skip to Main Content
Μητσοτάκης: Οι ανακοινώσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου και όλα τα νέα μέτρα στήριξης

Μητσοτάκης: Οι ανακοινώσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου και όλα τα νέα μέτρα στήριξης

Μητσοτάκης: Οι ανακοινώσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου και όλα τα νέα μέτρα στήριξης

Στην επόμενη ημέρα της πανδημίας εστιάζει η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει στο προσκήνιο τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και να κλείνει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως επισπεύδεται η διαδικασία για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα μπει σε εφαρμογή τον Μάιο. Δεν διευκρίνισε το μέγεθος της δεύτερης αυτής αύξησης αλλά όπως είπε θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη του 2%, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναμένεται να διαμορφωθεί στα 703 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνει νέο lockdown, προέτρεψε για μια ακόμη φορά τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Παράλληλα άνοιξε περαιτέρω τη «βεντάλια» των μέτρων στήριξης, τονίζοντας πως θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία και θα ανακοινωθούν σήμερα. Σε συνέντευξη του στον Ant1 και στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» με τον Νίκο Χατζηνικολάου έστειλε μήνυμα πως «η πολιτική της μείωσης των φόρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί».

Για την πανδημία

Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, βλέπουμε μία αποκλιμάκωση και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι λίγο πολύ σαν ένα «καλοκαιρινό μπουρίνι». Πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή, δεν είναι γρίπη και οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Πρακτικά δεν έχουμε διασωληνώσεις από την Όμικρον και ένα θετικό στοιχείο είναι ότι εκτοπίζει την Όμικρον. Η επέκταση του εμβολιασμού παντού στον κόσμο είναι σημαντική. Πρέπει να επιταχύνουμε και άλλο τους εμβολιασμούς, να κάνουμε πολλά τεστ και να φοράμε μάσκα.

Την κουβέντα για το τελευταίο μίλι την είπα τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ήρθε το εμβόλιο. Η αλήθεια είναι ότι η πανδημία επέφερε εκπλήξεις. Καταλαβαίνει την κούραση όλων, όμως θα ζητήσω να πάρουμε μια μικρή απόσταση από τα γεγονότα και να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα. Οι άνθρωποι που χάνουν και σήμερα τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι μεγάλης ηλικίας. 20 φορές λιγότερες να καταλήξει ένας εμβολιασμένος.

Για την πίεση στο ΕΣΥ

Το ΕΣΥ δέχεται πίεση εδώ και 24 μήνες αλλά ανταποκρίνεται πλήρως. Καταλαβαίνω την δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών αλλά δεν μπορώ να δεχτώ την αντιπολιτευτική υστερία. Έχουμε προσλάβει όποιον ήταν διαθέσιμος τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ. Έχουμε κάνει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν μπόρεσαν στη φάση της πίεσης να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Από την πρώτη στιγμή συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα, με το καλό ή με το ζόρι. Δεν θα καταρρεύσει το ΕΣΥ και για αυτό είμαι βέβαιος. Δώσαμε ένα έκτακτο βοήθημα στους υγειονομικούς και αμέσως μετά την πανδημία θα υλοποιήσουμε την μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ.

Για τις εντατικές

Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα δεν μας είπε τίποτα κανούργιο. Γνωρίζαμε ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα παραλάβαμε δραματική κατάσταση. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Προφανώς είναι καλύτερος να είναι κάποιος στη ΜΕΘ όταν είναι διασωληνωμένος. Έστω και ως ΜΕΘ υπάρχει μια βασική φροντίδα στον άρρωστο, ο οποίος θα μπει αργά ή γρήγορα σε ΜΕΘ. Δεν θέλουμε να φτάνουμε μέχρι τη ΜΕΘ, διότι αν μπεις έχει πιθανότητες να μην βγεις από εκεί.

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Προμηθευτήκαμε τις θεραπείες από τη στιγμή που πήραμε έγκριση από την Ε.Ε. αυτό που έχει ενδιαφέρον και θα προσθέσει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας, είναι το φάρμακο από το στόμα και θα βοηθήσει πολλούς. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα τα προμηθευτούμε, άρα δεν υπάρχει μαγικός τρόπος. Και πίσω από αυτή τη συζήτηση κρύφθηκε ένας αντιεμβολιασμός και αυτό είναι λάθος.

