού οπτικοακουστικού υλικού, της διαχείρισης εταιρικής ταυτότητας, της στρατηγικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων με έμφαση στα ψηφιακά μέσα.

Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Χίου (2ο-4οΠεδίο και 8.575 μόρια)

Ένα τμήμα με σύγχρονο αντικείμενο με πενταετείς σπουδές και πτυχίου Μηχανικού εξειδικευμένου στους τομείς της Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering) και της Μηχανικής της Διοίκησης (Management Engineering). Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε σύγχρονους τομείς όπως διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας, ανάλυση δεδομένων, εφαρμογές των ποσοτικών μεθόδων στη χρηματοοικονομική, διοίκηση έργων και λειτουργιών, διαχείριση κινδύνων, εφαρμογές της πληροφορικής στη διοίκηση επιχειρήσεων, κοστολόγηση, αξιολόγηση επενδύσεων, εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών.

Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας Κατερίνης (2ο-4ο πεδίο και 8.590 μόρια)

Ένα σύγχρονο τμήμα, το οποίο εξειδικεύεται σε σύγχρονες ειδικότητες όπως η τυποποίηση προϊόντων και η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Με την αυξανόμενη ανάπτυξη του Λιμανιού του Πειραιά αλλά και του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με την έκρηξη του παγκόσμιου εμπορίου, οι προοπτικές των αποφοίτων είναι ευοίωνες σε τομείς όπως:

  1. η Οργάνωση και διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως αποθηκών, δικτύων διανομής, διακίνησης παραγγελιών, προμηθειών και προϊόντων,
  2. η Ανάπτυξη και υλοποίηση μηχανισμών και διαδικασιών παρακολούθησης και ελέγχου ροής υλικών και προϊόντων και
  3. η Διαχείριση πληροφοριακών συστημάτων προγραμματισμού, παρακολούθησης και ελέγχου δραστηριοτήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

 

Πηγή

Back To Top