skip to Main Content
Οι Τούρκοι μας εξευτελίζουν, η χώρα διασύρεται….

Οι Τούρκοι μας εξευτελίζουν, η χώρα διασύρεται….

Οι Τούρκοι μας εξευτελίζουν, η χώρα διασύρεται και ο κ. Μητσοτάκης, δε ζήτησε ούτε κυρώσεις για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Τα σημερινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία.

Ο πρωθυπουργός και η σημερινή κυβέρνηση που  συντασσόταν με την ακροδεξιά ρητορική της Χρυσής Αυγής  και κατέβαιναν σε διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παραδίδει σήμερα το Αιγαίο στους Τούρκους χωρίς να ασκήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά για κάποιο περίεργο λόγο κανείς από τους υπερπατριώτες δεν είδε ούτε άκουσε κάτι.

Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ αφού η χώρα διασύρεται διεθνώς, σέρνεται πίσω από εξελίξεις και  απομονώνεται.

Παρά τη νέα Navtex των Τούρκων στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε «κυρώσεις ή μέτρα» αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στην Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν «μέσα ή επιλογές» εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί.

Η συμπεριφορά του πρωθυπουργού δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει ήδη αποδεχτεί την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και απλά το κρύβει από τον Ελληνικό λαό. Οι Τούρκοι από την μεριά τους βλέποντας την ατολμία της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα αυτονόητα, εξευτελίζουν τον υπουργό κ. Δένδια αρνούμενοι για περίπου μισή ώρα να χορηγήσουν άδεια υπερπτήσης στο κυβερνητικό αεροσκάφος που τον μετέφερε από το Ιράκ.

Αφού η Τουρκία αμφισβητεί σήμερα τόσο έντονα και προκλητικότατα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από συστάσεως του Ελληνικού κράτους, τώρα  είναι η κατάλληλη ώρα να υπερασπιστούμε και να ασκήσουμε  το δικαίωμα της επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια ξεκινώντας από νότια και ανατολικά της Κρήτης και ανάλογα με τις εξελίξεις προχωρώντας νοτίως των νησιών μας της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου.

Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 ναυτικά μίλια και τα τουρκικά πλοία να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα νησιά μας.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει μηχανισμός οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες θα επιφέρουν σοβαρά οικονομικά πλήγματα σε περίπτωση που η γειτονική χώρα συνεχίσει την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά σε συνδυασμό με  θετική ατζέντα στο τραπέζι.

Και τέλος ζητάμε εκ νέου την σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής ώστε  να βρεθεί τρόπος αξιοποιώντας τη διπλωματία να φύγουμε από το στρατηγικό αδιέξοδο.

Στο θέμα εξωτερικής πολιτικής πρέπει να έχουμε πυξίδα και θέσεις σταθερές. 

4,5 χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην εξουσία δεν είχαμε ούτε παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο, ούτε την πρωτοφανή προκλητικότητα με έρευνες εδώ και 50 μέρες ακόμα και σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων και  ασκήσαμε  πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με σημαντικές νίκες.

-Ο αγωγός east med ήταν ένα από αυτά. Στρατηγική τριμερών και τετραμερών σχημάτων. Πείσαμε τον κ. Νετανιάχου να μην περάσει ο αγωγός από την Τουρκία, καθιερώσαμε στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ.

-Για πρώτη φορά η ΕΕ καταδίκασε και ανακοίνωσε κυρώσεις στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

-Ακυρώσαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών τη δυνατότητα της Τουρκίας να εισχωρήσει πιο βαθιά στα Βαλκάνια.

-Προαναγγείλαμε επέκταση στο Ιόνιο και σταδιακά και Κρήτη και ανάλογα με εξελίξεις και αλλού αλλά τότε η ΝΔ έλεγε ότι η μερική επέκταση χωρίζει την Ελλάδα στα δύο για να έρθει  ως κυβέρνηση να την ψηφίζει και να την παρουσιάζει ως μεγάλη της επιτυχία.

Σήμερα λοιπόν που  την ευθύνη έχει ο  κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση, τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές αν δε θέλει να κατηγορηθεί με την ίδια ευκολία που το έκανε εκείνος, ότι ξεπουλάει το Αιγαίο και την εθνική μας κυριαρχία.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΙΘΑΚΗΣ

Πηγή

Back To Top