Για τους εμβολιασμούς

Έχουμε χορηγήσει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια, με μία επιχείρηση άψογη κατά γενική ομολογία. Υποχρέωση του κράτους είναι να διαθέσει στους πολίτες δωρεάν εμβόλιο και να κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας για να εμβολιαστούν. Είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χρησιμοποιήσαμε και το ύστατο όπλο της υποχρεωτικότητας και το «όπλο» αυτό απέδωσε. Σχεδόν 50% των συμπολιτών μας άνω των 60 έσπευσαν να το κάνουν.

Για επέκταση υποχρεωτικότητας

Το ζήτημα αφορούσε πάντα την προστασία αυτών που επιβαρύνουν το ΕΣΥ, δηλαδή τις μεγάλες ηλικίες. Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα. Το μεγάλο πολιτικό κόστος το έχουμε αναλάβει. Τη Δευτέρα θα επιβληθούν πρόστιμα. Υπάρχει η επιλογή να κάνεις το σωστό. Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο, εμβολιάζεσαι και δεν παίρνει πρόστιμο. Θα ήταν άδικο για όσους έκαναν το εμβόλιο, οι οποίοι – είμαι σίγουρος – ότι αισθάνονται ασφάλεια.

Για τέταρτη δόση

Για να είναι κάποιος πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να κάνει 3 δόσεις. Διαφορετικά δεν θα απολαμβάνει όλα τα προνόμια, την ελευθερία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάποια στιγμή η πανδημία θα γίνει ενδημία και είναι πιθανό όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη και για τον κορονοϊό. Κάποιες συνήθεις, όπως η μάσκα στα νοσοκομεία, τα ΜΜΜ νομίζω ότι θα μείνουν.

«Δεν θα υπάρξει lockdown»

Δεν θα υπάρξει lockdown, το είχα πει με σιγουριά από το Σεπτέμβριο. Το λέω με βάση τα δεδομένα που έχω σήμερα. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη σημασία της οικονομικής δραστηριότητας. Η οικονομία αναπτύχθηκε το 2021 με πολύ γρήγορους ρυθμούς, όλα αυτά δεν είναι αμελητέα.

Για τα τεστ

Η Ελλάδα είναι από τις πρωταθλήτριες των τεστ στην Ευρώπη. Έχουμε μία εξαιρετικά καλή επιδημιολογική εικόνα. Η απόφασή μας για να ανοίξουμε στα σχολεία δικαιώθηκε. Επιτρέψαμε στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο. Υπάρχει δυνατότητα να κάνει κανείς δωρεάν και μοριακό τεστ. Δεν συνταγογραφείται σε καμία χώρα το PCR. Το μεγάλο μας όπλο είναι τα self και τα rapid. Κάποιοι έχουν μπλέξει το πλαφόν με την ορισμένη τιμή.

Για τα σχολεία

Απεύχομαι να ξανακλείσουν τα σχολεία. Δεν νομίζω ότι μπορεί αυτό να συμβεί. Πιστεύω ότι ο τρόπος που χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν υπεύθυνος και σοβαρός και η καλύτερη απάντηση σε όσες σαχλαμάρες γράφονταν πχ περί ρωσικής ρουλέτας, ανοσίας της αγέλης.

Για νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων

Σήμερα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο σχέδιο στήριξης για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν το 25% των εργαζομένων σε αναστολή. ( εστίαση, πολιτισμός).

Για συνεργασία με Τσιόδρα

Δεν μπορούμε ως κυβέρνηση να ελέγχουμε ποιους ειδικούς καλούν τα ΜΜΕ. Χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες στην πανδημία. Εξαιρετική εξακολουθεί να είναι η σχέση μου με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Δέχθηκε ένα μπαράζ χυδαίων επιθέσεων, στοχοποιήθηκε πολιτικά και έκρινε ότι για να προστατεύσει τον ίδιο και την ακαδημαϊκή του ιδιότητα έκανε ένα βήμα πίσω. Έχουμε έναν νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κο Ζαούτη που είναι εξαιρετικός και νομίζω ότι υπάρχει μία ομάδα με απλά και κατανοητά λόγια τι συμβαίνει. Επίσης, στον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου υπάρχουν πολλές φωνές που προσβάλλουν κατάφωρα την επιστήμη και την κοινή λογική. Το κίνημα των οργανωμένων αντιεμβολιαστών… ελευθερία του λόγου έχουμε αλλά νομίζω ότι κανείς μπορεί να φιλτράρει την αλήθεια.

Για διακομματική συναίνεση

Μην μπλέκουμε τη συνεννόηση με τη συγκυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε πολιτικά το αντίθετο σε ό,τι έκανε η κυβέρνηση. Είναι ανήθικό αυτό που έκανε, σπεκουλάροντας στην πανδημία.

Πηγή

Back To Top