skip to Main Content
Maradona460x276

Mundial 2014: Τα 10 πιο ξεχωριστά γκολ (vids)

Δέκα υπέροχα ή περίεργα γκολ. Το gazzetta.gr παρουσιάζει 10 ιστορίες, επελάσεις, ενέργειες που σημάδεψαν για πάντα το Παγκόσμιο Κύπελλο. Και ένα που δεν μέτρησε…

1. Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα (1986)
Πρόκειται ίσως για το πιο διάσημο γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου και αυτό όχι επειδή είναι το πιο όμορφο. Στα προημιτελικά του Μουντιάλ του Μεξικού συναντήθηκαν  Αργεντινή και Αγγλία. Με το παιχνίδι στο 0-0, ο Μαραντόνα πήρε τη μπάλα, πέρασε τρεις Αγγλους, πήγε να παίξει το 1-2 με τον συμπαίκτη του, Βαλδάνο και η μπάλα πήρε κατά λάθος ύψος. Τη στιγμή όμως που ο Αγγλος τερματοφύλακας, Πίτερ Σίλτον έκανε έξοδο και είχε σίγουρη την απόκρουση, ο Μαραντόνα που κανονικά δεν θα έφτανε τη μπάλα, έβαλε το χέρι του και σκόραρε το 1-0. «Στο γκολ έβαλα εγώ το κεφάλι μου και ο Θεός το χέρι του», είπε αργότερα και το γκολ ονομάστηκε «Το χέρι του Θεού!»

 

2. Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα (1986)
Εκτός από το «Χέρι του Θεού» ο Μαραντόνα φύλαγε ακόμα ένα διάσημο γκολ στον ίδιο αγώνα κόντρα στους Αγγλους. Μόνο που αυτή τη φορά αυτό που θα δημιουργούσε ήταν ό,τι πιο όμορφο έχει υπάρξει ποτέ. Πήρε τη μπάλα κοντά στο κέντρο και ντρίμπλαρε τέσσερις αντιπάλους, τρέχοντας με το τόπι στα πόδια για 60 μέτρα σε χρόνο 10 δευτερολέπτων! Δεν ήθελε όμως να σκοράρει απλά, αλλά πέρασε και τον τερματοφύλακα, Σίλτον, κάνοντας το 2-0, με το τελικό σκορ να είναι 2-1 υπέρ της Αργεντινής που έφτασε μέχρι το τέλος της διαδρομής και την κατάκτηση του τροπαίου.

 

3. Τζεφ Χαρστ (1966)
Στο «Γουέμπλεϊ» ο τίτλος μεταξύ της Αγγλίας και της Γερμανίας κρίθηκε στην παράταση. Στο 108’ ο Τζεφ Χαρστ γύρισε, σούταρε και η μπάλα χτύπησε με δύναμη πρώτα στο οριζόντιο δοκάρι και μετά στο έδαφος. Ηταν το 3-2 και ακολούθησε ακόμα ένα από τον ίδιο που με χατ τρικ χάρισε στην χώρα του τη νίκη με 4-2. Ο κανονισμός ορίζει πως η μπάλα πρέπει να περάσει ολόκληρη τη γραμμή, ώστε να θεωρηθεί γκολ. Αυτό δεν αποδείχτηκε ποτέ πως συνέβη, αλλά ούτε και το αντίθετο. Οσα ριπλέι και αν παίχτηκαν όσες έρευνες και να έγιναν, ποτέ δεν μπόρεσε κανείς να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα για το τι τελικά έγινε.

 

4. Αλσίδες Τζίτζια (1950)
200.000 Βραζιλιάνοι  στο «Μαρακανά» πανηγύρισαν το 1-0 από τον Φριάκα, αλλά ο Σκιαφίνο ισοφάρισε και 10 λεπτά πριν το φινάλε ο Τζίτζια έκανε το 1-2, χαρίζοντας το δεύτερο Μουντιάλ στην Ουρουγουάη. Ηταν απίστευτη η αποτυχία και η θλίψη στη Σελεσάο και εξαιτίας του γηπέδου ονομάστηκε «Μαρακανάσο». Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία που οι Βραζιλιάνοι δεν ξεπέρασαν ποτέ. Ακολούθησαν αυτοκτονίες και όλη η χώρα βυθίστηκε σε μία απέραντη θλίψη. Το χειρότερο όμως το βίωσε ο τερματοφύλακας, Μοεσίρ Μπαρμπόσα που δεν έφταιγε στο γκολ. Δεν έπαιξε ποτέ ξανά στην Εθνική και το 2000 σε ηλικία 79 ετών πάμφτωχος και μόνος δήλωσε γεμάτος παράπονο: «Στη Βραζιλία το χειρότερο έγκλημα τιμωρείται με 30 χρόνια φυλάκιση. Εμένα με τιμώρησαν για 50 χρόνια για κάτι που δεν διέπραξα!»

