skip to Main Content
Μην απορρίπτεις μια ιδέα, επειδή σκούριασαν οι πεποιθήσεις σου

Μην απορρίπτεις μια ιδέα, επειδή σκούριασαν οι πεποιθήσεις σου

Είναι εύκολο να το δεχτούμε αυτό, όταν το βλέπουμε να συμβαίνει στην καθημερινότητα μας.

Δεν συμφωνούν οι γονείς με τα παιδιά, ιδιαίτερα αν αυτά θέλουν να υιοθετήσουν καινοτομίες, εφαρμογές, αλλαγές που θα βελτίωναν μια κατάσταση.

Αναρωτιέται κανείς, πως είναι δυνατόν; Για καλό θα είναι.. Πριν πάρετε θέση σε αυτό και ξέρω ότι έχετε πολλά επιχειρήματα, ακούστε την συνηθισμένη αιτία αυτών των διαφωνιών.

Η αιτία είναι η ίδια η αλλαγή.

Όταν το άκουσα αυτό για πρώτη φορά αντέδρασα αρνητικά, επειδή όμως ο ομιλητής ήταν πολύ σοβαρό και καταξιωμένο άτομο, περίμενα.

Η α λ λ α γ ή είναι α π ε ι λ ή συνέχισε ο ομιλητής και εγώ αναρωτιώμουν, σε ποιον αφού για καλό γίνεται.

— Αυτός που αντιδρά είναι ο εγκέφαλος σας, γιατί ξεβολεύεται από τη θέση του. Τόσο καιρό του πήρε να συμβιβαστεί με αυτό που πιστεύετε και τώρα φτου και από την αρχή.

Ο εγκέφαλος σας είναι ένα τεράστιο κομπούτερ που λειτουργεί με προγράμματα που βάζει ο νους συνειδητά και ασυνείδητα. Μερικά από αυτά υπάρχουν πριν την γέννηση σας και άλλα μπαίνουν από τις πρώτες εντυπώσεις που δημιουργούν σε αυτόν οι αισθήσεις σας καθώς μεταφέρουν συνεχώς νέες πληροφορίες τις οποίες καταγράφει στα εγκεφαλικά του κύτταρα. Αυτό γίνεται αυτόματα και η επανάληψη ενός ερεθίσματος δημιουργεί πρόγραμμα και αντίδραση ανάλογη. Ένα από τα πιο συχνά αντανακλαστικά που μαθαίνει ο εγκέφαλος ενός μωρού είναι το κλάμα. Κλάμα για την μαμά σημαίνει, ότι το μωρό έχει «πρόβλημα» και τρέχει να δει τι συμβαίνει. Αργότερα μαθαίνει το άτομο καθώς μεγαλώνει ότι κόκκινο φανάρι σημαίνει σταματά να περπατά και περιμένει να ανάψει πράσινο για να προχωρήσει.

Έτσι περίπου έχουμε μεγαλώσει όλοι, ανάλογα με το περιβάλλον που ζήσαμε και τα ερεθίσματα που είχε δεχτεί και επεξεργαστεί ο εγκέφαλος μας.

Δημιουργήθηκε λοιπόν ένα σύνολο προγραμμάτων που καταχωρήθηκαν στα αρχεία του αντανακλαστικά μη συνειδητά και ένα πιο πρόσφατο με συνειδητά αρχεία Τα περισσότερα από τα γεγονότα που συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας, είναι τα ίδια και τα ίδια. Αυτά που επαναλαμβάνονται κάθε μέρα, όπως να ντυνόμαστε, να τρώμε, να πλενόμαστε να πηγαίνουμε στο γραφείο ή στο κατάστημα που εργαζόμαστε, γίνονται «σχεδόν» αντανακλαστικά. Για παράδειγμα δεν αναρωτιέσαι πιο πόδι θα βάλεις πρώτο στο παντελόνι σου, απλώς το φοράς, αν προσέξεις όμως θα δεις ότι βάζεις το ίδιο κάθε φορά… Το ίδιο με το πιο μάγουλο ξυρίζεις πρώτα ή πιο μάτι βάφεις πρώτο. Δηλαδή πολλές αποφάσεις σου τις έχεις αναθέσει στον εγκέφαλο και εκείνος ξέρει τι να κάνει και δεν καθυστερείς καθόλου.

Αν αποφασίσεις όμως να μετακομίσεις σε άλλη συνοικία, τότε χρειάζεται να υπολογίσεις πολλούς εμπλεκόμενους παράγοντες και η απόφαση σου θα είναι προιόν σκέψης που την προκαλείς (συνειδητή).

Έχεις σκεφτεί όμως ότι θα μπορούσε να γίνεται και το ίδιο με τις επιτυχίες και τις αποτυχίες σου; Ακόμη και με τους ανθρώπους που «τυχαία» βρίσκονται στον…δρόμο σου;

Δείχνουν να μοιάζουν μεταξύ τους και ας είναι σε διαφορετικές στιγμές, τόπους, περιπτώσεις;

Μήπως λίγο πολύ η ζωή μας επαναλαμβάνεται λες και είμαστε ρομπότ;

Η επιστήμη μας λέει, είμαστε κατά 99% κατευθυνόμενοι από 3 παράγοντες.

1*  Ο εγκέφαλος μας ελέγχει το 95% των λειτουργιών του σώματος μας,

2* 2% ελέγχεται από το D N A μας (κληρονομικά μας χαρακτηριστικά)

3* 2% είναι υποσυνείδητα προγράμματα που δημιουργήθηκαν στην ηλικία από την γέννηση μας και μέχρι τα 6,7 μας χρόνια όπου δημιουργήσαμε την συνείδηση μας.

4* 1% αποτελεί η φαντασία μας. Η δημιουργική ικανότητα που έχει ο ανθρώπινος νους.

Σε αυτό το 1% οφείλουμε όλη την εξέλιξη της ανθρωπότητος που διαχωρίζεται από το ζωικό βασίλειο λόγω αυτής της λειτουργίας που έχει.

Ας έρθουμε τώρα στον τίτλο του άρθρου. Τι σημαίνει «σκούριασαν» οι πεποιθήσεις σου. Μπορεί να έχουν ξεπεραστεί από την ζωή (κοινωνία) και να φαίνονται αναχρονιστικές πλέον για παράδειγμα: Να θεωρείς κάποια ηθική από το μήκος της φούστας που φορά, ή την καταγωγή και την παιδεία του.

Οι ιδέες από μόνες τους κουβαλούν νεωτερισμό, αλλαγή, καινοτομία, απροσδόκητο, απρόσμενο.φανταστικό, ξεχωριστό και ως εκ τούτου σπάνιο και πιθανόν απίθανο,αλλά ταυτόχρονα «υπόσχονται» οφέλη, διάκριση, ιδιαιτερότητα, προοπτική και άλλα πλεονεκτήματα που οι άνθρωποι αναζητούν σε αυτές.

Οι ιδέες που εμφανίζονται για πρώτη φορά στο νου κάποιου, είναι προιόν της φαντασίας του γι αυτό και ο Αινστάιν είχε πει το σπουδαίο:

«Η Φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση».

«Γιάλισε» λοιπόν τις πεποιθήσεις σου και δώσε προσοχή περισσότερη στις ιδέες που κατεβάζει ο Ν ο υ ς σου.

Σου εύχομαι Όλο και Καλύτερα!

Πηγή

Back To Top