skip to Main Content
Ο Πέτρος Πετράτος για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη έχει σταθεί ακλόνητος στυλοβάτης.

Ο Πέτρος Πετράτος για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη έχει σταθεί ακλόνητος στυλοβάτης.

Ένας άνθρωπος γεμάτος γνώσεις, με μιά ταπεινότητα και μια ευγένεια που σπανίζουν, με αρχές, με ιδέες, με φρέσκες ιδέες και με όρεξη για δουλειά. Τόσους πολλούς χαρακτηρισμούς μπορούμε να αποδώσουμε σε αυτόν τον Άνθρωπο, με τους συνοψίζω όλους σε έναν “Υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ” και είμαστε πολύ τυχεροί όσοι είχαμε και έχουμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε μαζί του, γιατί έχει τον τρόπο να μεταδίδει πολλά στοιχεία από την αυθεντικότητα του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του, σε κάθε συνομιλητή και συνεργάτη του.

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Ηλίας Μπεριάτος και το ΔΣ, χθες βράδυ σε μιά πολύ συγκινητική εκδήλωση βράβευσαν τον Πέτρο Πετράτο για την τεράστια προσφορά του και την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη μέσω της διεύθυντριας της βιβλιοθήκης μας, κα Θεοδώρα (Δώρα) Ζαφειράτου.

Μια διπλή βράβευση, από αυτές που αξίζουν, από αυτές που συγκίνησαν βαθιά. Μια βράβευση που ο συγκινημένος Πέτρος Πετράτος αφιέρωσε στην αείμνηστη σύζυγό του Λουκία.

Η εξίσου συγκινημένη Θεοδώρα Ζαφειράτου “έσπασε” όταν πήρε τον λόγο για να μιλήσει για τον κ. Πετράτο και την Ιακωβάτειο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Πρόεδρο του ΙΚΙ κ. Ηλία Μπεριάτο να προλογίζει το τι θα ακολουθήσει, εν συντομία να κάνει λόγο για το έργο του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) και για ποιόν λόγο αποφάσισε το Διοικητικό του Συμβούλιο να βραβεύσει τον Π. Πετράτο και την Ιακωβάτειο.

Η φιλόλογος κα Ελευθερία Μπουτέτσιου- Φαραντάτου, κατόπιν, αναφέρθηκε στον άνθρωπο Πέτρο Πετράτο. Μέσα από την ομιλία της παρουσίασε το βιογραφικό του Π. Πετράτου, δίνοντας μας την ευκαιρία να γνωρίζουμε λίγο καλύτερα τον άνθρωπο που έχει κερδίσει τον σεβασμό και την αγάπη μας.

Λίγο πριν ο κ. Μπεριάτος απονείμει τιμητική πλακέτα στον Π. Πετράτο, τον λόγο παίρνει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς-Ιθάκης κ. Δημήτρης Ζαβιτσιάνος, ο οποίος μέσα από μιά σειρά διαφανειών μίλησε για το συγγραφικό έργο του Π. Πετράτου, αλλά και για τις ιδέες και προτάσεις που είχε ανα διαστήματα ο ανήσυχος Πέτρος Πετράτος και που κατάφερε με επιμονή, υπομονή και σχεδιασμό να πετύχει.

Όταν βάλει στόχους, να είστε σίγουροι ότι τους πετυχαίνει. Γιατί κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στον Πέτρο τον Πετράτο.

Η στιγμή της βράβευσης και το σπάσιμο στην φωνή του συγκινημένου Π.Πετράτου που μνημονεύοντας και τον άνθρωπο του, την αείμνηστη Λουκία του, τόνισε ότι τίποτα δεν θα είχε καταφέρει αν δεν ήταν εκείνη να τον παροτρύνει και να τον στηρίζει και ζητώντας από τον κ. Μπεριάτο αυτή η βραδιά, η χθεσινή βραδιά να αφιερωθεί στην μνήμη της Λουκίας Πετράτου.

Η σκηνή επαναλήφθηκε, όπως προανεφερα, με την εξίσου συγκινημένη Δώρα Ζαφειράτου, να μιλά για τον συνεργάτη και φίλο Πέτρο Πετράτο και να παραλαμβάνει την αναμνηστική πλακέτα και την ανθοδέσμη για λογαριασμό της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Την ανθοδέσμη δε την παρέδωσε στα χέρια της Βασιλικής Μαθιουδάκη, της μοναδικής υπαλλήλου της Βιβλιοθήκης. Στην κυρία Βάσω μας που έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας.

Αυτό ακριβώς ήταν το χθεσινό. Μια εκδήλωση καρδιάς. Και ήταν πολύς ο κόσμος που βρέθηκε εκεί, η οικογένεια του, αρκετοί συγχωριανοί μας και από τα Μονοπωλάτα, τόπο καταγωγής του κ. Πετράτου. Ένας τόπος που αγαπά την οικ. Πετράτου.

Αν δεν ήταν αυτοί οι τρεις στυλοβάτες της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, με την ακόλουθη σειρά, ο Πέτρος ο Πετράτος, η Βάσω η Μαθιουδάκη, η Δώρα η Ζαφειράτου, εγώ προσωπικά δεν θα είχα δαπανήσει ούτε ένα λεπτό από τον χρόνο μου. Οι ώρες που εθελοντικά συνεργάστηκα μαζί τους για το πακετάρισμα-ξεπακετάρισμα των βιβλίων της Ιακωβατείου από το παλιό κτήριο στο Μουσείο, με έκαναν να παρατηρήσω καλύτερα αυτήν την ομάδα που σήκωσε μανίκια και άνοιγε κιβώτια, αυτήν την ομάδα που έστηνε ξανά μιά νέα Βιβλιοθήκη και εκεί μέσα στις σκόνες και στο άγχος και το ατελείωτο κουβάλημα κιβωτίων, βιβλίων, επίπλων, στα μάτια τους έλαμπε η αγάπη και η σπιρτάδα της ανυπομονησίας να γίνουν όλα όπως πρέπει. Με σεβασμό άνοιγαν τα κιβώτια, με σεβασμό ακουμπούσαν τα έπιπλα, με σεβασμό σαν χάδι άγγιζαν τα βιβλία και τα τοποθετούσαν στα νέα τους ράφια. Πως να μην τους μιμηθείς; Πως να μην τους αγαπήσεις; Πως να μην τους στηρίξεις; Με όποιον τρόπο μπορείς. Δεν υπάρχει τίποτα που να μου ζητήσουν αυτοί οι τρεις άνθρωποι και να τους αρνηθώ. Τους σέβομαι απεριόριστα και όσο παραμένουν αυτοί στην Ιακωβάτειο, αξίζει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι και να προσφέρουμε ότι μπορούμε. Από εργατικά χέρια, μέχρι αγορά των εκδόσεων της Ιακωβατείου για να ενισχύσουμε το έργο τους.

Όχι δυό βραβεία. Χίλια αξίζουν ! Κι όχι μόνο από το ΙΚΙ, ένα ΙΚΙ που κέρδισε την εκτίμηση μας για την ευγενή κίνηση τους να βραβεύσουν Ανθρώπους εν ζωή που προσφέρουν την ίδια τους την ψυχή.

Σας ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε του ΙΚΙ για τις χθεσινοβραδινές στιγμές.


Πηγή

Back To Top