 

5. Γιόχαν Νέσκενς (1974)
Η τελική κατάληξη, δηλαδή το γκολ αυτό καθ’ αυτό ήταν απλά ένα πέναλτι που εκτέλεσε εύστοχα ο μέσος Γιόχαν Νέεσκενς. Ωστόσο, αυτό που προηγήθηκε ήταν κάτι μοναδικό.  Η τέλεια ποδοσφαιρική μηχανή, η Ολλανδία του 1974 που έπαιζε το εκπληκτικό «Ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» έκανε τη σέντρα για την έναρξη του τελικού του Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανία κόντρα στους οικοδεσπότες. Ακολούθησαν 17 πάσες μεταξύ των Ολλανδών σε ένα λεπτό, με τους Γερμανούς να μην ακουμπούν καν τη μπάλα. Ο Γιόχαν Κρόιφ, έκανε την επέλαση στην αντίπαλη περιοχή και κέρδισε το πέναλτι. Βέβαια μετά από αυτό το 0-1 οι Γερμανοί θα απαντούσαν με δύο γκολ και θα κατακτούσαν τον τίτλο, αφήνοντας την Ολλανδία να είναι μία βασίλισσα χωρίς στέμμα.

 

6. Σαΐντ Αλ Οβαϊράν (1994)
Το παρατσούκλι του: «Μαραντόνα της Αραβίας» μπορεί να ήταν -το λιγότερο- υπερβολικό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ήταν άκρως ταιριαστό, καθώς έβαλε κάτι παρόμοιο με το μαγικό γκολ του Μαραντόνα οκτώ χρόνια νωρίτερα κόντρα στην Αγγλία. Ξεκινώντας την κούρσα λίγο έξω από τη δική του περιοχή, ο Αλ Οβαϊράν ξεπέρασε πέντε Βέλγους πριν περάσει τη μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα Μισέλ Πρεντόμ. Η προσπάθεια του ήταν τόσο εντυπωσιακή που έχει ψηφιστεί ως η 6η καλύτερη όλων των εποχών στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις διαφορές ανάμεσα στο δικό του και σε εκείνο του Μαραντόνα. Απλά ο Αλ Οβαϊράν υστερεί στο όνομα και την καταγωγή.

7. Ντένις Μπέργκαμπ (1998)
Αργεντινή και Ολλανδία ήταν ισόπαλες 1-1 στο 89′ στα προημιτελικά της διοργάνωσης της Γαλλίας. Τότε ο Ντε Μπουρ έκανε το γέμισμα 40 μέτρων από την άμυνα. Μόνο που κανείς δεν περίμενε εκείνο το μαγικό κοντρόλ από τον δαντελένιο Ντένις Μπέργκαμπ. Ο Ολλανδός επιθετικός κατέβασε μυθικά τη μπάλα και ταυτόχρονα άφησε πίσω του τον άτυχο Ρομπέρτο Αγιάλα που ακόμα ψάχνει να καταλάβει τι συνέβη. Στη συνέχεια ο Μπέργκαμπ τσίμπησε υπέροχα το τόπι, στέλνοντας την χώρα του στα ημιτελικά.

8. Ντου-Ικ Πακ (1966)
Ηταν απλά ένα πλασέ και από αισθητικής άποψης δεν είχε να προσφέρει απολύτως τίποτα. Ούτε καν οι νικητές πήραν κάποια πρόκριση από αυτό. Κανείς δεν θυμάται το όνομα του σκόρερ . Ηταν όμως εκείνο το γκολ που οδήγησε στην ίσως μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Κάποιος Ντου-Ικ Πακ που ποτέ δεν είχε ακουστεί ξανά, έκανε το 1-0 υπέρ της Βόρειας Κορέας κόντρα στην Ιταλία και αυτό θα ήταν το τελικό σκορ. Ο Πακ έγινε μύθος στην χώρα του, ενώ οι Ιταλοί που αποκλείστηκαν απρόσμενα στους ομίλους, κατά την επιστροφή τους δέχτηκαν επίθεση με ντομάτες.

9. Μανουέλ Νεγρέτε (1986)
Το όνομα του το θυμούνται από ελάχιστοι έως και κανένας. Ωστόσο, ο Μανουέλ Νεγρέτε έχει σημειώσει ένα φανταστικό τέρμα με απίθανο τρόπο. Μάλιστα εκείνο το αεροπλανικό που έμοιαζε με βολ πλανέ και ψαλιδάκι, είχε χαρίσει στο Μεξικό τη νίκη με 1-0 επί της Βουλγαρίας.

10. Αρτσι Γκέμιλ (1978)
Για ακόμα μία φορά η Σκωτία δεν θα κατάφερνε να περάσει τη φάση των ομίλων. Για να συμβεί αυτό χρειαζόταν νίκη επί της Ολλανδίας. Ο Αρτσι Γκέμιλ δεν ήταν δεινός σκόρερ, όμως έκανε κάτι φανταστικό κόντρα στην ομάδα που θα έφτανε στον τελικό. Πήρε τη μπάλα έξω και δεξιά από την περιοχή, πέρασε τέσσερις σπουδαίους αντιπάλους μίας εξαιρετικής άμυνας και έβαλε από δύσκολη γωνία το τιμητικό γκολ των Σκοτσέζων στην ήττα τους με 3-1.

11. Ζίκο (1978)
Αυτό το γκολ σε σχέση με τα προηγούμενα 10 έχει μία σημαντική διαφορά: δεν μέτρησε! Ηταν κάτι μοναδικό, απίστευτο αυτό που συνέβη στο Βραζιλία-Σουηδία. Με το σκορ στο 1-1 η Βραζιλιάνοι κέρδισαν κόρνερ ακριβώς στο 90′. Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα ο Ζίκο με κεφαλιά λύτρωνε τη χώρα του, αλλά ο διαιτητής έκανε κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά και προφανώς δεν θα επαναληφθεί: ακύρωσε το γκολ, σφυρίζοντας τη λήξη!

Από το gazzetta.gr

Back To Top