skip to Main Content
Ν

Ν. Μαραβέγιας στο Πρώτο: Συνέπεια του Brexit η έλλειψη καυσίμων στην Βρετανία – Η Ιστορία εκδικείται (audio)

Σύνταξη Γρηγόρης Νιάκας

«Οι Βρετανοί είναι αντιμέτωποι με τις συνέπειες του Brexit», τόνισε ο καθηγητής Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ολοκλήρωσης, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους καταγράφεται έλλειψη καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως εξήγησε, ο βασικότερος λόγος είναι η έλλειψη εργατικών χεριών, οδηγών στην προκειμένη περίπτωση, που θα μεταφέρουν τα καύσιμα και άλλα προϊόντα. «Το βασικό διακύβευμα της εκστρατείας για το Brexit ήταν ο περιορισμός της μετανάστευσης από χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Τώρα οι Βρετανοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν εκπτώσεις στη μεταναστευτική τους πολιτική, επιχειρώντας να δώσουν βίζες τρίμηνης διάρκειας. Η ιστορία εκδικείται», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας.

Πρόσθεσε, δε, ότι το Λονδίνο δεν έχει μέχρι στιγμής κανένα όφελος από το Brexit, καθώς εγκαταλείπουν τη χώρα ερευνητές και επιστήμονες, ενώ επιχειρήσεις προσπαθούν να βρουν διέξοδο σε Παρίσι, Αμβούργο και Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ανάλογο πρόβλημα με έλλειψη εργατικών χρειών αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς «το νέο ανθρώπινο δυναμικό έχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και αποφεύγει τις επίπονες χειρωνακτικές εργασίες». Αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος, μίλησε για ιδέες περί εισαγωγής προσωπικού μέσω του μεταναστευτικού ρεύματος, φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία απορρόφησε 1.000.000 πρόσφυγες με την καλύτερη δυνατή επιλογή. «Βέβαια, υπάρχουν αντιδράσεις κάποιους που αντιδρούν στη σκέψη ότι θα έρθουν μετανάστες, παρά το γεγονός ότι δεν θα πάρουν τις δικές τους δουλειές, όπως για παράδειγμα βλέπουμε στην Ουγγαρία», επισήμανε ο κ. Μαραβέγιας.

Πηγή

Back To Top