skip to Main Content
Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος: Η Ιερά Μονή Κεχριώνος δεν ανήκει σε ιδιώτες

Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος: Η Ιερά Μονή Κεχριώνος δεν ανήκει σε ιδιώτες

Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δημήτριος: Η Ιερά Μονή Κεχριώνος δεν ανήκει σε ιδιώτες

Πληροφορηθήκαμε από  ιστότοπο τα συμβάντα κατά τον εορτασμό της Παναγίας της Κεχριωνιώτισσας. Πληροφορούμε κάθε καλόπιστο αναγνώστη για τα κάτωθι:

Η Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κεχριώνος από την Ενετοκρατία (17ο αιω.) αποτελεί για την Παλική τόπο προσκυνήματος μεγάλης σημασίας. Η Μονή είχε σπουδαίο θρησκευτικό έργο και φιλανθρωπική προσφορά, διέθετε δε και Μοναχές ως το 1972, συχνά φιλοξενούσε προσκυνητές, και στο κοιμητήριό της αναπαύονται μοναχές και κληρονόμοι των λεγόμενων «κτητορικών» οικογενειών, όσων δηλαδή φρόντιζαν και ενίσχυαν την Ιερά Μονή. Το 1906 λειτούργησε ως «ευλογοκομείο» για τους ασθενείς της ευλογιάς, ενώ στον Ιερό Ναό της ετελούντο Ιερά Μυστήρια και Ακολουθίες για τις ανάγκες όλων των πιστών έως τους σεισμούς του 2014, οπότε έκλεισε λόγω ζημιών. Μετά τους σεισμούς του 1953 Κράτος και πολλοί ευσεβείς ιδιώτες βοήθησαν στην αποκατάσταση της Ιεράς Μονής. Ήταν δηλαδή και είναι η Ιερά Μονή σε δημόσια λατρεία χάριν όλης της τοπικής κοινωνίας μας.

Από πολλών ετών ευλαβή μέλη οικογενειών του γένους Ζακυνθινού φρόντιζαν την Ιερά Μονή και διορίζονταν από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας ως Επίτροποι – διαχειριστές του Ναού της. Προξενεί πικρία ότι ένα μέλος της οικογένειας Ζακυνθινού, πρώην διαχειριστής του Ναού, αίφνης επιχειρεί με δικαστικές ενέργειες κατά της τοπικής Εκκλησίας να ιδιοποιηθεί το Μοναστήρι και έφθασε στο σημείο να δηλώνει ότι το κτίριο της Ιεράς Μονής αποτελεί την «ιδιωτική κατοικία» του. Πέτυχε μάλιστα και την έκδοση πρωτόδικης δικαστικής αποφάσεως ερήμην του Ιερού Ναού Υπεραγίας Θεοτόκου, διότι δήλωσε στην αγωγή του τον Ναό ως «αγνώστου διαμονής» και έτσι απέφυγε να κοινοποιήσει την αγωγή στους Επιτρόπους του Ναού. Παραμένουμε έκπληκτοι για τις θλιβερές αυτές μεθοδεύσεις και προσευχόμεθα στον Άγιο Θεό να τον συγχωρήσει και να τον συνετίσει.

Μετά ταύτα, η Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας είναι υποχρεωμένη έναντι του πιστού λαού της Κεφαλλονιάς, του ιερού χαρακτήρα και της ιστορίας της Μονής να υπερασπισθεί με ένδικα μέσα τον εκκλησιαστικό προορισμό της Μονής και το δικαίωμα ελεύθερης προσβάσεως σε αυτήν κάθε ευσεβούς Κεφαλλονίτη αμυνόμενη εναντίον της προσπάθειας μετατροπής της σε «αγροτεμάχιο με ιδιωτικό Ναό» ιδιοκτησίας του παραπάνω ιδιώτη.

Πηγή

Back To Top