skip to Main Content
An39

O “καυτός” μήνας του Ασφαλιστικού – Όλα όσα θα γίνουν τις επόμενες ημέρες

Ξεκινά η εφαρμογή των ασφαλιστικών διατάξεων που ψηφίστηκαν το τελευταίο τρίμηνο που πλήττουν άμεσα 300.000 ασφαλισμένων, οι δανειστές θα πουν την τελευταία τους κουβέντα για το νέο πακέτο στο Ασφαλιστικό, ενώ για πρώτη φορά οι τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ) θα στραφούν ενάντια στην “κυβέρνηση της αριστεράς”. Οι κρίσιμες αυτές εξελίξεις θα γίνουν σε συνθήκες που η κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα “ισοδύναμα” μέτρα για να μετριάσει επικείμενες σκληρές μειώσεις στις συντάξεις, όπως η επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αντιμέτωποι με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που φέρνουν περικοπές έως 15% στη βάθος πενταετίας και τα νέα αυξημένα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης (που “στέλνουν” έως και 17 χρόνια μετά στη σύνταξη ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων) βρίσκονται πλέον όλοι οι ασφαλισμένοι.
  • Αντιμέτωπος με τον Κοινοτικό Επίτροπο Pierre Moscovici θα βρεθεί ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος στις 4 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν το τρίτο κατά σειρά πακέτο στο Ασφαλιστικό που πρέπει να θεσπιστεί μέχρι τέλη του μηνός.
  • Αντιμέτωπος για πρώτη φορά από την ανάδειξη του στην κυβερνητική εξουσία θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μία Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και, μάλιστα σε ένα “μέτωπο” στο οποίο το κυβερνόν κόμμα ήταν πανίσχυρο μέχρι τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η οποία άνοιξε το δρόμο σε περικοπές στις συντάξεις (πχ εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ αναδρομικά από τη 1η Ιουλίου 2015) .

Αναλυτικότερα :

Ξεκινά άμεσα η εφαρμογή των νόμων 3863 και 3865/2010 που αφορούν το νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων  που θα ισχύσει εξίσου για όλους τους ασφαλισμένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και του νόμου 4337/2015 που αφορά τα νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης όπως αυτοί έχουν διασαφηνιστεί με βάση τις τελευταίες εγκυκλίους (26 -27 Οκτωβρίου 2015) αλλά και τις διατάξεις του πολύνομοσχεδίου που ψηφίστηκε.

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου είναι προγραμματισμένη η συνάντηση μεταξύ του Κοινοτικού Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, κ. Ζαν Πιερ Μοσχοβισί με τον Υπ. Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο με θέμα την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που στο επίκεντρο της-με βάση της έως τώρα διαμορφωμένη πρόταση Κατρούγκαλου –  έχει για την ώρα:

  • την εθνική σύνταξη των 392 ευρώ (έναντι 487 ευρώ που είναι σήμερα η κατώτατη σύνταξη)
  • τη “ενσωμάτωση” των επικουρικών συντάξεων στις κύριες (ή διαμόρφωση των επικουρικών συντάξεων μεταξύ των ποσών 100 -350 ευρώ)
  • τον επαναϋπολογισμό όλων των συντάξεων με βάση το μισθό (με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους και με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους)
  • την ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα, διατηρώντας ξεχωριστούς λογαριασμούς για τις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ, και παράλληλα την διαιώνιση της παροχής μη συνταξιοδοτικών παροχών από ορισμένα από αυτά (π.χ. ΝΑΤ, ΟΓΑ).

Σε οκτώ μέρες, μετά τη συνάντηση με τον Moscovici, ο Γ. Κατρούγκαλος και συνολικά η κυβέρνηση θα πρέπει να “μετρήσει” τις δυνάμεις του με τους απεργούς. Στις 12 Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί Γενική Απεργία από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ενάντια στην “κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης”. Πρόκειται για την πρώτη γενική απεργία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πηγή: capital.gr

 

Back To Top